România Liberă / august 2004
Cristian Mungiu a terminat de curînd filmările la un scurtmetraj, Turkey Girl/Curcanii nu zboară, care va face parte dintr-un proiect internaţional iniţiat de Nikolay Nikitin, selecţioner pentru Europa de Est la Festivalul de la Berlin. Intitulat Generations, proiectul este finanţat de fundaţia culturală Relations din Germania şi a fost produs de Icon Films.

Trei întîlniri succesive desfăşurate la Berlin, Sofia şi Wiesbaden au definitivat echipa şi strategia. Cineaştii vin, pe lîngă Cristian Mungiu, din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Estonia şi Bosnia. Ştefan Arsenievici din Serbia, de pildă, s-a numărat printre nominalizaţii la Oscar pentru scurtmetraj (ultimii cinci) şi a primit Ursul de aur pentru scurtmetraj anul trecut. Ungurul Kornel Mundruczo (născut, de altfel, la Cluj-Napoca) a participat tot anul trecut la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Sunt 6 filme cu totul, fiecare a cîte 15 minute. Dintre ele, patru sunt ficţiuni, unul documentar (bosniacul) şi al cincilea (cel estonian, realizat de Mart Laar) este film de animaţie. Acest ultim film va fi spart în calupuri de 2 minute şi va lega celelalte filme. Tema tuturor filmelor este ideea de generaţie, pe care însă fiecare cineast a avut libertatea s-o dezvolte cum a crezut de cuviinţă.

Cristian Mungiu s-a oprit la povestea unei fete de la ţară care vine pentru prima dată la oraş, la Bucureşti. El spune că acest film va lansa o mare actriţă, pe tînăra Ana Ularu, care interpretează rolul principal. Alături de ea mai joacă Vali Popescu, Luminiţa Gheorghiu, Marian Adochiţei, Alexandru Papadopol, Julieta Strîmbeanu, Ion Bechet, Valeriu Andriuţă şi Dan Bughelea. Imaginea a fost realizată de Oleg Mutu, iar producător este Hanno Höfer. Special guest star - curcanul Năstase, care a avut şi cele mai multe zile de filmare.

Turkey Girl s-a filmat pe 35 mm, în şase zile din luna iunie, la Peştera, Braşov, Bucureşti şi împrejurimile Bucureştiului. Bugetul a fost unul redus, ceea ce a făcut ca actorii să facă mai mult decît să-şi joace rolurile. Valeriu Andriuţă a bătut clacheta şi a făcut pe secretara de platou, Dan Burghelea a făcut şi muncă de secund, iar Alexandru Papadopol şi-a pus la dispoziţie maşina personală. Locaţiile, printre care Spitalul Ana Aslan din Bucureşti, au fost obţinute, în mare majoritate, pe gratis. Cele mai grele filmări au fost, spune Cristian Mungiu, cele de noapte, cînd curcanul Năstase a trebuit săjoaceîn mijlocul unui trafic dezlănţuit, în faţa Casei Poporului.

Filmul este un proiect Mobra Films. Va urma acum postproducţia la Köln, în lunile octombrie-noiembrie. Premiera proiectului întreg este preconizată să aibă loc în februarie viitor, în cadrul Festivalului de la Berlin, după care va urma un tur de festivaluri. Printre cele care deja s-au arătat interesate se numără Festivalul din Belgrad, cel de la Sofia, Festivalul Shekesfehervar din Ungaria, TIFF de la Cluj-Napoca.
În secţiunea Editura LiterNet puteţi citi sau downloada gratuit volumul 7 scenarii, semnat de Cristian Mungiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus