mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Marţi, 11 mai 2010, Muzeul Ţăranului Român
Ora 18:30
Flammen & Citronen

Danemarca / Cehia / Germania, 2008, 130'
dramă

Regia: Ole Christian Madsen
Scenariul: Lars Andersen, Ole Christian Madsen
Imaginea: Jørgen Johansson
Montajul: Søren B. Ebbe
Sunetul: Hans Møller
Producător: Lars Bredo Rahbek
Cu: Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen, Stine Stengade, Peter Mygind, Mille Lehfeldt
Distribuit de: The Match Factory

"Văzând ce se întâmplă în Irak şi Afganistan, ne putem da seama cât de greu e de stabilit cine are dreptate şi cine nu într-un război.", declara regizorul filmului. Filmul abordează mai puţin conflictul dintre bine şi rău, cât mai ales confuzia care apare în vreme de război, în orice război, când ţi-e greu să deosebeşti prietenul de duşman. Această dramă despre încredere, îndoială şi dragoste porneşte de la povestea adevărată a lui Bent Faurschou-Hviid şi a lui Jørgen Haagen Schmith, luptători în rezistenţă în perioada ocupaţiei Danemarcei de către nazişti, cu numele de cod Flammen şi Citronen.

În timpul ocupaţiei Danemarcei, Flammen şi Citronen comit o serie de atacuri şi crime. Cu un farmec adolescentin, Flammen caută riscul şi violenţa. Citronen e chinuit de vină din cauza faptelor sale şi a eşecurilor din viaţa de familie. Posibilitatea să fi ucis oameni nevinovaţi e din ce în ce mai mare, facându-i să se întrebe dacă nu cumva au ajuns ca duşmanii lor.

*
Ole Christian Madsen a obţinut premii începând cu lucrarea sa de licenţă, Happy Jim. A regizat serialul Spider (2000), precum şi episoade din serialele Taxa şi Unit One. Primul său film artistic a fost Pizza King (1999). Al doilea, Kira's Reason - A Love Story (2001) a obţinut premii atât în Danemarca, cât şi la Mannheim-Heidelberg şi Viareggio. Filmele care au urmat, Nordkraft (2005) şi Praga (2006) au obţinut şi ele distincţii internaţionale.

Premii:
Cea mai bună imagine - Premiile Bodil, Danemarca, 2009
Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun sunet, Cele mai bune efecte speciale - Festivalul Robert, Danemarca, 2009
Cel mai bun actor, Cel mai bun film, Cel mai bun actor într-un rol secundar - Premiile Zulu, Danemarca, 2009

Website: http://www.flammenogcitronen.dk



Ora 21:00
Gitmek: Benim Marlon ve Brandom / Eşti Marlon şi Brando / Gitmek: My Marlon and Brando

Turcia, 2008, 93'
dramă

Regia: Hüseyin Karabey
Scenariul: Ayça Damgaci, Hüseyin Karabey
Imaginea: A. Emre Tanyildiz
Montajul: Mary Stephen
Sunetul: Mohamed Mokhatari
Cu: Ayça Damgaci, Hama Ali Kahn, Cengiz Bozkurt, Nesrin Cevadzade, Ani Ipekkaya
Distribuit de: A-siFilms

Ayça şi Hama Ali sunt legaţi spiritual, dar separaţi de geografie. Izbucnirea războiului din Irak îl pune pe Hama Ali în primejdie, iar Ayça porneşte din Turcia într-o adevărată odisee pentru a se reîntâlni cu el.

Cu trei ani în urmă, Hama Ali, un actor din Irak, a întâlnit-o pe platourile de filmare pe Ayça, cu care are o aventură amoroasă chiar înainte de a se reîntoarce acasă. Din satul natal kurd, Hama Ali îi trimite declaraţii de dragoste filmate chiar de el. Ayça priveşte imaginile din canapeaua ei confortabilă din Istanbul. Dar imaginile nu cuprind numai declaraţii de dragoste ci şi realitatea infernală, plină de violenţă din Irak. Ayça se simte neputincioasă şi este furioasă pe indiferenţa oamenilor faţă de acest război, atât de aproape de ei. Aşa se decide să plece spre est, în Irak, pentru a-şi reîntâlni iubitul...

Gitmek: Benim Marlon ve Brandom este un film bazat pe povestea reală a lui Ayça, plecată într-o călătorie extraordinară spre Irak. În timp ce mulţi oameni fug din Est spre Vest pentru a fi în siguranţă, Ayça face exact opusul, în numele dragostei. Este ajutată de artişti imigraţi care trăiesc în mahalalele din Istanbul şi de alţi oameni pe care-i întâlneşte în diverse orăşele de lângă graniţă. Călătoria o poartă prin locuri incredibile, trecând prin situaţii neobişnuite şi momente înfricoşătoare.

*
Hüseyin Karabey s-a născut la Istanbul în 1970. A studiat la Universitatea de Arte Frumoase, Film şi Televiziune Marmara. Filmele lui documentare Boran, Silent Death şi A Breath with Pina Bausch au fost proiectate la numeroase festivaluri internaţionale de film şi au primit premii Importante. Gitmek: Benim Marlon ve Brandom este primul lui film de ficţiune.

Premii:
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film - Festivalul de film de la Ierusalim, 2008
Cel mai bun debut - Festival Internaţional de film Kerala, India, 2008
Premiul "Inima oraşului Sarajevo" pentru cea mai bună actriţă - Festival de film de la Sarajevo, 2008
Cel mai bun film balcanic - Festivalul Internaţional de film de la Sofia 2009
Cel mai bun debut - Festivalul de Film Tribeca, 2008
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film - Festival Internaţional de film de la Erevan, 2008




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus