mai 2010
Festivalul TIFF 2010
Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) aduce la Cluj o serie de proiecţii speciale, menite să fie pe placul unui public din ce în ce mai numeros.

Startul proiecţiilor de senzaţie este dat sâmbătă, 29 mai 2010, prin proiecţia de gală a filmului Caravana cinematografică, în regia lui Titus Muntean.

Al doilea film de lungmetraj al lui Titus Muntean după debutul său de succes Examen, Caravana Cinematografică este realizat după romanul cu acelaşi nume al lui Ioan Groşan şi spune povestea lui Tavi, un tânăr activist de partid, care soseşte cu o caravană cinematografică într-un sat izolat din Transilvania, pentru a rula filme propagandistice ruseşti. Este prima sarcină de partid pentru Tavi, iar el face tot ce-i stă în putinţă s-o îndeplinească cu succes, deşi se loveşte de lipsa de entuziasm a sătenilor.

Filmul va fi proiectat la Cinema Republica, la ora 18.00, în prezenţa regizorului Titus Muntean, a actorilor Dorian Boguţă şi Iulia Lumânare şi a echipei.

După proiecţia de gală a filmului lui Titus Muntean, de la ora 20.00, cinema Republica devine gazda unui alt eveniment extraordinar: filmul mut Metropolis (R. Fritz Lang) va rula în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras. Soundtrack-ul filmului realizat de Bras include muzică clasică, efecte sonore, pasaje de muzică rock şi sunete ambientale şi meditative, care împreună cu numeroase sample-uri de chitară, pian, elemente percusive şi alte sunete live, realizează un câmp sonor electro-digital fascinant. O proiecţie co-organizată de TIFF şi Centrul Cultural German Cluj.

Data de 30 mai anunţă o zi plină pentru cinefili. Astfel, de la ora 17.00, clujenii îşi dau întâlnire la Cinema Republica pentru a participa la proiecţia specială a unui documentar pe cât de original, pe atât de interesant: La Danse / Dansul de Frederick Wiseman. Nominalizat la premiile César pentru Cel mai bun documentar, filmul prezintă una dintre cele mai mari companii de balet ale lumii, Baletul Operei din Paris, într-un mod cu totul inedit pentru publicul român. O proiecţie prezentată de JTI.

De la ora 21:30, publicul este aşteptat la cunoscuta locaţie open-air, Cinema Echinox, pentru a viziona un film care a influenţat generaţii de cineaşti, artişti şi balerine, The Red Shoes / Pantofiorii roşii, în regia lui Michael Powell si a lui Emeric Pressburger. Un film epic din generaţia Technicolor, premiat cu Oscar în 1949 pentru Cea mai bună scenografie şi Cea mai bună muzică, ce prezintă atât viaţa unei balerine din culise, cât şi entuziasmul interpretărilor de pe scenă. O poveste fascinantă a unei tinere balerine care este sfâşiată între două forţe: compozitorul care o iubeşte şi impresarul hotărât să o transforme cu orice preţ într-o balerină faimoasă. O proiecţie prezentată de JTI şi British Council.

La TIFF 2010, Dracula dă tonul a două evenimente de senzaţie:

Astfel, duminică, 30 mai 2010, ora 21.30, la Castelul Bánffy de la Bonţida publicul festivalier se va putea bucura de coloana sonoră compusă de chitaristul Gary Lucas pentru varianta mai puţin cunoscută a filmului Dracula (R. George Melford, 1931), prima ecranizare în limba spaniolă a celei mai cunoscute legende legate de spaţiul transilvănean. Filmat după acelaşi scenariu, în aceleaşi decoruri şi în aceeaşi perioadă de timp cu filmul regizat de Tod Browning, avându-l în rolul principal pe Bela Lugosi, filmul lui Melford propune o viziune inovatoare asupra poveştii clasice, adunând în distribuţie staruri ale vremii, din America Centrală şi de Sud.

Miercuri, 2 iunie 2010, ora 18.30, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca va avea loc proiecţia-eveniment a filmului cult Dracula, de data aceasta în regia lui Tod Browning, cu un acompaniament live al cvartetului Arcadia (Ana Bogăţilă - vioară, Răsvan Ionuţ Dumitru - vioară, Traian Boală - violă, Török Zsolt - violoncel), care va interpreta muzica special compusă pentru film de compozitorul Philipp Glass.

Seria de proiecţii eveniment continuă marţi, 1 iunie 2010, la sala UBB Auditorium, de la ora 20:30 cu un film ce marchează deschiderea secţiunii Focus Israel: Lebanon, în regia lui Samuel Maoz. Distins cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia în 2009, filmul spune povestea a patru tineri prinşi în plasa războiului absurd şi incorect, care îşi pierd înocenţa într-un mod brutal. Proiecţia filmului va avea loc în prezenţa regizorului Samuel Maoz, Ambasadorului Statului Israel la Bucureşti, Excelenţa Sa, domnul Oren David, directorului executiv al Israel Film Fund, Katriel Schory, directorului Cinematecii de la Ierusalim, Costel Safirman, curatorului secţiunii Focus Israel din cadrul TIFF, reputatul critic de film de la Variety, Jay Weissberg si regizorului unui alt film din secţiunea My Father My Lord, David Volach.

Space Sailors / Navigatori în Cosmos, în regia lui Marian Kiss, este un alt titlu hit ce completează oferta de proiecţii eveniment pregătite de TIFF pentru iubitorii de filme. Prezent în secţiunea Ce se întâmplă, documentarule?, filmul face o incursiune în vieţile prezente ale unor foşti cosmonauţi, printre primii europeni care au păşit pe lună. Proiecţia va avea loc miercuri, 2 iunie 2010, de la ora 20.00, la Cinema City, în prezenţa extraordinară a cosmonautului Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic.

Vineri, 4 iunie 2010, de la ora 19:00, în sala UBB Auditorium, va avea loc proiecţia specială a filmului The Aviatrix Of Kazbek / Aviatoarea din Kazbek, în regia lui Ineke Smits. Un film despre un batalion de georgieni care este încartiruit pe o insulă olandeză, iar obiceiurile lor nefamiliare aduc culoare în viaţa unei tinere localnice. În mijlocul luptei georgienilor împotriva trupelor germane, aceasta evadează din sufocanta realitate învăţând să aibă încredere în propria fantezie. Proiecţia va beneficia de prezenţa regizoarei Ineke Smits, care este în acest an membru în Juriul TIFF, precum şi de prezenţa actriţei principale din film, Anamaria Marinca.

De la ora 21.15, sala UBB Auditorium va găzdui o proiecţie aniversară cu totul şi cu totul specială: se împlinesc 40 de ani de la lansarea unui film românesc care şi-a pus amprenta asupra cinematografiei autohtone: Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie. Publicul TIFF va avea plăcerea să urmărească filmul în prezenţa câtorva membrii ai echipei prezenţi la TIFF 2010.

Cea mai nouă locaţie open-air de la TIFF 2010, Ursus Open-Air din Piaţa Unirii, va fi şi ea gazda unei proiecţii eveniment aninversare: vineri, 4 iunie 2010, de la ora 21.45, publicul va celebra 25 de ani de la lansarea filmului Declaraţie de dragoste, de Nicolae Corjos. Un love story de neuitat ce îi are ca protagonişti pe Adrian Păduraru şi Teodora Mareş. Ion Caramitru şi Tamara Buciuceanu-Botez fac două roluri de neuitat in ipostaza faimoşilor profesori Socrate, respectiv Isoscel, iar publicul îi va putea întâlni la Cluj pe cei doi mari actori români, în seara acestei proiecţii.