aprilie 2010
Revista Scena.ro
Lumea se schimbă iar teatrul ar trebui să ţină ritmul cu ea, să comenteze aceste schimbări, să încerce să rămână conştiinţa vie a societăţii. Aceasta este tema care se regăseşte, sub o formă sau alta, în principalele intervenţii din numărul 8 al revistei de artele spectacolului Scena.ro.

Dosarul principal al revistei este dedicat Teatrului Masca, ajuns anul acesta la 20 de ani, în mare parte petrecuţi în cartiere mărginaşe, acolo unde teatrul n-ar fi ajuns altfel niciodată. Povestind pe larg despre intervenţia culturală a acestei companii, am descoperit nu numai că este o poveste de succes, una dintre puţinele din timpurile confuze ale tranziţiei, ci şi că acest teatru a înlocuit, atât cât a putut, prin munca sa, ceea ce statul ar fi trebuit să instituie ca strategie naţională.

Pentru o întreagă generaţie - generaţia celor de 30-40 de ani, eseul Biljanei Srbljanovic va fi o revelaţie. Intervenţia ei care a avut loc la începutul anului la Burgtheater din Viena încearcă, printr-o abordare personală, confesivă, să explice transformările de mentalitate prin care au trecut societăţile est-europene. Sbrljanovic este unul dintre cei mai de succes dramaturgi ai generaţiei sale, piesele ei fiind jucate peste tot în lume, inclusiv în România. Cu această ocazie, revista Scena.ro mulţumeşte Erste Shiftung pentru ajutorul acordat în obţinerea acestui articol.

Alte intervenţii ce merită remarcate în acest număr sunt cele semnate de Alina Nelega - despre mişcarea independentă din România -, Cristina Modreanu - despre condiţia oamenilor de teatru în era comportamentului digital (în articolul Ştiaţi că Radu Beligan e pe Facebook?) -, Mirella Nedelcu Patureau - despre producţii istorice cu Revizorul lui Gogol - şi Andras Visky - despre teatru ca realitate subversivă.

Revista de artele spectacolului Scena.ro apare cu o finanţare partială din timbrul teatral, acordată de UNITER - Uniunea teatrală din România. Parteneri media ai revistei sunt: Şapte Seri, Radio Romania Cultural, www.port.ro, www.liternet.ro, www.metropotam.ro, www.artactmagazine.ro

Scena.ro poate fi cumpărată din majoritatea teatrelor din Bucureşti, din Librăriile Cărtureşti şi Humanitas, Ceainăria Bernschutz din Bucureşti. De la începutul anului 2010, revista Scena.ro şi-a lărgit aria de distribuţie cu Book Corner Librarium din Cluj şi Librăria Engleză "Anthony Frost" din Bucureşti. Bineînţeles, Scena.ro poate fi comandată online pe www.fnt.ro.