iunie 2010
Sighişoara Film Festival, 2010
Nouă dintre filmele premiante la Cannes, Berlin, Locarno şi Oberhausen şi 20 dintre filmele româneşti de marcă se reunesc într-un cadru de poveste pentru a stimula publicul şi pentru a trezi interesul pentru cinema. Trei locuri de proiecţie stau la dispoziţia spectatorilor: Piaţa Cetăţii, Sala Port.ro şi Club Aristocrat. Intrarea este liberă in limita locurilor disponibile.

Programul Sighişoara Film Festival din 2010 reuneşte producţii care, deşi au cucerit juriile marilor festivaluri europene, nu au rulat încă în cinematografele din România; valori cinematografice româneşti de talie internaţională care încep abia acum o să străbată ţara în lung şi-n lat; în sfârşit, filme care, deşi aparţin noii generaţii de regizori români şi deşi au fost vizionate în ultimul an, sunt recunoscute ca unele dintre cele mai îndrăgite producţii de peste an.

Mult-premiatelor Das weisse Band şi Un prophète, filme ce au rulat deja în cinematografele din România, li se adaugă premiere naţionale precum She, a Chinese (Leopardul de Aur la Locarno), una din exclusivităţile circuitului festivalier românesc, o poveste de Xiaolu Guo despre dorinţa de schimbare, despre speranţă şi deznădejde sau La teta asustada (Ursul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Berlin) film ce a mai fost vizionat doar o dată anul acesta de publicul larg autohton, în cadrul Festivalului filmului european, 2010 din Bucureşti.



Pentru secţiunile dedicate scurtmetrajelor, vedete vor fi Please Say Something laureat cu Ursul de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj la Berlin 2009, o animaţie marca David O'Relly despre relaţia ciudată dintre un şoarece şi o pisică, animaţie prezentată în premieră în România la SFF.

Believe de Paul Wright, este povestea unui bărbat care încearcă să se refacă după moartea soţiei sale. Producţia scoţiană a fost cea mai remarcabilă în selecţia de film scurt a Festivalului de Film de la Locarno.

Festivalul de la Oberhausen aduce trei dintre filmele premiate în cadrul evenimentului în 2009, A Letter to Uncle Boonme, Ketamin - Behind the Light şi Nora, câştigătoarele Grand Prize of the City, Cel mai bun Film, respectiv Menţiunea Specială a Juriului.

Printre peliculele româneşti ce nu trebuie ratate se numără Nuntă în Basarabia (R: Nap Toader), un film îndrăgit de publicul larg şi prezent, până acum, numai în circuitul cinematografic festivalier, Medalia de onoare - tot premieră naţională -, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Peter Călin Netzer, avându-l în rol principal pe marele actor Victor Rebengiuc, Pescuit sportiv, Călătoria lui Gruber, Poliţist, adjectiv, cele două părţi ale Amintirilor din Epoca de Aur ale lui Cristian Mungiu şi nelipsitul Eu când vreau să fluier, fluier, care va deschide evenimentul. Ceremonia de închidere se va desfăşura sâmbătă, 26 iunie 2010, în Ziua Institutului Cultural Român, şi va fi marcată de proiecţia filmului Le concert, al regizorului român Radu Mihăileanu, pe de o parte, iar pe de altă parte de un concert inedit al trupei Sensor.



Secţiunea de scurtmetraje româneşti include în cea mai mare parte filme ale studenţilor sau foştilor studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematorafică "I.L. Caragiale" Bucureşti: Lungul drum spre casă (r. Anamaria Chioveanu), Pizza Love (r. Ivana Mladenovic), Palmele (r. George Chiper), Pentru el (r. Stanca Radu), Bric-Brac (r. Gabriel Achim), Renovare (r. Paul Negoescu), Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (r. Vlad Trandafir şi Paul Negoescu).

Pentru mai multe detalii, accesaţi www.sighisoarafilmfestival.ro.

Festivalul de Film de la Sighişoara se va desfăşura în perioada 22 - 27 iunie 2010 şi are drept organizatori Fundaţia Română pentru Educaţie şi Educatori în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sighişoara.

Proiectul este susţinut de CNC, Asociaţia Turistică Sighişoara, Institutul Cultural Român, Ministerul Turismului, Institutul Cultural Maghiar, Microsoft, Filmunio, DHL, BMW, Teachers, Club Aristocrat, Transilvania Film, Hi FI Production, AndemMotionFilms şi susţinut de Port.ro, Kiss FM, Zile si Nopţi, CinemaRx, Transindex, LiterNet, Videofil, Cinefan, Filmtett, Agenţia mondenă de presă, Cuvântul Liber, Zi de Zi, Ziarul de Mures.

Descarcă programul festivalului Sighişoara 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus