mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Marţi, 11 mai 2010, Cinema Studio
Ora 18:00
La teta asustada / Laptele deznădejdii / The Milk of Sorrow

Spania / Peru, 2009, 95'
dramă

Regia şi scenariul: Claudia Llosa
Imaginea: Natasha Brier
Montajul: Frank Gutierrez
Sunetul: Selma Mutal
Cu: Magaly Solier, Susi Sánchez, Efraín Solís, Bárbara Lazón
Distribuit de: The Match Factory

Extrem de simplu şi totodată tulburător la o primă vizionare, La teta asustada e genul de film ale cărui semnificaţii, deşi discret inserate în poveste, merită căutate în timpul vizionării.

Fausta suferă de o boală rară, numită în popor "laptele deznădejdii", care se manifestă printr-o frică patologică de orice contact uman firesc. Boala i-a fost transmisă prin laptele matern de mama ei, violată în timpul insurgenţelor armate din Peru. Fausta trăieşte într-o frică permanentă din cauza acestei boli şi în plus trebuie să facă faţă şi morţii neaşteptate a mamei sale.

Filmul este inspirat de istoria recentă a ţării natale şi de o carte de antropologie, Entre Prójimos, a scriitoarei Kimberly Theidon. Între 1980 şi 1992, femeile din Peru au fost traumatizate de conflictele interne dintre grupările de guerilă Calea Luminoasă şi cele ale statului.

*
Claudia Llosa s-a născut în Lima, a studiat la Newton College şi este licenţiată în ştiinţele comunicării. Este nepoata celebrului scriitor peruan Mario Vargas Llosa şi fiica regizorului de film Luis Llosa. La sfârşitul anilor `90 s-a mutat în Madrid. Din 1998 până în 2001 a studiat la Şcoala Superioară de Artă şi Film, iar la finalul studiilor a scris scenariul pentru primul său film, Madeinusa (2006), care a câştigat numeroase premii la festivaluri internaţionale de film.


Premii:
Premiul Ursul de Aur şi Premiul FIPRESCI - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2009
Cel mai bun film şi Cea mai bună actriţă - Festivalul filmului mexican de la Guadalajara, 2009
Cea mai bună scenografie, Premiul Grand Coral - Festivalul de film de la Havan, 2009
Cel mai bun film peruan, Cea mai bună actriţă, Premiul CONACINE - Festivalul de film din America Latină, Lima, 2009
Premiul Special al Criticilor şi Premiul pentru cea mai bună actriţă - Festivalul de film de la Montréal, 2009

Nominalizări:
Nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film străin, 2010



Ora 20:00
Camino

Spania, 2008, 143'
dramă

Regia, scenariul şi montajul: Javier Fesser
Imaginea: Alex Catalán A.E.C
Muzica: Rafa Arnau y Mario Gosálvez
Cu: Nerea Camacho, Carme Elias, Mariano Venancio, Manuela Vellés, Ana Gracia, Lola Casamayor
Distribuit de: Alta Classics

Filmul prezintă ultima lună din viaţa fetiţei Camino, educată foarte strict în linia dogmelor Opus Dei, o organizaţie catolică foarte influentă.

Inspirat din fapte reale, Camino este aventura tulburătoare a unei fetiţe de 11 ani, care se confruntă simultan cu două situaţii complet noi în viaţa ei: prima dragoste şi moartea.

*
Javier Fesser s-a născut la Madrid în 1964. Şi-a descoperit pasiunea pentru cinematografie filmând în Super 8 mm. Primele sale realizări, pentru care a semnat regia şi scenariul - Aquel Ritmillo (1995) şi El Secreto de la trompeta (1996) - au devenit rapid cele mai premiate două scurtmetraje din cinematografia spaniolă. A debutat în lungmetraj în 1998 cu El Milagro de P. Tinto, câştigător al unui premiu Goya pentru efecte vizuale. Următorul film, La gran aventura de mortadelor y Filemon (2004), a câştigat 4 premii Goya şi a înregistrat peste 5 milioane de spectatori. În 2005 a scris şi regizat Binta y la gran idea, un scurtmetraj filmat în Senegal în colaborare cu UNICEF, despre accesul la educaţie al fetelor, care a strâns peste 80 de premii şi o nominalizare la Oscar în 2007. În 2006 a publicat nuvela scurtă Tres Días en el Valle şi a produs filmul de debut (Candida) al fratelui său, Guillermo. Camino este cel mai recent film al său, pe care l-a scris, regizat, montat şi produs.

Premii:
Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu original, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună interpretare femină - Premiile Goya, 2009
Cel mai bun film - Premiile José María Forqué, 2009
Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă - Premiile Sant Jordi, 2009
Cel mai bun film european - Premiile Gaudi, 2009
Cea mai bună actriţă în rol principal şi în rol secundar, Cel mai bun actor în rol principal şi în rol secundar - Premiile Uniunii Actorilor din Spania, 2009
Cea mai bună imagine - Festivalul Internaţional de film de la Guadalajara, 2009
Premiul Publicului Kino Pavasaris - Festivalul Internaţional de film de la Vilnius, Lituania, 2009
Cel mai bun regizor - Festivalul Latin Beat, Tokio, 2009
Premiul publicului, Premiul special şi Premiul pentru cea mai bună actriţă - Premiile Turia, Spania, 2009

Website: http://www.caminolapelicula.com




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus