mai 2010
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2010
"We are very thankful for your kind invitation to one of the events within the Sibiu International Theatre Festival. Let me also express our sincere respect to the activity of the "Radu Stanca" Theatre's team under your management as there is no doubt Sibiu became the real capital of performance arts and culture in a broad sense of its meaning. Now, the Festival perfectly fulfils the need for continuation the city's success as European Capital of Culture. It reminds me the Constantin Noica's dream of making Sibiu Romanian cultural capital, which came true now in a much greater, international way the philosopher couldn't even think about" - Łukasz Galusek

Mesajul de mai sus e doar unul dintre multele mesaje de apreciere al Festivalului Internaţional de Teatru care a început pe 28 mai 2010 la Sibiu. Domnul Łukasz Galusek este reprezentant al The Research Institute for European Heritage | Institute for International Culture, Cracovia.

Suntem, aşadar, la debutul acestei a XVII-a ediţii a FITS, o ediţie care propune Întrebări ("Warum Warum" fiind doar una dintre ele) şi, sperăm noi, 350 de variante de răspuns - tot atâtea câte evenimente prezentăm anul acesta în Festival.

Efervescenţă. Acesta ar putea fi cuvântul ce defineşte în acest moment ultimele pregătiri pentru acest regal al artelor spectacolului găzduit de Sibiu în perioada 28 mai - 6 iunie 2010, un eveniment cultural ce urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

Invitaţi de marcă ne onorează cu prezenţa în 2010 urmând a participa la conferinţe şi workshop-uri la fel de spectaculoase ca orice reprezentaţie artistică! De asemenea vor avea loc spectacole-lectură, care au loc la Librăria Humanitas începând cu 30 mai 2010, şi care vor fi incluse într-o antologie de texte, la fel ca în anii anteriori.

În ceea ce priveşte evenimentele de pe 28 mai 2010, prima zi a Festivalului, programul nu a fost deloc unul "lejer". A debutat simpozionul "Actualitatea cercului literar de la Sibiu", ediţia a VIII-a, ce se desfăşoară în perioada 28-30 mai 2010 şi este organizat, la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS), Biblioteca Astra şi Art Café, de către Revista Euphoria, Uniunea Scriitorilor din România - filiala Sibiu şi Facultatea de Litere şi Arte din cadrul ULBS. De la ora 11, în Aula ULBS, domnul Nicolae Balotă a susţinut conferinţa specială Cercul câinilor muzicanţi!

"Fără întrebări fără răspunsuri" este numele expoziţiei pe care Dan Perjovschi a... desenat-o direct pe pereţii curţii interioare a Teatrului Naţional "Radu Stanca" (TNRS) şi tot o expoziţie, de data aceasta de fotografie, a fost vernisată la Centrul Cultural Habitus, sub semnătura Mihaelei Marin. Tot fotografie, semnată Scott Eastman şi Dragos Spiteru, găsiţi şi la Centrul de informare turistică din Curtea Interioară a Primăriei Municipiului Sibiu - nu e de ratat!

Nebunaticii munţilor - cei doi francezi care formează Les Crakés "s-au dat în spectacol" la Ambient şi pe pietonala Nicolae Bălcescu. Ca şi britanicul Goronwy Thom, într-un spectacol intitulat Jongleria străzii - circ şi mult umor!

De la ora 21, tot pe Bălcescu, a evoluat un grup dinamic de muzicieni, dansatori şi alţi artişti britanici, Carnival Collective, care îmbină percuţia break-beat, muzica reggae, funk, house şi alte influenţe dance - toate acestea interpretate la instrumente tradiţionale braziliene.

Schimbând registrul, ne-am bucurat împreună de prima reprezentaţie din acest festival a trupei Odin Teatret din Danemarca - Oda progresului, la Sala Studio, în regia genialului Eugenio Barba (Sold out!), iar la TNRS, cei de la MotionHouse din Marea Britanie au propus Stropi! (Scattered), un spectacol de teatru-dans despre una dintre forţele primordiale ale vieţii: apa!

La Sala Thalia, de la ora 21, aţi putut urmări un uluitor spectacol de marionete al Quanzhou Marionette Troupe din China: Ancient Art New Paths. E suficient să vă spun că arta marionetelor este dusă la extremă fineţe în acest spectacol: până la 36 de sfori pentru mânuirea unei singure marionete!

După o zi atât de plină am asistat la ceremonia de deschidere a ediţiei a XVII-a a FITS, în Piaţa Mare, cu începere de la ora 22, urmată de un incendiar concert Holograf! Şi nu, seara nu s-a terminat încă: de la ora 23 a început Dansul nopţii al minunaţilor acrobaţi francezi de la Transe Express. Pe final de primă zi, n-am bucurat împreună de focul de artificii din Piaţa Mare.

Descarcă programul FITS 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus