iunie 2010
Festivalul TIFF 2010
Ultimul weekend al festivalului se anunţă unul extrem de ofertant pentru publicul cinefil.

Sâmbătă, 5 iunie 2010, de la ora 11:00, în cadrul TIFFashion, organizat de TIFF şi Stiletto.ro, clujenii sunt invitaţi la un masterclass despre modă şi film susţinut de Oana Păunescu, creator de costume de film şi art director al brandului DADA. "Pentru mine, moda a fost şi este o încercare. Mă simt mai mult pictor de costume decât designer. Cu toate că majoritatea oamenilor le consideră complementare, pentru mine cele două domenii, moda si filmul, sunt extrem de diferite, "unul hăis şi altul cea". Moda reprezintă creativitate cu finalitate imediată, vânzarea, deci trebuie să flateze, să mulţumească, este supusă sezonalităţii, tendinţelor. La capătul opus, filmul reprezintă o lume a poveştilor, iar designerul de costume de film este povestitorul, cel care defineşte personalitatea unui caracter".

Masterclass-ul Film & costum design va avea loc în locaţia parteneră a Tiffashion, Maitresse Maison, primul concept store din Cluj-Napoca specializat exclusiv pe designeri români.

La Cinema Republica va fi proiectată în premieră absolută cea mai recentă producţie a regizorului Radu Gabrea: Mănuşile roşii. Filmul are acţiunea desfăşurată în anul 1957, când regimul comunist din România iniţiază un lanţ de arestări şi procese în încercarea de a suprima orice iniţiativă revoluţionară în ţară. Una dintre victime este Felix Goldschmidt, un tânăr de origine sasă student la universitatea din Cluj, unde conduce şi un grup literar. Proiecţia filmului va avea loc de la ora 17:30 în prezenţa regizorului şi a echipei.


Tot de la 17:30, dar de data aceasta la Cinema Arta, cinefilii au parte de o altă proiecţie specială: Angela merge mai departe, în regia lui Lucian Bratu. Lansat în anul 1981, şi având-o în rolul principal pe Dorina Lazăr, recompensată la TIFF 2010 cu Premiul pentru întreaga carieră, filmul spune povestea de dragoste dintre o şoferiţă de taxi cu o existenţă banală şi un muncitor petrolist, venit în Capitală pentru specializare. Cei doi se căsătoresc, deşi bărbatul urmează să plece pentru trei ani în India, la lucru, iar Angela nu-l poate urma.

Cinema Victoria va găzdui de la ora 12:00 al treilea calup de scurtmetraje româneşti, alcătuit din filmele: Ochiul păpuşii (R. Doru Dragoi, Bogdan Drăgoi), Icre negre (R. Răzvan Savescu), Aniversarea (R. Luiza Pirvu), Matyas, Matyas (R. Cecilia Felmeri), Captivi de Crăciun (R. Iulia Rugină).

Nu în ultimul rând, cel mai aşteptat moment al festivalului, desemnarea câştigătorilor TIFF 2010, va avea loc în cadrul Galei de Închidere desfăşurată la Teatrul Naţional începând cu ora 20:30.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus