mai 2010
Festivalul TIFF 2010
Vernisajul expoziţiei de fotografie Andrei Pandele va avea loc sâmbătă, 29 mai 2010, la ora 17.00, la Galeria Muzeului de Artă din Cluj, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Cu această ocazie va fi lansat numărul trei al revistei de fotografie Punctum.

Revista Punctum a realizat un amplu interviu cu fotograful Andrei Pandele şi a publicat o serie de fotografii mai puţin cunoscute ale acestuia. Deşi în perioada comunismului Pandele a făcut fotografii pentru publicaţii sportive, după Revoluţie el a devenit cunoscut drept singurul fotograf român care a surprins sistematic în imagini epoca Ceauşescu.

"Din păcate, în România, mărturiile realităţii nu sunt considerate artă", a declarat Andrei Pandele în interviul acordat revistei Punctum. "La noi, pseudo-fotografia este considerată adevărata artă pentru că nu înfăţişează realitatea urâtă şi murdară. Dar, chiar dacă unii m-au înjurat pentru că am arătat o imagine indecentă şi cenuşie a României, eu am reuşit să păstrez o mărturie a acelor timpuri. Alţii din generaţia mea au evitat pe cât posibil să aibă necazuri."

Al treilea număr al revistei Punctum mai include un interviu cu caricaturistul Ion Barbu, o serie de imagini realizate de regizorul Alexandru Maftei, dar şi un material amplu despre istoria fotografiei româneşti, în care sunt prezentate o serie de vedute realizate de Carol Szathmari la mijlocul secolului al XIX-lea.

Expoziţia de fotografie Andrei Pandele poate fi vizitată la Galeria Muzeului de Artă din Cluj (Piaţa Unirii, nr. 30), în perioada 29 mai-6 iunie 2010, pe toată durata TIFF.

Preţul unei reviste este de 29 de lei. Revista Punctum prezintă în paginile sale portofolii şi serii fotografice consistente, fără să abordeze subiecte legate de tehnică sau de echipamente foto. Publicaţia apare trimestrial şi a fost tipărită cu sprijinul magazinului F64.

Revista Punctum se găseşte de vânzare în librăriile Cărtureşti, la magazinul de echipamente foto F64 şi la Librăria Engleză Anthony Frost, iar abonamentele şi comenzile online se pot face pe www.carti-cheie.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus