mai 2010

documentar biografic

Regia şi scenariul: Mario Canale şi Annarosa Morri
Distribuit de: Surf Film

Un portret emoţionant al maestrului neorealismului italian - Vittorio De Sica, unul dintre cele mai importante repere ale artei cinematografice.

Portretul său este desenat din filmele la care a lucrat, scrisorile personale, amintirile familiei (în mod special ale celor trei copii în viaţă - Emi, Manuel şi Christian) şi o serie de interviuri cu prietenii, admiratorii şi colaboratorii maestrului, printre care Fellini, Woody Allen, Clint Eastwood, Giulio Andreotti, Shirley MacLaine, John Landis, Ken Loach, Paul Mazursky, Dino De Laurentiis etc.

Vittorio De Sica (1901 - 1974) a fost probabil cel mai prolific şi versatil actor şi regizor al cinematografiei italiene, printre capodoperele sale numărându-se Hoţii de biciclete (1948), Miracol la Milano (1951), Umberto D. (1952). Activitatea sa se întinde pe durata a 50 de ani, de la cinematograful mut, la cinema-ul din anii războiului, reconstrucţia care a urmat, şi până la comediile anilor '60 şi '70, construind una dintre cele mai remarcabile cariere din istoria cinematografului italian (peste 150 de filme ca actor şi peste 20 filme ca regizor).

Vittorio D. a avut premiera mondială în 2009, la Festivalul de film de la Veneţia, în cadrul programului "Zilele Veneţiei".

*
Mario Canale s-a născut în 1948 şi a fost editorul magazinelor Il Male, Zut sau Frigidaire. În perioada '81 - '98 a lucrat ca regizor pentru numeroase spectacole şi seriale de televiziune iar între '94 - '96 a găzduit La Televisione del Cinema la Festivalul de film de la Veneţia. În 2004, împreună cu Carla Cattani, co-regizează documentarul Racconti dall'Euro. Din filmografia sa mai fac parte clipurile Notturni Diamanti (1984) şi Maledetto Trussardi (1988), mediu metrajul Mosca la Città Parallela (1991), scurtmetrajul Steadycam (1994), documentarele Marco Ferreri - Il Regista che Venne dal Futuro şi Sostiene Ferreri (2007) etc. În 2006 şi 2007, împreună cu Annarosa Morri, realizează documentarele Marcello, Una Vita Dolce, selectat în secţiunea Cannes Classic la Festivalul de film de la Cannes, urmat de Settanta Volte Set şi de Gillo: Le Donne i Cavalier l'Armi e gli Amori.

Annarosa Morri este licenţiată în ştiinţele comunicării şi lucrează în radio, presă scrisă şi televiziune, acoperind cu precădere subiectele din zona festivalurilor de filme. În perioada '94-'96 a colaborat cu Mario Canale la Televisione del Cinema, pentru ca ulterior să realizeze împreună mai multe documentare.

Ora 19:00
Sturm / Revelaţia / Storm

Germania, 2009, 110'
dramă

Regia: Hans-Christian Schmid
Scenariul: Bernd Lange, Hans-Christian Schmid
Imaginea: Bogumil Godfrejów
Montajul: Hansjörg Weißbrich
Sunetul: Patrick Veigel
Cu: Kerry Fox, Anamaria Marinca, Stephen Dillane, Rolf Lassgård, Alexander Fehling, Drazen Kuhn
Distribuit de: TrustNordisk

"Am făcut acest film pentru că îmi doream foarte mult să văd un erou neobişnuit, ca Hannah, confruntat cu problema integrităţii. Mă interesează şi absurdul situaţiei în care se află această femeie, pentru care prioritară a fost, întotdeauna, împlinirea cu rigoare a datoriei şi care, brusc, se trezeşte exclusă şi izolată tocmai din cauza perseverenţei ei. Şi care se confruntă cu faptul că sistemul în care ea a crezut mereu şi pe care l-a susţinut cu pasiune se întoarce împotriva ei." Hans-Christian Schmid

Hannah Maynard, procuror la Curtea Penală Internaţională de la Haga, instrumentează un caz împotriva criminalului de război Goran Duric. Când ies la iveală neconcordanţe în declaraţiile principalul martor al apărării (care se şi sinucide la scurt timp), Hannah pleacă spre Sarajevo. Acolo o întâlneşte pe Mira, sora martorului şi, cu ajutorul ei, curajoasa avocată reuşeşte să-l aducă pe Duric în faţa justiţiei.

*
Hans-Christian Schmid s-a născut în 1965, este regizor, scenarist şi producător. A urmat cursurile şcolii de film din Munchen şi a absolvit scenaristica la USC, Los Angeles. A debutat în 1995 cu comedia It's a Jungle Out There şi şi-a consolidat reputaţia de regizor talentat cu psihodramele 23 (1998), Crazy (2000) şi Distant Lights (2003), aceasta din urmă distinsă cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Berlin. În 2004 a înfiinţat compania de producţie 23/5, cu care a produs următorul său film, Requiem (2006), care are la bază o poveste adevarată despre o exorcizare întâmplată în anii '70 într-un orăşel din Germania. Requiem a fost selecţionat în competiţia oficială la Berlin, unde a şi primit Premiul pentru interpretare feminină şi Premiul FIPRESCI. În 2007, a produs filmul regizat de Robert Thalheim, And along come tourists, prezent şi în ediţia din 2008 a Festivalului Filmului European.

Premii:
Premiul Amnesty International, Premiul Asociaţiei cinematografelor germane de artă, Premiul cititorilor ziarului Berliner Morgenpost - Festivalul de film de la Berlin, 2009
Premiul Bernhard Wicki pentru cel mai bun film - Festivalul de film de la Munchen, 2009
Premiul Publicului - Festivalul de film de la Trieste, 2009
Premiul LUX pentru cinematografia europeană, acordat de Parlamentul European, 2009

Website: http://www.sturm-der-film.de

Ora 21:00
Die Standesbeamtin / Vrei să ne căsătoreşti? / Will you marry us?

Elveţia, 2009, 90'
comedie romantică

Regia: Micha Lewinsky
Scenariul: Micha Lewinsky, Jann Preuss
Imaginea: Pierre Mennel
Montajul: Bernhard Lehner
Muzica: Markus Schönholzer, Marcel Vaid
Cu: Marie Leuenberger, Dominique Jann, Oriana Schrage, Beat Schlatter
Distribuit de: Telepool GmbH

Rahel Hubli lucrează ca ofiţer al stării civile într-un oraşel idilic din Elveţia, dar viaţa ei personală nu este la fel de idilică. Soţul ei îşi petrece mai tot timpul la serviciu, iar ea este prea obosită şi preocupată pentru a-i mai da atenţie fiului ei, Flo. Dar când Ben, prietenul din copilărie, acum compozitor de muzică pop, se întoarce în oraş, Rahel îşi aduce aminte cum e să fii îndrăgostit. Doar că Ben urmează să se căsătorească cu o tânără actriţă de cinema, iar Rahel va fi cea care va oficia această căsătorie.

*
Micha Lewinsky s-a născut în 1972 şi a studiat filmul şi psihologia. A lucrat ca jurnalist şi muzician şi a intrat în lumea filmului ca scenarist pentru producţia de televiziune Weihnachten (2002), pentru lungmetrajul Little Girl Blue (2003) şi pentru comedia Sternenberg (2004), în regia lui Christoph Schaub. În 2005 a debutat ca regizor cu scurtmetrajul Herr Goldstein, care a primit Pardino d'Oro la Festivalul de la Locarno.

În 2008 a regizat, după un scenariu scris de el, lungmetrajul Prietenul (Der Freund), proiectat şi în cadrul ediţiei 2009 a Festivalului Filmului European. Filmul a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun film şi Premiul pentru cel mai bun actor debutant în cadrul Premiilor cinematografiei elveţiene.

Premii:
Premiul publicului - Festivalul de film de la Biberach, Germania, 2009
Cea mai bună actriţă (Marie Leuenberger) - Festivalul Internaţional de film de la Montréal, 2009
Cea mai bună actiţă (Marie Leuenberger) - Premiile filmului elveţian, 2010
Cea mai bună actriţă (Marie Leuenberger) - Cinéma Tous Écrans, Geneva, 2009