iunie 2010
A doua zi a Salonului de Carte Bookfest a început cu poveşti spaniole în limba română, în cadrul Programului "Spania - ţară invitată". Marian Râlea a interacţionat cu cei mici, citind cu ei în spaniolă şi amuzându-se traducând. Magicianul s-a adaptat tematicii spaniole, reuşind să îi atragă în firul epic chiar şi pe adulţi. Costumaţi de Zâna Poveştilor, micii actori s-au dovedit talentaţi, luându-şi rolul în serios. În final, copiii au primit pelerine colorate, autografe de la Marian Râlea şi cărţi în spaniolă. Cei mici sunt aşteptaţi şi vineri în Pavilionul 13 pentru poveşti cu Magicianul, tot de la ora 11.00!

La Cafeneaua literară Lavazza, programul "Cu cărţile pe masă" a pus în discuţie alăturarea dintre ziar şi carte, ca soluţie de criză sau ca alianţă pe termen lung. Vladimir Epstein, Directorul Târgului de Carte Gaudeamus, consideră că această asociere este de bun augur şi într-un caz şi în celălalt. "Fie că sunt pe termen lung sau scurt, alianţele ziar - carte sunt fireşti. Este de admirat că editorii din România au ştiut să se adapteze crizei şi să pună în valoare cartea", a completat Epstein.

La ora 12.00, Ion Iliescu şi-a lansat cartea După 20 de ani. 1989 - an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională, la editura Semne. Mesajul său către cei prezenţi a fost că această carte dezvăluie adevărul pe care unii îl neagă, fără a oferi motive.

Tot de la ora 12.00, la Editura Coresi, Octavian Sava a lansat Prinţul rătăcitor - George Bibescu, despre care spune că are în alcătuire bibliografía fostului domnitor Gheorghe Demetrie Bibescu. Rodica Popescu-Bitănescu, prezentă la această lansare, a afirmat că şi-a însuşit multe cunoştinţe din domeniul actoriei de la Octavian Sava.

Ora 15.30 a marcat masa rotundă Responsabilitatea socială în România, în cadrul Cafenelei literare România literară, la care au participat reprezentanţi ai Centrului Educaţional pentru Tineret şi Dezvoltare Durabilă - Pilula zero şi ai Centrului Unic de Voluntariat Comunitar Sector 5. S-a lansat proiectul Agenda voluntarului.

Vasile Dâncu şi-a lansat joi, la Bookfest, cartea Patrie de unică folosinţă, la Editura RAO. Cartea reprezintă o acumulare de eseuri de sociologie critică. "Scriu pentru că există o majoritate tăcută, pentru că am sentimentul misiunii şi pentru că nu poţi să treci prin lume fără să plăteşti o datorie", a spus Dâncu. Alături de autor, au participat la această lansare şi Victor Ponta, Cristian Tabără şi Liviu Maior.

Moderaţi de Laura Albulescu, Editura ART, scriitorii spanioli Milagros Frías, Ray Loriga şi Lorenzo Silva au luat parte astăzi la masa rotundă cu titlul Viitorul cărţii electronice, împreună cu Doina Ruşti (romancieră) şi Costi Rogozanu (jurnalist web, critic literar, scriitor). "Cartea electronică a venit pentru a rămâne", consideră Milagros Frias. Tot ea a spus că "e-pass-ul este o depăşire a primilor scriitori". Lorenzo Silva şi-a pus problema dacă fantoma pirateriei este o ameninţare. El consideră că vom putea vorbi despre dezvoltarea literaturii digitale abia atunci când nu va mai exista piraterie. "O carte bine editată adaugă valoare faţă de formatul digital. Cartea digitală are totuşi multe avantaje. Industria literară a fost destul de sprintenă, dar nu a reuşit să comunice cu poporul", a continuat Silva. Ray Loriga ar fi încântat ca peste un an să nu mai fie nevoie să cărăm după noi cărţile tehnice, de genul ghidurilor de călătorie. "Nu se poate sări peste editură, cartea şi-ar pierde din contextul cultural", a spus Ray Loriga. Costi Rogozanu a fost de părere că, în literatura tehnică, de specialitate, cartea electronică este o evoluţie.

A doua masă rotundă, Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române, se desfăşoară la ora 16.30 şi îi are drept participanţi pe Carme Riera, Rosa Montero, Milagros Frías, Gabriela Adameşteanu (romancieră) şi Cecilia Ştefănescu (romancieră). Salonul continuă astazi cu alte lansări de carte şi dezbateri, precum şi cu un concert aparte: Ada Milea şi "Don Quijote", de la ora 18.30, în pavilionul 13 al Romexpo. Intrarea este liberă!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus