mai 2010
Sezonul Românesc se desfăşoară în luna mai 2010 la teatrul londonez New Diorama, iar principala piesă de teatru este Elevator, versiunea dramatica a renumitului film cu acelaşi nume, scrisă de Gabriel Pintilei şi tradusă special de Cristina Catalina cu acest prilej.

Pus în scenă de regizoarea Rachel Parish, spectacolul se joacă în perioada 4-22 mai 2010, protagoniştii fiind Amrita Acharia şi Bradley Hall. Muzica originală poartă semnătura lui Joe Hastings, costumele sunt create de Jemima Carter-Lewis, iar scenografia îi aparţine lui Will Holt.

Inspirată dintr-o poveste reală, piesa lui Gabriel Pintilei explorează dinamica relaţiilor interumane comprimate în mod forţat într-un spaţiu delimitat. Sechestraţi în liftul unei clădiri abandonate, fără mâncare, fără apă, fără posibilitatea de a scăpa, doi tineri evadează prin cunoaşterea celuilalt. O piesă eminamente despre dragoste şi prietenie, această poveste a unei încercări de supravieţuire este dezarmant de onestă prin personajele charismatice şi vulnerabile în acelaşi timp.

Sezonul Românesc este produs de Compania de teatru Firehouse în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Londra şi prezintă publicului londonez o selecţie fascinantă de piese de teatru aparţinând noii generaţii de dramaturgi români, precum: Oase pentru Prince (titlul original Oase pentru Otto) de Lia Bugnar, regia Christian Hogas; spectacole lectură: The Sunshine Play de Stefan Peca, regia Peter Stickney, Complexul România de Mihaela Michailov, regia Natasha Nixon, Ca pe tine însuţi de Maria Manolescu, regia Nathan Curry; lectură de carte Ca picăturile de sânge pe linoleumul din lift de Maria Manolescu, regia Sophie Motley; atelier de păpuşi pentru copii şi adulţi coordonat de Monica Madas; instalaţie de artă realizată de Ioana Ilieşiu.

Elevator a fost montată pentru prima dată în 2005 la Teatrul Foarte Mic, în regia Adrianei Zaharia, cu Simona Popescu şi Şerban Mihăiluş. Piesa a câştigat în 2004 Premiul DramAcum, iar în 2007 a obtinut Premiul pentru cea mai bună piesă românească nouă la Festivalul Naţional de Dramaturgie Contemporană din Timişoara.

La New Diorama Theatre, în data de 6 mai 2010 va avea loc o reprezentaţie pentru presă, prilej cu care publicul va intra în dialog cu actorii şi regizorul, iar pe 13 mai 2010, după spectacolul de gală, va avea loc o discuţie cu dramaturgul Gabriel Pintilei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus