Belgrave Square nr. 1. Una dintre cele mai selecte adrese din Londra. Achiziţionată de Carol al II-lea pentru statul român, clădirea este în acest moment sediul ICR Londra. La primul etaj al acestei elegante clădiri se găseşte o superbă sală de muzică de cameră cu un pian pe care a cântat Dinu Lipatti, sală ce găzduieşte deja de trei stagiuni concertele Societăţii Enescu din Londra.

Directorul artistic al seriei este violonistul Remus Azoiţei, profesor la Royal Academy of Music, el urmărind construirea unor programe care să conţină şi să promoveze muzica lui Enescu, dar să o facă în contextul universal căruia ea îi aparţine, şi nu izolat de acesta.


Un public de englezi

Ceea ce este extrem de interesant este faptul că în jurul acestui eveniment se strânge în fiecare primă zi de joi a lunii un public compus în mare măsură din englezi sau locuitori ai Londrei, care astfel află despre şi ascultă muzica lui Enescu. Anvergura acestui program a crescut an după an, iar acum, după spusele directorului ICR Londra, Dorian Branea, pentru locurile din eleganta sală de concert din Belgrave Square se fac rezervări cu mult timp înainte, interesul pentru aceste concerte fiind în creştere.

Am avut ocazia de a asista la recitalul unui tânăr pianist de origine iordaniană, Karim Said, primul câştigător al Bursei Societăţii Enescu pentru anul universitar 2009 / 10, bursă acordată unui student al Royal Academy of Music şi având ca scop încurajarea studenţilor de la prestigioasa şcoală de muzică londoneză de a include lucrările enesciene în studiile şi concertele lor viitoare.

Cel de-al doilea câştigător al bursei, pentru următorul an universitar, este un român, tânărul pianist Florin Mitrea. De altfel, legătura lui Karim Said cu ţara lui Enescu este îndelungată, primul său premiu în România fiind câştigat la vârsta de 10 ani la competiţia internaţională Pro Piano de la Bucureşti.

Născut în Iordania în anul 1989, Karim Said este în acelaşi timp pianist şi compozitor, fiind student în anul III la Royal Academy of Music din Londra. Cele opt premii internaţionale câştigate până în prezent, cursurile de pian cu Daniel Barenboim şi de dirijat cu Bernard Haitink, concerte şi recitaluri pe diferite scene ale lumii, îl recomandă ca pe un muzician de certă perspectivă.

Recitalul său din cadrul Concertelor Societăţii Enescu de la Londra a cuprins muzică de Enescu, Bach, Beethoven şi Liszt, versiunea sa la Suita franceză nr. 5 de Bach fiind de o maturitate expresivă greu de atins la numai 21 de ani. După cum era de aşteptat, momentele de virtuozitate sunt cele mai spectaculoase în cazul unui muzician aflat în ascensiune, finalul din Suita în stil vechi de Enescu şi Funerailles de Liszt suscitând entuziasmul sincer al publicului.

Ultimul recital al celei de-a treia stagiuni de concerte ale Societăţii Enescu de la Londra va avea loc pe 1 iulie 2010 şi va fi susţinut de Schubert Ensemble, seria urmând să se reia în luna octombrie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus