mai 2010
Ediţia a VIII-a a Galei Societăţii Civile şi-a desemnat câştigătorii, pe 26 mai 2010, pe scena Ateneului Român, arătând că Binele poate fi ajutat să crească în România.

Marele premiu al ediţiei 2010 a fost acordat Asociaţiei Mihai Eminescu Trust pentru proiectul Satul de-sine-stătător (Whole Village Project).






Proiectul a avut ca scop regenerarea şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale din Transilvania prin conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a peisajului istoric. Juriul a fost impresionat de rezultatele notabile şi cuantificabile care au dus la îndeplinirea obiectivelor proiectului precum salvarea şi restaurarea clădirilor istorice, pregătirea profesională a comunităţilor locale, sprijinirea micilor întreprinzători locali şi promovarea zonei ca destinaţie turistică în Europa. Proiectul este de asemenea câştigătorul premiului I la secţiunea Artă şi cultură, fiind urmat la această categorie de LiterNet.ro.

Premiul I pentru celelalte secţiuni ale competiţiei au revenit proiectelor:

Educaţie şi cercetare
Creşterea accesului tinerilor la educaţie şi servicii prietenoase de sănătatea reproducerii al Fundaţiei Tineri pentru Tineri

Apărarea drepturilor individuale/ colective
Telefonul Copilului al Asociaţiei Telefonul Copilului

Comportament civic şi participare publică
Legile contează. Implică-te şi tu al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul

Sănătate
Inima Copiilor pentru Marie Curie al Asociaţiei Inima Copiilor,

Servicii sociale pentru categorii defavorizate
Banca de alimente al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România

Protecţia mediului
Spaţii verzi 2009 al Fundaţiei pentru Parteneriat

Dezvoltare economica şi socială
Servicii integrate pentru zona rurală (zona Podu Turcului) al Fundaţiei de Sprijin Comunitar.

Buget - / Eficienţă +
LiterNet.ro al Asociaţiei LiterNet

În cadrul ediţiei din 2010, Fundaţia ERSTE şi United Nations Development Program (UNDP) au oferit două premii speciale: proiectelor "Împreună Întregi" al Asociaţiei IHTIS şi, respectiv, proiectului "Kreuleanka" al Asociaţiei pentru Dezvoltare Locală Ivan Krevan.

Pe lîngă premiile pe secţiuni acordate în 2010, juriul Galei Societăţii Civile a acordat şi patru premii extra-concurs: Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - pentru Programul european "Tineret în Acţiune", Campaniei "Opriţi codurile!", Asociaţiei Ovidiu Rom - pentru campania "Şcoala te face mare" şi Ligii Studenţilor Români din Străinătate - pentru proiectul "Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate".

De asemenea, Millenium Communications, organizatorul Galei Societăţii Civile, a dorit să acorde opt premii speciale: Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare şi Camerei de Comerţ Americane în România - pentru proiectul "Gala Oameni pentru Oameni", Campaniei "Europa liberă, AICI", Ştirilor PRO TV - pentru campania "Jos Pălăria", Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică - pentru proiectul "ArcaLunar", domnului Dumitru Sandu - pentru sprijinul acordat recunoaşterii celor mai valoroase iniţiative, echipei formate din Anca Bundaru, Anca Dorombach, Diana Stoleru, Irina Ursu, Mika Pană, Oana Portase şi Ruxandra Predescu - pentru campania "Daniel Răduţă", doamnei Maria Ţoghină - pentru proiectul "Digitalizarea Fonotecii de Aur" şi pentru proiectele de modernizare ale institutiei Radio România precum şi Editurii Humanitas - pentru 20 de ani de activitate în domeniul culturii.

Proiectele sectorului neguvernamental au fost jurizate de formatori de opinie, jurnalişti, specialişti în implementarea şi evaluarea proiectelor sociale, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai sectorului neguvernamental românesc. Componenţa juriului pentru fiecare categorie este menţionată pe site la: http://www.galasocietatiicivile.ro/juriu.php.

Toţi premianţii ediţiei a VIII-a a Galei Societăţii Civile pot fi vizualizaţi accesând pagina Câştigători 2010.

În cadrul acestei ediţii, sub umbrela Galei Societăţii Civile, a fost realizat un studiu asupra Stării sectorului neguvernamental cu sprijinul URSUS Breweries, ale cărui rezultate au fost făcute publice în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor. Acesta vine în întâmpinarea nevoilor sectorului non-profit, oferind o imagine de ansamblu asupra stării sectorului, asupra problemelor pe care acesta le întâmpină în desfăşurarea activităţilor, asupra relaţiilor cu celelalte sectoare ale societăţii şi asupra relaţiei cu mass-media.

Informaţiile oferite prin intermediul acestui studiu reprezintă un instrument extrem de util atît pentru organizaţiile, grupările şi persoanele care activează în acest sector, cît şi pentru reprezentanţii celorlalte două sectoare - public şi privat. Studiul oferă o imagine de ansamblu asupra sectorului neguvernamental, non-profit, pentru reprezentanţii organizaţiilor care îl compun, dar se doreşte şi a fi un instrument la indemna companiilor care implementează proiecte de responsabilitate socială, cît şi pentru instituţiile publice, care pot opta pentru încheierea unor parteneriate strategice cu sectorul non-profit pentru implementarea proiectelor din diferite domenii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus