România Liberă / august 2004
Festivalul de la Veneţia, ajuns la a 61-a ediţie, se deschide pe 1 septembrie cu ultimul film al lui Steven Spielberg, Terminal, al cărui protagonist este Tom Hanks.

La această ediţie a fost selecţionat şi un film românesc - Ambasadori, căutăm patrie de Mircea Daneliuc. El va participa în secţiunea competiţională Horizons, alături de alte 19 filme.

În secţiunea principală, a Leului de aur, competiţia se dă între europeni şi restul lumii. Jumătate din filmele selecţionate sunt producţii europene, iar cealaltă jumătate filme americane şi din restul lumii. Cîteva titluri: Mar Adentro de Alejandro Amenabar, Promised Land de Amos Gitrai, Vera Drake de Mike Leigh, Palindromes de Todd Solondz, Land of Plenty de Wim Wenders, Vanity Fair de Mira Nair, Cinq Fois Deux de Francois Ozon.

În Birth de Jonathan Glazer, Nicole Kidman joacă rolul unei femei care crede că soţul ei defunct s-a reîncarnat într-un copil de zece ani. În film joacă şi Lauren Bacall, care în septembrie va împlini 80 de ani. În premieră, în competiţie intră şi un desen animat, Howl's Moving Castle de Hayao Miyazaki.

Tot în premieră, Mostra a programat două noi secţiuni, una consacrată filmului numeric şi o alta intitulată Mezzanotte, pentru care noul selecţioner Marco Müller, citat de AFP, promite filme cu puternic impact. Printre acestea se numără A Home at the End of the World de Michael Mayer, cu Colin Farrel şi Robin Wright Penn, şi Sky Captain and the World of Tomorrow de Kerry Conran, cu Jude Law şi Gwyneth Paltrow.

Şi filmele din afara competiţiei se anunţă interesante: Manchurian Candidate de Jonathan Demme, cu Denzel Washington şi Meryl Streep, Collateral de Michael Mann, cu Tom Cruise, She Hate Me de Spike Lee, cu Monica Bellucci şi Woody Harrelson, La Demoiselle d'honneur de Claude Chabrol, cu Benoit Magimel, şi Merchand of Venice de Michael Radford, cu Al Pacino, Jeremy Irons şi Joseph Fiennes.

Leii de aur pentru întreaga activitate vor fi acordaţi veteranului portughez Manuel de Oliveira (prezent la Veneţia cu cel mai recent film al său, O quinto imperio) şi realizatorului american Stanley Donen.

Aflat la cîrma Mostrei din luna martie, după plecarea lui Moritz de Hadeln, Marco Müller promite o ediţie strălucitoare. Va fi un festival al marilor nume, spune el, citat de AFP, dar nu vom neglija descoperirea noilor talente, explorarea noilor direcţii şi a noilor teritorii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus