mai 2010
Între 1 şi 8 mai 2010, pe scena celebrului teatru Tristan Bates din Londra, se joacă în premieră piesa Culori de Peca Ştefan, una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia contemporană românească. Regizată de Dan Barnard şi Rachel Briscoe, piesa este produsă de Company of Angels şi beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român. Teatrul Tristan Bates, înfiinţat de celebrul actor Sir Alan Bates, se află în Covent Garden şi este unul dintre teatrele dedicate profesioniştilor, frecventate de critici de specialitate, regizori şi dramaturgi.

Culori este o satiră dură, în stilul film-noir, care îi ironizează pe cei care, la rândul lor, iau peste picior Europa de Est. Interese personale şi de afaceri îi aduc pe Frank, Damon, Rocco, George şi tatăl său într-un bar dubios din Bucureşti: vor să vândă 20 de kilograme de cocaină, să-l cunoască pe dramaturgul Peca - celebru după apariţia în show-ul lui Larry King, şi să rezolve idila dintre mama lui George şi acelaşi misterios Peca. Stă ceva în calea acestor gangsteri americani, care cred că în România nu există nici măcar curent electric?! Cei şapte actori de la Drama Centre din Londra joacă inspirat textul scris de Peca, cu un umor acid, aproape burlesc, în spiritul comediei americane.

La primul spectacol, piesa s-a bucurat de o numeroasă audienţă specializată: directorii artistici de la Royal Court şi Arcola Theatre, secretarul literar de la National Theatre, diverşi producători şi celebrul actor şi regizor de teatru britanic Simon Callow.

Peca Ştefan este unul dintre cei mai talentaţi dramaturgi tineri români. A studiat la New York University şi a avut rezidenţe la Royal Court Theatre în 2005, Long Wharf Theatre în New Haven (2007, 2008) şi ICR Londra în 2009, unde a susţinut spectacolul-lectură Florile nu sunt victime - piesă scrisă într-o lună şi jumătate, în timpul rezidenţei Attic Arts.

Piesele lui Peca Ştefan au fost prezentate în România, Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Italia, Republica Cehă, Ungaria, Estonia, Olanda, Rusia, Bulgaria, Polonia, Belarus şi Serbia. A câştigat o serie de premii, printre care Heidelberg Stuckemarkt Innovation Award (2007).

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk | www.tristanbatestheatre.co.uk.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus