mai 2010
Forumul Cultural Austriac organizează în perioada marţi, 18 mai 2010 - vineri, 28 mai 2010, în colaborare cu Noul Cinematograf al Regizorului Român la Muzeul Ţăranului Român, o retrospectivă cu zece filme în regia lui Michael Haneke. Această retrospectivă se poate vedea şi la Cinema ARTA din Cluj între 19 - 23 mai 2010.

În deschidere va putea fi urmărit cel mai recent film al regizorului austriac, Michael Haneke, Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte / Panglica albă, ce a fost distins în anul 2009 cu premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. Au urmat numeroase alte premii pentru această ecranizare. Cu ocazia acestui eveniment, şi având în vedere că filmele lui Haneke nu pot fi considerate de divertisment şi ca atare nu vor atinge audienţa unor producţii hollywoodiene convenţionale, antologia de zece filme ale cineastului austriac constituie un gest de reverenţă faţă de un artist ale cărui lucrări au marcat indubitabil istoria cinematografiei: Imagini familiare se răstoarnă, devenind scene apocaliptice, delirante, care îl derutează profund pe spectator. Regizorul se joacă cu măiestrie cu reacţiile publicului său, acesta fiind frecvent revoltat de modul în care el însuşi reacţionează la filmele lui Haneke.

Deşi majoritatea filmelor lui Haneke sunt şocante, acestea nu sunt gândite ca thrillere sau filme de suspans. Regizorul urmăreşte, pe de o parte, să atragă atenţia publicului către diferitele roluri pe care mass media le joacă în epoca noastră: în ce măsură suntem manipulaţi prin intermediul filmelor; cât de greu este astăzi să discerni între realitate şi ficţiune.

Pe de altă parte, Haneke îşi propune să sensibilizeze publicul faţă de probleme precum răceala din interiorul societăţii noastre, dar mai ales din sânul familiei. În Funny Games (şi Funny Games U.S.), Benny's Video şi Das weisse Band, protagoniştii sunt copii şi adolescenţi. Intenţia lui Haneke nu este de a arăta violenţa în filmele sale, ci mai degrabă de a-i releva spectatorului originile în care aceasta se regăseşte.




Program Noul Cinematograf al Regizorului Român
Retrospectiva Michael Haneke
Marţi 18 mai 2010 - deschiderea oficială

20:00 Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte / Panglica albă - 145 min.

Miercuri 19 mai 2010

18:30 La pianiste- 130 min.
21:00 Caché - 117 min. (proiecţie în aer liber - dacă timpul este nefavorabil, proiecţia are loc în sală).

Joi 20 mai 2010

18:45 Le temps du loup - 114 min
21:00 Funny Games - 112 min. (proiecţie în aer liber - dacă timpul este nefavorabil, proiecţia are loc în sală).

Vineri 21 mai 2010

18:45 Code inconnu - 112 min.
21:00 Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte / Panglica albă - 145 min. (proiecţie în aer liber - dacă timpul este nefavorabil, proiecţia are loc în sală).

Sîmbătă 22 mai 2010

16:15 Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte / Panglica albă - 145 min.
19:00 71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls / 71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident - 96 min.
21:00 Das Schloss / Castelul - 123 min. (proiecţie în aer liber - dacă timpul este nefavorabil, proiecţia are loc în sală).

Duminică 23 mai 2010

16:15 Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte / Panglica albă - 145 min.
19:00 Benny's Video - 105 min.
21:00 Der 7. Kontinent - 104 min. (proiecţie în aer liber - dacă timpul este nefavorabil, proiecţia are loc în sală).

Luni 24 mai 2010

18:45 Caché - 117 min.
21:00 Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte / Panglica albă - 145 min. (proiecţie în aer liber - dacă timpul este nefavorabil, proiecţia are loc în sală).

Marţi 25 mai 2010

18:45 Funny Games - 112 min.
21:00 La pianiste - 130 min. (proiecţie în aer liber - dacă timpul este nefavorabil, proiecţia are loc în sală).

Miercuri 26 mai 2010

18:30 Das Schloss / Castelul - 123 min.
21:00 Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte / Panglica albă - 145 min. (proiecţie în aer liber - dacă timpul este nefavorabil, proiecţia are loc în sală).

Joi 27 mai 2010

19:00 71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls / 71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident - 96 min.
21:00 Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte / Panglica albă - 145 min. (proiecţie în aer liber - dacă timpul este nefavorabil, proiecţia are loc în sală).

Vineri 28 mai 2010

19:00 Der 7. Kontinent - 104 min.



Filmele

Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte / Panglica albă

Austria, 2009, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 145 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Christian Friedel (Lehrer), Burkhart Klaußner (Pfarrer), Ulrich Tukur (Baron), Susanne Lothar (Hebamme), Gabriela Maria Schmeide (Emma)
Producător: Veit Heiduschka, (Wega Film, Wien)
Premii: 2009: Festivalul de film internaţional de la Cannes - Premiul Palme d'Or / 2009: premiile Academiei Europene de Film- cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu / 2009: Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Germania (Berlin) - cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine, cel mai bun actor (Burghart Klaußner) / 2010: Globul de Aur pentru cel mai bun film străin
2010: Cinema pentru Pace 2010 - cel mai bun film al anului.

Este povestea unui sat protestant din nordul Germaniei, construită din amintirile învăţătorului satului. El este şi dirijorul corului bisericii, în care cântă copiii doctorului şi ai preotului, copiii moşierilor şi ai ţăranilor. În sat încep să se întâmple accidente misterioase care capătă din ce în ce mai mult caracteristicile unei pedepse rituale. Filmul, a cărui acţiune este plasată puţin înaintea Primului Război Mondial, se dovedeşte a fi o analiză a societăţii într-o perioadă a autorităţii absolute şi a principiilor morale foarte stricte. Pentru acest film Haneke a fost distins în 2009 cu Palme d'Or la festivalul de Film de la Cannes.



La pianiste / Profesoara de pian

Austria, 2001, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 130 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Isabelle Huppert (Erika), Benoit Magimel (Walter), Annie Girardot (Mutter)
Producător: Veit Heiduschka, (Wega Film, Wien)
Premii: 2001: Festivalul de film internaţional de la Cannes - premiul Marelui Juriu, cea mai bună actriţă (Isabelle Huppert), cel mai bun actor (Benoît Magimel) / 2002: Festivalul de film de la Berlin, Germania - Cel mai bun film străin

Imagini lucide, obiective spun povestea personajului principal, Erika Kohut, profesoară de pian la Conservatorul din Viena. Deşi are aproape 40 de ani, ea locuieşte încă sub acelaşi acoperiş cu o mamă tiranică. Profesoară de pian severă şi respectată, ea încearcă să se sustragă controlului oprimant al mamei intrând într-o relaţie sado-masochistă cu studentul său, Walter Klemmer. Pentru această tulburătoare ecranizare a romanului omonim al Elfriedei Jelinek (Premiul Nobel pentru Literatură în 2004), Haneke a fost distins în 2001 cu Marele Premiu al Juriului de la Cannes.



Caché

Austria, 2005, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 95 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Juliette Binoche (Anna), Daniel Auteuil (Georg), Maurice Benichou (Omar), Walid Afkir (Omars Sohn), Nathalie Richard (Mathilde), Blandine Lenoir (Marie)
Producător: Veit Heiduschka, (Wega Film, Wien)
Premii: 2005: premiile Academiei Europene de Film - cel mai bun film, cel mai bun director, cel mai bun actor (Daniel Auteuil), cel mai bun montaj (Michael Hudecek & Nadine Muse) / 2005: Festivalul de film internaţional de la Cannes - cel mai bun regizor.

O familie pariziană aparţinând elitei, Georges şi Anne Laurent împreună cu fiul lor, duce o viaţă fericită, prosperă, de succes, până când în faţa uşii de la intrare apare un pacheţel cu filmări ale unor momente din viaţa lor privată, alături de tulburătoare desene de copil. Ciudatul colet se repetă în mai multe rânduri, cu un conţinut din ce în ce mai intim şi un caracter din ce în ce mai ameninţător. Georges decide să-l găsească pe expeditor pe care, de altfel, crede că-l şi cunoaşte. Caché tratează nu doar despre refulări, ci şi despre o misterioasă, neplăcută dispoziţie a societăţii. Povestea, care pune încă o dată problema vinei, este foarte legată de masacrul algerienilor în octombrie 1961, la Paris, realitate care a contribuit hotărâtor la decizia lui Haneke de a realiza acest film.



Code Inconnü

Austria, 1999/ 2000, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 117 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Jürgen Jürges
Cu: Juliette Binoche (Anne Laurent), Thierry Neuvic (Georges), Alexandre Hamidi (Jean), Josef Bierbichler (Sepp Bierbichler), Maimouna Hélène Diarra (Aminate), Ona Lu Yenke (Amadou), Luminiţa Gheorghiu (Maria)
Producător: Marin Karmitz, Alain Sarde
Premii: 2000: Festivalul de film internaţional de la Cannes - premiul juriului ecumenic

Povestiri incomplete din diverse călătorii - aşa sună subtitlul acestui film conceput din episoade, cu acţiuni care se petrec în cea mai mare parte la Paris, acolo unde diverse poveşti de viaţă se derulează împreună. Actriţa Anne îl aşteaptă pe prietenul ei Georges, reporter de război. Ea dă peste Jean, fratele mai tânăr al lui Georges. Jean trăise izolat, la ţară, în gospodăria tatălui său de unde evadează. Maria este o cerşetoare din România. Jean intră în conflict cu negrul Amadou, când acesta din urmă încearcă să-i ia apărarea cerşetoarei. Maria este expulzată din Franţa. Cercul începe să se închidă. Un film despre uimire, lipsa cuvintelor şi frică, faţă în faţă cu o lume eterogenă şi imprevizibilă.



Le temps du loupe

Austria, 2003, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 123 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Jürgen Jürges
Cu: Isabelle Huppert (Anne), Maurice Benichou (Monsieur Azoulay), Lucas Biscombe (Ben)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 2003: Festivalul internaţional al filmului fantastic de la Sitges, Spania - cel mai bun scenariu, premiul criticilor de film.

Cu Le temps du loupe / Vreme de restrişte, Haneke a realizat filmul unei catastrofe din care lipsesc însă eroii salvatori. Începutul filmului nu trădează nimic din neobişnuitul care urmează. Anna, soţul ei şi cei doi copii ai lor sunt în maşină, în drum spre casa de vacanţă. Acolo însă s-au ascuns nişte străini. Situaţia degenerează într-un conflict în care soţul este ucis. Abia acum începe odiseea familiei, într-un ţinut apocaliptic în care oamenii sunt puşi faţă în faţă cu o situaţie extremă după alta. Civilizaţia se transformă într-o junglă. În această Vreme de restrişte, totul ameninţă să fie jertfit pe altarul legii celui mai puternic.



Funny Games

Austria, 1997, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 103 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Jürgen Jürges
Cu: Susanne Lothar (Anna), Ulrich Mühe (Georg), Frank Giering (Peter), Arno Frisch (Paul)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 1997: Festivalul internaţional de film de la Flanders - premiul FIPRESCI / 1997: Festivalul internaţional de film de la Chicago - premiul Silver Hugo

O familie tipică aparţinând păturilor superioare ale clasei de mijloc. Mamă, tată, copil şi câine sosesc într-o ambarcaţiune cu pânze la idilica lor casă de vacanţă. Acolo sunt vizitaţi - fără ca motivul vizitei să fie prea clar - de doi tineri care, la prima vedere, par binecrescuţi şi educaţi, dar care însă transformă curând idilica vacanţă într-un coşmar fără scăpare: un lanţ de violenţe arbitrare, cu sânge rece şi cinism, care se încheie cu moartea tuturor membrilor familiei, faptă pe care cei doi tineri o comentează cu zâmbetul pe buze. Chiar şi după aproape două decenii de la realizarea sa, producţia poate fi înţeleasă ca o critică aspră şi fără menajamente la adresa filmului privit ca o categorie a mass media.



Benny's Video

Austria, 1992, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 105 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Arno Frisch (Benny), Angela Winkler (Anna), Urlich Mühe (Georg), Stefan Polasek (Ricci), Christian Pundy (Paul)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien), Bernhard Lang Film (CH)
Premii: 1992: Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de film Thessaloniki, Grecia / 1993: Premiul FIPRESCI la Festivalul Filmului European

Benny este un băiat de 13 ani cu părinţi foarte bogaţi care, însă, îl neglijează aproape total. În secvenţa de început a filmului, Benny se holbează fascinat la o înregistrare video în care un porc este ucis cu un pistol de împuşcat bolţuri. Apoi, Benny face el însuşi un mic film în care o fată este ucisă cu un pistol dintre cele folosite în abatoare la uciderea animalelor şi îl arată părinţilor. Reacţia familiei la fapta lui Benny poate fi văzută ca o paradigmă a îndepărtării de realitate a societăţii noastre care are nevoie să privească anumite imagini în mod repetat pentru a se putea convinge că nu sunt reale.



71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls / 71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident

Austria, 1994, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 96 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Lukas Miko (Max), Klaus Händl (Gerhard), Otto Grünmandl (der Alte), Georg Friedrich (Bernie)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 1994: în cadrul ediţiei Director's Fortnight de la Cannes / 1994: Festivalul internaţional al filmului fantastic de la Sitges, Spania - cel mai bun scenariu, premiul criticilor de film şi asociaţiei scriitorilor.

Într-o înşiruire aparent rece şi concretă, cele 71 de scene delimitate de ecrane negre nu au nicio legătură cauzală directă. Toate însă preced un eveniment tragic şi inexplicabil: Crăciun, 1993. Într-un acces de furie, un student de 19 ani împuşcă trei oameni într-o bancă vieneză, după care se sinucide. Scenele înfăţişează oameni ale căror destine au cumva în comun această tragedie, printre aceştia angajata unei bănci, un hoţ de arme, o familie fără copii şi un tânăr fugar. Cu toţii sunt prezentaţi în momente lipsite de orice spectaculos, ţinând de obişnuit, de cotidian, nu ca eşantioane de interpretare psihologică, totuşi în evidentă izolare şi singurătate. Această cronică are pe fundal ştiri şi reportaje de televiziune despre acele zile şi curge către finalul care pare deopotrivă întâmplător şi iminent.



Der 7. Kontinent / Al şaptelea continent

Austria, 1989, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 104 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Toni Peschke
Cu: Birgit Doll (Anna), Dieter Berner (Georg), Leni Tanzer (Eva)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 1989:Festivalul international de film Locarno, Italia - Leopardul de bronz

Cu Der 7. Kontinent, Haneke a trecut în 1989 de la filmul de televiziune la cel de cinema. Este prima parte a unei trilogii despre "Glaciaţia sentimentelor" în care facem cunoştinţă cu genuinul limbajului cinematografic al lui Haneke. Georg şi soţia lui Anna duc o viaţă normală, viaţa tipică a unei familii aparţinând clasei de mijloc, din care nu lipsesc micile incidente: fiica lor Eva pretinde într-o zi la şcoală că a orbit, apoi familia este martora unui accident tragic şi sângeros, evenimente ce se dovedesc tulburătoare şi lasă urme care, adunate, duc la asumarea unui pas radical. Haneke a declarat că, la realizarea acestui film a fost inspirat de o ştire din ziar despre o familie care, pe o cale asemănătoare cu cea prezentată în film, a ajuns până la sinucidere.



Das Schloss / Castelul

Austria, 1997, cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 123 min
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Jiri Stibr
Cu: Ulrich Mühe (K.), Susanne Lothar (Frieda), Frank Giering (Artur), Felix Eitner (Jeremias), Inga Busch (Amalia)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 1998: Festivalul internaţional de film de la Baden-Baden - premiul special

Topograful K. ajunge într-un sat îngropat în zăpadă pentru a primi o slujbă acolo. Satul aparţine domeniilor unui castel. Dar, cu toate strădaniile sale, nu reuşeşte nici să pătrundă în castelul misterios, nici să se integreze în obştea satului. Dimpotrivă, toate eforturile lui par chiar să-l îndepărteze de scop. Filmul, turnat pentru televiziune, urmează foarte fidel fragmentul din romanul omonim al lui Kafka. El prezintă o lume absurd-grotescă în care te poţi pierde, neputând-o nici înţelege, nici aborda.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus