iunie 2010
Festivalul TIFF 2010
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Sibiu va găzdui un concert plin de vitalitate şi culoare susţinut de Tarafului Haiducilor de la Clejani. Evenimentul, o premieră la Sibiu, va avea loc în deschiderea filmului lui Florin Şerban, Eu când vreau să fluier, fluier, câştigător al Premiului Zilelor Filmului Romînesc 2010, secţiunea lungmetraj - joi, 10 iunie, ora 21:00, în Piaţa Mică.



Cei care au dus în toată lumea muzica lăutărească cântată aşa cum se învaţă din moşi strămoşi, în Clejani, vin la Sibiu pentru o reprezentaţie senzaţională prin care vor introduce pe nesimţite spectatorii în atmosfera complexă a filmului.

Taraful Haiducilor din Clejani nu se află la primul contact cu lumea filmului şi nu sunt o prezenţă întâmplătoare la TIFF 2010. Liderul Tarafului, Caliu - aşa cum îl cunosc atât publicul, cât şi apropiaţii, sau Anghel Gheorghe, pe numele său din afara scenei - a colaborat cu regizorul Radu Mihăileanu pentru filmul Le concert, unde interpretează rolul primului violonist al Orchestrei Balşoi.

Despre Caliu, Radu Mihăileanu spune că "este un geniu muzical şi un mare actor", fiind pe cât de uimit, pe atât de fascinat de modul în care Caliu a reuşit să reproducă în film 12 minute din Concertul nr. 35 pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, doar ascultând-o pe un CD de câteva ori. "În momentul în care a început să cânte Paganini, toată lumea - actorii ruşi, actorii francezi -, a rămas cu gura căscată."

Relaţia Haiducilor de la Clejani cu filmul a început cu mult timp în urmă. În 1993, grupul a apărut în filmul francez Latcho Drom al lui Tony Gatlif. În 2000, s-au împrietenit cu celebrul actor Johnny Depp pe care Caliu l-a învăţat ţigăneşte pentru rolul din The Man Who Cried (regia Sally Potter), în care au şi jucat alături de alte nume importante ale cinematografiei, precum Christina Ricci, Cate Blanchett sau John Turturro. În 2006, tot alături de Johnny Depp, Taraful Haiducilor din Clejani sunt una dintre cele cinci formaţii ţigăneşti care apar, cântă şi sunt portretizate în documentarul When the Road Bends; Tales of a Gypsy Caravan.

La Sibiu, Haiducii promit să facă un spectacol cum nu s-a mai văzut, răvăşitor ca un cântec de jale, dar energizant şi pătimaş ca un cântec ţigănesc de voie bună.

TIFF Sibiu se va desfăşura în perioada 9 - 13 iunie 2010, în trei locuri: Piaţa Mică, Centrul Cultural Habitus şi Teatrul de Vară. Programul complet al TIFF-ului sibian se găseşte pe www.tiff.ro.

Credit foto: Adi Marineci

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus