aprilie 2010
Festivalul Internaţional de film NexT, 2010
Publicul bucureştean a umplut până la refuz sâmbătă seară Cinema Scala, pentru a asista la Gala de închidere a celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT şi a urmări filmele câştigătoare la cel mai important festival de film de scurt şi mediumetraj din România.

Filmul maghiar Istoria Aviaţiei / A Repules Tostenete (regia Balint Kenyeres, sound design Tamas Zanyi, Ungaria, 2009) este câştigătorul Trofeului NexT 2010, oferit de Institutul Cultural Român (ICR). "Le mulţumesc prietenilor români pentru selecţionarea filmului şi juriului pentru recunoaşterea pe care i-au arătat-o", a spus Balint Kenyeres într-un mesaj citit pe scenă de către Bretter Zoltan, directorul Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, care a ridicat trofeul în numele acestuia din partea producătorului american Jim Stark, membru în juriul NexT 2010.

Premiul Cristian Nemescu pentru Cea mai bună regie, oferit de ICR a plecat către celălalt film maghiar din competiţia NexT: Laszlo Nemes a fost răsplătit de juriu pentru regia scurtmetrajului Cu puţină răbdare / Turelem, "pentru abilitatea pe care regizorul o demonstrează în istorisirea unei poveşti cutremurătoare şi de mare complexitate emoţională despre complicitate în timp de război", după cum a spus pe scenă Bettina Schwarz, responsabilul pentru scurtmetraj al Academiei Europene de Film şi membru în juriul NexT 2010.

Dani Pena, sound designerul scurtmetrajului spaniol Geamandura / La Buoya (r. Mariano Salvador, 2009), este câştigătorul Premiului Andrei Toncu pentru Cea mai bună coloană sonoră, oferit de ICR. Directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Bratislava, Matthieu Darras, a motivat alegerea juriului din care a făcut parte prin "modul ingenios în care foloseşte spectrul larg de sunete ale mării pentru a transmite emoţiile extreme ale unui bărbat care porneşte înot într-o memorabilă aventură"

Regizorul Alexandru Mavrodineanu şi protagonistul scurtmetrajului său, Lele, au urcat pe scena de la Scala pentru a primi Premiul pentru Cel mai bun film românesc pentru Muzica în sânge (sound design Alex Dragomir & Cristian Zsemlye, 2010), oferit de Abis Studio şi Cocor Media Channel. Spectatorii au aplaudat minute în şir discursul de mulţumire al lui Lele, iar directorul de imagine şi producătorul Liviu Marghidan a motivat alegerea juriului din care a făcut parte prin faptul că "acest film ne demonstrează că viaţa nu oferă soluţii simple, dar că acesta sunt totuşi un pic mai bune atunci când ştii să cânţi".

Romain Delange, regizorul scurtmetrajului francez În altă lume / L'autre monde, a primit Menţiunea Specială a Juriului "pentru tonul său extrem de sincer, ce combină o foarte emoţionantă poveste de prietenie cu o abordare originală şi personală a unei tragedii istorice de dată recentă", potrivit motivaţiei juriului, citite de Elad Keidan, jurat NexT 2010 şi câştigător al Trofeului NexT 2009.

La trei ani de când The Saddest Boy in The World câştiga Premiul Publicului la NexT, la ediţia 2007, un nou scurtmetraj regizat de canadianul Jamie Travis şi-a adjudecat trofeul acordat prin voturile spectatorilor: Şifonierul / The Armoire (sound design Alfredo Santa Ana, Canada, 2009) este cel mai iubit film din competiţia celei de-a patra ediţii NexT, iar premiul său a fost acordat de Sony.

Pentru al doilea an consecutiv, centrul berlinez de rezidenţă pentru artişti Villa Kult a oferit unuia dintre participanţii în competiţia NexT un Premiu de dezvoltare pentru un proiect de lungmetraj, constând într-o bursă de dezvoltare. Fondatoarea centrului, Renate Roginas, a ales să susţină proiectul prezentat de Nicolae Constantin Tănase - Gaby_talent88.

Concursul de afişe alternative pentru lungmetrajul regizat de Cristian Nemescu, California Dreamin' Poster Competition a fost câştigat de afişul cel mai votat de spectatorii NexT: posterul conceput de Marian Marinică s-a impus în competiţia cu celelalte patru finaliste ale concursului, expuse în foaierul Cinema Scala pe toată perioada festivalului, autorul său primind ca premiu un e-book reader Iriver Story Reader, oferit de Iriver şi Skin Media.

Criticii Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu şi Andrei Creţulescu au desemnat câştigătorul concursului de critică de film care a avut ca premiu participarea în Juriul Tânăr Emile Cantillon al Festivalului de Film Francofon de la Namur. Cronica la Marilena de la P7 scrisă de Irina Trocan în limba franceză i-a convins pe cei trei critici că autoarea ei merită să reprezinte România la cel mai important festival de film francofon din Europa.

La fel ca în fiecare an, o parte dintre spectatorii care şi-au exprimat voturile pentru Premiul Publicului au fost răsplătiţi, prin tragere la sorţi, pentru participarea la NexT. Premiile Lucky Viewer constând în cărţi oferite de Editura Nemira au fost câştigate de Diana Georgescu, Irina Mihaela Antonescu, Andrei Ungureanu, Ionuţ Zaharia, Răzvan Macovei, Anda Puşcaş, Cristian Bălan, Horia Constantin, iar cele constând în bilete la Cityplex le-au revenit lui Mariana Ciorcilă, Oana Popescu, Paul Neagu, Dragoş Marcu, Andreea Dobre

Gala de închidere a celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT a fost deschisă, la fel ca la fiecare dintre ultimele ediţii ale festivalului, de making of-ul care le-a dat ocazia celor aflaţi în sală să se (re)conecteze la atmosfera precedentelor zile de festival. Emoţionantul clip, realizat de Luiza Pârvu, Tudor D Popescu, Anda Puşcaş, Adi Marineci, Adina Hariuc şi Alexandra Carastoian, poate fi urmărit accesând site-ul oficial al festivalului şi va fi în curând disponibil la rezoluţie mare pe canalul de Youtube al NexT.

Cea de-a patra ediţie a festivalului NexT se încheie duminică, 18 aprilie 2010, când spectatorii bucureşteni vor avea ocazia să urmărească pentru prima dată sau să revadă, la Cinemateca Eforie, filmele prezentate în cadrul secţiunilor Festival Friends (prezentată de HBO), Short Matters Tour! (prezentată de Academia Europeană de Film) şi Semaine de la Critique.

Biletele se găsesc la casieria Cinematecii Eforie.

Câştigătorii Festivalului Internaţional de Film NexT - ediţia 2010


Trofeul NexT (4.000 Euro oferiţi de Institutul Cultural Român, 1.500 de Euro în peliculă şi servicii de procesare oferiţi de Kodak CineLabs România)
Istoria Aviaţiei / The History of Aviation / A Repules Tostenete
(regia Balint Kenyeres, sound design Tamas Zanyi, Ungaria, 2009)

Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie (2.000 de Euro oferiţi de Institutul Cultural Român)
Laszlo Nemes - Cu puţină răbdare / With a little patience / Turelem (Ungaria, 2007)

Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră (2.000 de Euro oferiţi de Institutul Cultural Român)
Dani Pena - Geamandura / La Buoya (regia Mariano Salvador, Spania, 2009)

Cel mai bun scurtmetraj românesc (3.500 Euro în servicii de post-producţie DI oferiţi de Abis Studio, 2 săptămâni de promovare intensivă pe faţada media Cocor, oferite de Cocor Media
Channel)
Muzica în sânge / Music in the blood
(regia Alexandru Mavrodineanu, sound design Alex Dragomir & Cristian Zsemlye, România, 2010)

Menţiune specială a juriului
În altă lume / L'autre monde
(regia Romain Delange, sound design Benoit Gargonne, Franţa, 2008)

Premiul publicului (o cameră HVR-A1E HDV Palm Camcoder oferită de Sony)
Şifonierul / The Armoire (regia Jamie Travis, sound design Alfredo Santa Ana, Canada, 2009)

Premiul de dezvoltare NexT (consultanţă intensivă pe proiect, pe durata a 4 zile la Berlin, oferită de Villa Kult)
Nicolae Constantin Tănase - pentru proiectul Gaby_talent88

Premiile spectatorilor norocoşi
10 x 5 cărţi oferite de Editura Nemira - Diana Georgescu, Irina Mihaela Antonescu, Andrei Ungureanu, Ionuţ Zaharia, Răzvan Macovei, Anda Puşcaş, Cristian Bălan, Horia Constantin
5 x 2 bilete la cinema oferite de Cityplex - Mariana Ciorcilă, Oana Popescu, Paul Neagu, Dragoş Marcu, Andreea Dobre

Premiul Poster Competition (1 e-book reader Iriver Story oferit de Iriver şi Skin Media)
Marian Marinică

Premiul concursului de critică de film (1 loc în juriul tânăr Emile Cantillon al celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur pentru câştigătorul concursului de critică de film, acordat de Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur)
Irina Trocan.


Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Sponsori: Raiffeisen Bank, JTI, Intercontinental Parking.
Parteneri: Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, România Film, Arhiva Naţională de Filme, Băneasa Drive In Cinema, Cărtureşti, Kodak Cinelabs România, UPS, Abis, Sony, Stage Expert, HBO, Media Pro Pictures, Independenţa Film, Editura Nemira, Noumax, Iriver şi Skin Media, AMC Pixel Factory, Fundaţia Raţiu, Ambasada Franţei la Bucureşti, Institutul Francez din Bucureşti, British Council London, British Council România, Institutul Goethe, Institutul Polonez, Ambasada Statului Israel, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Ungar, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Librăria Engleză, Rendez-Vous, Cramele Rotenberg, Cris Tim, La Fantana, Mobila Dalin, Di-Bas, Home, Spice.
Transportator oficial: Tarom
Susţinut de: Antena 2, Radio Guerrilla, Cocor Media Channel
Programul NexT Kids este susţinut de: Minimax.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus