Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Alexandru Darie a cincea oară la Festivalul Iberoamerican de Teatru (Columbia, 2010)

aprilie 2010
Între 19 martie şi 4 aprilie 2010 s-a desfăşurat la Bogota, în Columbia, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Iberoamerican de Teatru, cu peste 80 de companii din 40 de ţări de pe cele cinci continente, prezentate în 24 de săli de teatru, precum şi în alte spaţii neconvenţionale şi în aer liber.

Acest festival, creat în 1988, celebrând astfel 450 de ani de la fondarea capitalei columbiene, a avut dintotdeauna un public special, dornic de teatru, un public cult într-o ţară ce respectă deopotrivă tradiţia şi modernitatea. Ediţia aceasta s-a dorit a fi un omagiu închinat creatoarei celui mai mare festival de teatru din lume, Fanny Mikey, cea care a fost directoarea prestigiosului eveniment teatral mai bine de douăzeci de ani.

Deviza acestei ediţii a fost: Alătură-te sărbătorii. Festivalul este al tău.

Teatrul Bulandra a prezentat spectacolul Disputa de Marivaux, în regia lui Alexandru Darie şi scenografia lui Octavian Neculai, spectacol realizat în coproducţie cu Jugoslovensko Dramsko Pozoriste din Belgrad - în cadrul programului Mari producţii europene, desfăşurat sub egida Uniunii Teatrelor din Europa - oferind publicului columbian cinci reprezentaţii în perioada 25 - 29 martie 2010.

Festivalul Iberoamerican de Teatru a avut ca invitaţi numeroase personalităţi ale scenei internaţionale, printre favoriţii festivalului numărându-se Peter Brook, părintele teatrului, cum îl socotesc columbienii, prezent în festival cu De ce, de ce?, un studiu despre arta dramatică, în interpretarea actriţei Miriam Goldschmidt, Pippo Delbono - prezent în România, în cadrul Festivalului UTE din 2008, cu Minciuna -, cu spectacolul Război, Tomaz Pandur, cu Caligula de Camus, Alex Rigola - şi el prezent la Bucureşti cu spectacolul European House în acelaşi Festival UTE -, cu 2666, după romanul lui Roberto Bolaño, celebrul actor Sergi López, prezent cu monologul Non-Solum şi desigur Alexandru Darie, cu spectacolul Disputa de Marivaux, spectacol realizat în coproducţie cu Jugoslovensko Dramsko Pozoriste din Belgrad.

Redacţia culturală a celui mai prestigios cotidian columbian, El Tiempo, marca astfel deschiderea Festivalului Iberoamerican de Teatru: Bogota e teatru pur! Cea mai mare sărbătoare a teatrului din lume începe acum! Serbia, România şi Columbia se întâlnesc într-o montare a celebrului regizor Alexandru Darie, care se află în fruntea Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) şi al prestigiosului Teatru Bulandra!

Iar publicaţia Artes Escenicas menţiona: "Disputa este o montare vie, plină de lumină, o creaţie poetică şi artistică. Privim o poveste despre inocenţă, maliţie, pasiune, fidelitate şi trădare".

Alexandru Darie a fost invitat la Festivalul Iberoamerican de Teatru din Columbia în 1992, 1996, 2004, 2006 şi 2010.

Toate articolele despre Articole diverse

Program POVEŞTI LA REPLIKA, 2017, Comunicat de presă
 Poveşti la REPLIKA - Platforma de artă educaţională 2017-2018, Comunicat de presă
 Ohad Naharin - Last Work (Ultima sau cea din urmă creaţie!), Roxana Pavnotescu