mai 2010
Timp de o săptămâna - în perioada 10-16 mai 2010 - în Studioul 2 al Centrului Naţional al Dansului are loc primul workshop ADAPT din România, organizat de Asociaţia Persona pentru educaţie creativă - în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Universitatea de Arte din Bucureşti şi Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Dar ce este ADAPT (Advancing Digital Art Performance Techniques)? Un proiect de amploare al Uniunii Europene, al cărei iniţiator este CIANT - Centrul de Noi Tehnologii Media - din Praga şi care îşi propune să studieze tehnologii digitale avansate pentru a le aplica în artele spectacolului. Proiectul a debutat în 2009 la Praga, printr-o sesiune informală, cu precizarea obiectivelor şi a etapelor de lucru. Pentru că mediul cultural se confruntă cu schimbări fundamentale ca urmare a invaziei tehnologiilor multimedia, ADAPT şi-a propus să fie o interfaţă între cele mai revoluţionare "unelte" digitale - arta 3D, robotica - şi actul artistic tradiţional. Mai mult decât atât, ADAPT îşi doreşte să introducă într-un mod inteligent, cele mai sofisticate medii tehnologice în teatru şi dans. Rezultatul? O osmoză specială între arta virtuală şi discursul cultural convenţional.

ADAPT presupune o muncă intensă de cercetare, documentare, experimentare. Prima etapă de la Praga a continuat în cursul lunii februarie 2010, la Lisabona, iar acum modulul de lucru se desfăşoară la Bucureşti.

Artiştii implicaţi în Proiectul ADAPT sunt: din Cehia - Pavel Smetana, directorul CIANT, Pavel Sedlak, curator, Sthephan Kyles, manager de proiect, Michal Masa, programator 3D; din Franţa - teoreticianul Louis Bec, o autoritate în noile tehnologii media, iar din Portugalia - Francisco Camacho, unul dintre cei mai importanţi coregrafi contemporani din Europa, dansatorii Rafael Alvarez, Mariana Tengner Baros, Tiago Cadete, dramaturgul Joao Manoel de Oliveira. România a fost cooptată în acest proiect european fiind reprezentată de Asociaţia Persona prin regizoarea de teatru Adriana Zaharia, regizorul de film / artist 3D, Darie Armin Alexandru şi managerul Andreea Grecu. Modulul bucureştean al proiectului este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Cultura 2007, al Primăriei Municipiului Bucureşti prin Centrul de Proiecte Culturale ArCuB, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Ministerului Culturii din Republica Cehă şi în parteneriat cu asociaţiile Ciant (Cehia), Transcultures (Belgia) şi EIRA (Portugalia).

Timp de şapte zile, la CNDB, Francisco Camacho, Pavel Smetana, Stephane Kyles, Phillipe Frank Adriana Zaharia, Darie Armin Alexandru, scenograful Alexandru Hânc, vor dezvolta o nouă etapă a proiectului. Vineri, 14 mai 2010, începând cu ora 14,30, teoreticianul Louis Bec va susţine o conferinţă despre tehnici digitale utilizate în artele interpretative la sala Ion Sava a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică, Strada Matei Voievod nr. 55-57.

Seria de evenimente la care participă artiştii implicaţi în proiectul A.D.A.P.T. va continua în perioada 7-10 iulie 2010, la Institutul de Tehnici ale Artelor Spectacolului din Avignon, Franţa. La sfârşitul acestor module va rezulta un spectacol multimedia, experimental, care va fi itinerat la Praga, Lisabona, Paris, Avignon şi Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus