iunie 2010
ShortsUp - Scurtmetrajele prind viaţă
Maratonul de scurtmetraje Noaptea lungă a filmelor scurte, prezentat de ShortsUP, se află anul acesta la a doua ediţie. Sâmbătă, 19 iunie 2010, de la 20.00, se dă startul evenimentului concomitent în 4 oraşe: Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara.


După o oră de warm-up, cu muzică şi alte forme de artă conexe filmului, începe programul cu cele mai premiate scurtmetraje ale anului. Filme scurte din toate colţurile lumii, nominalizate sau premiate la Oscar, Berlin sau European Film Academy îi vor ţine în priză pe participanţii la maraton până după ora 5.00 dimineaţă. Programul include şi un Best Of Anim'est, precum şi selecţia de scurtmetraje horror de la TIFF - în total nouă ore de cinema în doze mici.

Logorama e animaţia câştigătoare la Oscar despre curse de maşini printre animale sălbatice, pe fondul unei teribile, dar amuzante crize a ostaticilor. Premiatul cu Ursul de Aur, Incident la o bancă, reconstruieşte în detaliu un fals şi absurd jaf armat. Iar câştigătorul BAFTA, September, surprinde schimbarea din viaţa unui personaj trist, odată cu apariţia unui adolescent înzestrat.

Din program mai fac parte: Nunta lui Oli, Muzica în sânge, Derby şi Colivia, cateva dintre scurtmetrajele româneşti cele mai apreciate în acest moment în marile competiţii cinematografice. Toate detaliile despre filmele din program se află în lista de mai jos.

La Bucureşti, evenimentul are loc la Teatrul Naţional/ Galeriile Artexpo. Cinci săli de proiecţie, între care o terasă în aer liber, 2 zone de lounge, cu fotolii şi baruri cu răcoritoare şi gustări îi aşteptă pe bucureşteni sâmbătă 19 iunie 2010, de la 20.00. Seara va începe cu o oră de muzică şi clipuri Massive Attack, un preambul la concertul din 27 iunie al faimoasei trupe. Biletele pentru Noaptea lungă a filmelor scurte din Bucureşti sunt puse în vânzare prin reţeaua Eventim, online sau în librăriile Cărtureşti şi magazinele Vodafone. Preţul unui bilet este 25 lei. În limita locurilor rămase, se vor putea achiziţiona şi la intrare, în seara evenimentului.

La Cluj, maratonul de scurtmetraje se desfăşoară la Fabrica de Pensule. La Timişoara, Noaptea lungă se desfăşoară la Club Setup iar la Iaşi, evenimentul are loc la centrul de conferinţe Cuza din Hotel Unirea. Preţul unui bilet la Iaşi, Cluj si Timişoara este 15 lei.

21:00 Filme Open UP:

Cum trece timpul/ Comme le temps passe - Franţa, 2009, r. Cathy Verney
La 30 şi ceva de ani, parizianul Baptiste, împreună cu soţia, vizitează un cuplu de prieteni cu care nu s-au văzut de mulţi ani. Prilej de trecere în revistă a amintirilor, dar şi a alegerilor de viaţă foarte diferite. Filmul a câştigat premiul publicului la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de scurtmetraje din lume.

Nunta lui Oli - România, 2009, r. Tudor Jurgiu
În bucătăria lui din Bucureşti, Dorel se pregăteşte pentru ce pare a fi o petrecere. De fapt, este vorba de nunta fiului său, care are loc în SUA. Cum e să fii invitat la nuntă prin webcam?

Logorama - Franţa, 2009, r. Hervé de Crecy , H5, François Alaux , Ludovic Houplain
Curse de maşini printre animale sălbatice şi o teribilă şi complicată criză a ostaticilor... Animaţie câştigătoare la Oscar.

22:30 Filme Warm UP:

Incident la o bancă / Händelse vid bank - Suedia, 2010, r. Ruben Östlund
O reconstrucţie detaliată şi foarte amuzantă a unui fals jaf armat la bancă. Trofeul Ursul de Aur pentru scurtmetraj.

Frumoasa din Padurea Adormită a bunicii /Granny O'Grimm's Sleeping Beauty - Irlanda, 2008, r. Nicky Phelan
Bunica povesteşte Frumoasa din Pădurea Adormită din perspectiva zânei bătrâne, pe care n-a invitat-o nimeni la botez. O face oare din răzbunare? Nominalizat la Oscar, categoria animaţie.

Muzica în sânge - România, 2010, r. Alexandru Mavrodineanu
O audiţie la un faimos producător de manele; tatăl şi fiul sunt aproape de visul lor. Lucrurile nu merg însă aşa cum se aşteptau, dar, uneori, fericirea vine de unde nu te aştepţi. Cu Andi Vasluianu şi Dorotheea Petre. Nominalizat la Clermont-Ferrand 2010.

Wallace & Gromit: A Matter of Loaf and Death - Marea Britanie, 2008, r. Nick Park
Mica afacere a lui Wallace şi Gromit e în pericol atunci când un ucigaş misterios ameninţă toate brutăriile din oraş. Animaţie câştigătoare la Premiile BAFTA.

23:50 Filme Winners UP:

Noii Locatari /The New Tenents - SUA/Danemarca, 2009, r. Joachim Back
Un vecin indiscret, un traficant de droguri ce-ţi îngheaţă sângele în vene şi un soţ ce flutură o armă. Noul lor apartament îşi dezvăluie o istorie terifiantă într-un film amuzant, romantic, dar şi înspăimântător. Câştigător la Oscar, secţiunea ficţiune.

Mic dejun la Paris/ French Roast - Franţa, 2008, r. Fabrice O. Joubert
Un om de afaceri îşi savurează cafeaua într-o cafenea pariziană şi descoperă că i-a dispărut portofelul. Nominalizat la Oscar, categoria animaţie.

Derby - România, 2010, r. Paul Negoescu
Într-o seară, Mircea îşi aude fiica de 15 ani făcând sex cu prietenul ei în camera alăturată. Film nominalizat la Festivalul de la Berlin.

În loc de Abracadabra/ Instead of Abracadabra - Suedia, 2009, r. Patrik Eklund
Tomas e cam bătrân pentru a locui cu părinţii, dar visul său de a deveni magician nu-i dă altă şansă. Nominalizat la Oscar, categoria ficţiune.

01:10 Filme invitate: TIFF 2010, secţiunea Umbre

02:00 Filme Cheer UP:

Hayerida (The Descent) - Israel, 2009, r. Shai Miedzinski
O familie caută o piatră. O piatră ce ar putea deveni piatra funerară a fiului lor. Căutarea se transformă într-o aventură. Câştigător al Ursului de Argint.

Doamna şi Coasa/ The Lady and the Reaper - Spania, 2009, r. Javier Recio Gracia
O doamnă bătrână şi simpatică îşi aşteptă moartea pentru a-l reîntâlni pe soţul pierdut. Dar, când vine vremea, un doctor arogant ţine să-i salveze viaţa cu orice preţ. Animaţie nominalizată la Oscar.

Colivia - România/Olanda, 2009, r. Adrian Sitaru
Cină. Mama şi tata mănâncă, în timp ce fiul îşi face apariţia cu un porumbel rănit în braţe. Va găsi băiatul înţelegere la ai lui? Filmul a câştigat premiul DAAD Short Film Prize la Berlin.

Peştisorul de Aur/ Miracle Fish - Australia, 2009, r. Luke Doolan
La aniversarea celor 8 ani, Joe îşi doreşte ca toţi oamenii din lume să dispară. E posibil ca visul lui să fi devenit realitate? Ficţiune nominalizată la Oscar.

03:30 Filme invitate: Best of Anim'est 2009

04:30 Filme Waking UP:

Septembrie/ September - Marea Britanie, 2008, r. Stewart le Maréchal, Esther May Campbell
Într-un colţ uitat de lume, Marvin are o viaţă tristă. Apariţia unui adolescent extraordinar îi schimbă însă complet viaţa. Câştigător BAFTA.

Uşa/ The Door - Irlanda/Ucraina, 2008, r. Juanita Wilson
Un bărbat şi familia sa au de-a face cu teribilele urmări ale dezastrului de la Cernobîl. Nominalizat la Oscar, categoria ficţiune.

Venus şi eu / Venus vs Me - Belgia, 2009, r. Nathalie Teirlinck
Marie are 12 ani, dar încă nu se poate desprinde de copilărie. Când mama i-l prezintă pe noul său iubit, fata încearcă cu disperare s-o recâştige numai pentru ea. Scurtmetrajul a obţinut premiul Academiei Europene de Film.

Filme invitate:

TIFF 2010, secţiunea Umbre:

FlourTown, SUA, 2008, r. William Slichter
La Casa Brown, Spania, 2009, r. Isaac Berrokal
Harmsaga, Islanda, 2008, r. Valdimarr Jóhannsson
Bak lukkede dører, Norvegia, 2008, r. Aleksander Nordaas
Lazarus Taxon, Spania, 2008, r. Denis Rovira
Le tonneau des Danaïdes, Franta, 2009, r.David Guiraud
Vigilancia, Spania, 2009, r. Gonzalo Zona

Best of Anim'est 2009:

Post! Germania, 2008, r. Matthias Bruhn, Christian Asmussen
Căţelul negru pişăcios, România, 2007, Fabrica de desene: Dan Panaitescu
The Parachute Ending, 2009, Birdy Nam Nam, r. Steve Scott
Mexican Standoff, SUA, 2008, r. Bill Plympton
Firul Ariadnei, România-Ungaria, 2009, r. Bertoti Attila
Trei surori şi Andrei, Bulgaria-Germania, 2009, r. Boris Despotov, Andrey Paounov
Zgomot alb, România, 2009, r. Marius Pandele
Copacul Urban, România, 2009, r. Vali Chincişan
Soft Plants, Belgia, 2008, r. Emma de Swaef
Aşa spun păsările, Olanda, 2008, r. Linde Faas
Să nu conduci niciodată când eşti mort, Germania, 2009, r. Gregor Dashuber
Aripi şi vâsle, Letonia, 2009, r. Vladimir Leščiov
Mei Ling, Franţa, 2009, r. Stéphanie Lansaque, François Leroy
Fantoma de la cinema, Olanda, 2008, r. Erik van Schaaik

Mai multe informaţii puteţi afla de pe site-ul www.shortsup.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus