Între 5 şi 9 mai 2010, în Timişoara se va desfăşura cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort. Explorând cele mai recente creaţii filmice ale autorilor tineri, evenimentul urmăreşte să creeze un nou centru gravitaţional al domeniului cinematografic în partea de vest a ţării.

În 2009, la prima ediţie Timishort, Jöns Jönsson câştiga trofeul festivalului cu scurtmetrajul Havet (Marea), datorită meritului de a fi realizat un film "silenţios şi puternic precum o maree îndepărtată".

În 2010, tânărul regizor suedez se află în juriul competiţiei şi va trebui să cadă de acord asupra succesorului său la titlul de învingător împreună cu câţiva reprezentanţi ai unor festivaluri de prestigiu din Europa: Bernard Payen - coordonatorul pentru scurtmetraje al secţiunii Semaine de la Critique (Cannes), Maike Mia Höhne -selecţioneră a secţiunii Berlinale Shorts (Festivalul Internaţional de Film de la Berlin), Anne Delseth - selecţioner în cadrul Festivalul Internaţional de Film de la Fribourg şi Andrei Gorzo - director artistic al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT din Bucureşti.

Cei cinci membri ai juriului au de "judecat" 16 scurtmetraje "scurte şi tari", cum e deja obiceiul la Timishort, dintre care patru sunt româneşti, la fel ca şi la ediţia din 2009. Printre acestea se află scurmetrajul Ela, noul film al regizorului român Tudor Cristian Jurgiu, care câştiga Premiul pentru scenariu la prima ediţie Timishort cu filmul Nunta lui Oli. Ela reprezintă proiectul de diplomă al tânărului autor român şi urmăreşte sfârşitul amar al unei poveşti de iubire.


De la Berlin la Timişoara

Dar cele mai notabile prezenţe din competiţia din 2010 sunt două scurtmetraje câştigătoare ale trofeelor Festivalului de Film de la Berlin. Cu Händelse vid bank / Incident lângă o bancă, regizorul suedez Ruben Östlund câştiga anul acesta Ursul de Aur în cadrul celei de-a 60-a ediţii a prestigiosului festival german.

Filmul relatează povestea a 96 de oameni ce încearcă să reconstituie un jaf armat al unei bănci, la care au fost martori în anul 2006. Pelicula a fost premiată la Berlin datorită meritului de a fi "o veritabilă reflecţie asupra vremurilor pe care le trăim şi asupra rolului jucat de mass-media în viaţa de zi cu zi a oamenilor". De asemenea prezentă în competiţia de anul acesta a festivalului Timishort este pelicula Hayerida / Coborârea, cu care regizorul israelian Shai Miedzinski a câştigat Ursul de Argint în cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Filmul relatează povestea unei familii care se află în căutarea unei pietre funerare pentru mormântul fiului lor risipitor.

Un alt favorit al competiţiei este comedia Slitage / Seminţele toamnei, realizată de regizorul suedez Patrik Eklund. Filmul urmăreşte relaţia lipsită de pasiune dintre Rolf şi Eva, un cuplu aflat la vârsta mijlocie, a căror existenţă este schimbată de un eveniment neaşteptat.


Inovatori ai discursului filmic

Elementul-surpriză al acestei ediţii a festivalului Timishort este o nouă secţiune competiţională în care atenţia se mută asupra creaţiilor audio vizuale inovatoare în care autorii explorează modalităţi proaspete de utilizare a tehnologiei cinematografice în filmul experimental sau în lucrări de artă video.

Această competiţie secundară, intitulată Videorama, propune tot 16 titluri, filme cu durate cuprinse între 40 de secunde şi 23 de minute. O prezenţă notabilă în cadrul acestei secţiuni este filmul Centripete Sun, a artistului român Mihai Grecu, prezent pentru a doua oară în cadrul festivalului de la Timişoara.

Şi, ca orice eveniment de acest gen care se respectă, Timishort propune, în pauzele dintre vizionări, ateliere de scenaristică şi regie, o lansare de carte - Totul despre scurtmetraj, a scriitorului şi cineastului britanic Clifford Thurlow şi o lansare în Timişoara a revistei Film Menu, singura de profil din ţara noastră.


Info
Festivalul Internaţional de Film Timishort
Unde: Timişoara - Cinema Timiş, Cinema Studio, Sala Capitol, Club Setup
Când: 5 - 9 mai 2010

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus