aprilie 2010
Festivalul de film B-EST, 2010
Korkoro (2009) este ultimul film al lui Tony Gatlif, regizor cunoscut şi apreciat de publicul român pentru Gadjo Dilo (1997). Secţiunea Romano Cinema and Culture a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti prezintă de joi 22 până duminică 25 aprilie 2010 o retrospectivă a filmelor lui Tony Gatlif, Gadjo Dilo şi Swing. Premiera filmului Korkoro, vineri 23 aprilie 2010, ora 19, va fi urmată de concert exclusiv al Tarafului din Clejani.

Filmul

Théodore (Marc Lavoine), veterinar şi primar al unui sat din zona ocupată a Franţei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, îl găzduieşte pe micul Claude, în vârstă de 9 ani, ai cărui părinţi au dispărut de la începutul războiului. Domnişoara Lundi (Marie-Josée Croze), educatoare cu idei umaniste, se ocupă de şcolarizarea copiilor Romilor instalaţi în imprejurimi.

Controalele de identitate impuse de regimul Vichy se înmulţesc iar popoarele nomade nu mai au dreptul de a circula liber: Théodore cedează atunci unul dintre terenurile sale nomazilor. Dar presiunea Gestapo-ului creşte. Cum au făcut întotdeauna, de secole, Romii vor fi forţati să pornească din nou la drum...


Tony Gatlif în lumina reflectoarelor

Născut dintr-un tată algerian şi o mamă romă, în 1981 tânărul regizor Tony Gatlif se consacră temei Rromilor din lumea largă şi devine astfel un stindard al acestei culturi, sedus de "universul sonor şi muzical" al acestei "comunităţi în mişcare", de o mare bogăţie şi diversitate umană şi artistică.

Regizorul este foarte apreciat pentru gustul său pentru muzică, acel "ciment care ţine oamenii împreună". Toate filmele lui au coloane sonore de excepţie, iar pentru Gatlif muzica este o muză, "acea libertate care îmi dă curajul să fac filme".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus