iunie 2010
Festivalul Național de Teatru 2009
Au susţinut conferinţe:

Delphine Cottu (Franţa), actriţă a Théâtre du Soleil, conferinţă despre Ariane Mnouchkine.
George Banu, critic de teatru, profesor la Universitatea Nouvelle Sorbone, teoretician de origine română, invitat permanent al Festivalului Naţional de Teatru, în anul 2009 a prezentat un colocviu despre Grotowski.
Alături de George Banu au susţinut conferinţe despre Grotowski Dariusz Kosiński şi Leszek Kolankiewicz, profesori universitari din Polonia, specialişti în domeniu.
Aleks Sierz din Marea Britanie a susţinut conferinţa cu tema Noua dramaturgie în teatrul britanic contemporan.
Richard Schechner din SUA a susţinut un workshop de regie şi spectacologie, el însuşi fiind o personalitate novatoare a teatrului american contemporan. Spectacolul Dyonisus in 69 este un reper al teatrului experimental de la sfârşitul anilor 60, o versiune politizată şi eroticizată dată de Richard Schechner "Bacantelor" lui Euripide, montat în celebrul Performing Garage din New York.
Saviana Stănescu, important dramaturg român cu impresionantă activitate profesională în New York, a fost cea care a semnat prefaţa cărţii Performance. Introducere şi teorie de Richard Schechner, fiind alături de regizor la workshop-ul din Bucureşti.

În afară de prezenţa spectaculară, conferinţe şi dezbateri susţinute de companii şi personalităţi internaţionale, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru au fost invitaţi şi directori de festivaluri, directori de programe ai unor importante teatre europene şi americane, jurnalişti internaţionali, care au manifestat interes pentru teatrul românesc, pentru profesioniştii de teatru sau pentru realizarea, pe viitor, de spectacole în colaborare cu artişti şi teatre din România. Aceşti invitaţi sunt potenţiali iniţiatori de schimburi culturale, potenţiali cumpărători de spectacole produse în România.

Austria
Irina Wolf, Editor la Aurora Magazin, a scris un articol despre Festivalul Naţional de Teatru 2009, publicat în data de 20 nov 2009 în Aurora Magazine, revista culturală din Austria.
În toamna anului 2010 va finaliza volumul Teatrul Românesc Contemporan în limba germană, seria "Forum: Rumänien", editura germană Frank & Timme

Belgia
Jo Dekmine, Director al Theatre 140
Directorul Theatre 140, teatru gazdă din Bruxelles, este interesat de spectacolul de teatru românesc. Intenţia lui este de a prezenta anual câte un spectacol produs de un teatru din România. Din 2007 au fost invitate spectacolele Electra, produs de Teatrul Naţional din Sibiu, Discipolii, produs de Teatrul Maghiar din Cluj. În acest moment este interesat de spectacolul Trei surori de Cehov, regia Tompa Gabor, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj Napoca.

Bulgaria
Hristo Mutafciev, Preşedinte al Uniunii Actorilor din Bulgaria

Pavel Vasev, Manager al Teatrului Naţional "Ivan Vazov"
Preşedintele Uniunii Teatrale din Bulgaria şi Directorul Teatrului Naţional din Sofia au discutat cu Preşedintele Uniunii Teatrale din România şi Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti în vederea stabilirii unui acord de parteneriat între instituţiile mai sus menţionate. Parteneriatul are ca obiective principale realizarea de coproducţii româno-bulgare, schimbul de spectacole, participarea la festivaluri internaţionale de teatru.

Kalina Wagenstein, Director al Art Office Foundation şi Nikolay Iordanov, Director Executiv al International Theatre Festival "Varna Summer" sunt principalii organizatori ai Festivalului "Varna Summer". Organizatorii intenţionează să dezvolte acest festival şi să-l extindă pe toate malurile Marii Negre şi să stabilească un parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru.
Spectacolul Lucia patinează, regia Radu Afrim, producţie a Teatrului "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe a fost invitat la Festivalul "Varna Summer" şi a avut o reprezentaţie în data de 5 iunie 2010.

Finlanda
Kirsti Koski, Coordonator al Departamentului de Invitaţi Internaţionali din cadrul Tampere Theatre Festival
Coordonatorii proiectului Tampere Theatre Festival vizionează anual cele mai bune spectacole de teatru, în vederea propunerii de selecţionare pentru unul dintre cele mai bine cotate Festivaluri de Teatru din Europa. Sunt interesaţi de spectacolul Psihoza 4.48, regia Mihai Măniuţiu, produs de Teatrul Naţional "Lucian Blaga" Cluj.

Franţa
Dominique Fataccioli, Director şi Codrina Pricopoaia, Coordonator proiecte artistice al Theater Bourg-Neuf, Avignon
Theater Bourg-Neuf din Avignon în parteneriat cu ICR Paris, organizează anual o selecţie de spectacole româneşti în vederea închirierii celor două săli de care dispune teatrul, în cadrul Festivalului de la Avignon, secţiunea OFF.
În anul 2010 Theater Bourg-Neuf va prezenta o ministagiune românească în cadrul festivalului de la Avignon.

În spaţiul Maison Jean Vilar, în perioada 11 - 16 iulie 2010 vor fi prezentate următoarele:
Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, producţie a Teatrului "Ariel" din Târgu Mureş
A(II) RH+ de Nicoleta Esinencu, regia Michèle Harfaut, interpetat de Miglen Mirtchev
Mămăliga sau ficat de vacă de Codrina Pricopoaia, regia Dominique Fataciolli
Prezentarea revistei Scena.ro

Jean-Pierre Thibaudat, critic de teatru, traducător, consilier şi selecţioner pentru festivaluri de teatru, este interesat de teatrul contemporan din Europa de Est. În anul 2011, în cadrul Festival Passage, Festival des théâtres à l'est de l'Europe, Nancy, vor fi prezentate spectacolele: Măsură pentru măsură de Shakespeare, regia Matthias Langhoff şi Unchiul Vanea de Cehov, regia Andrei Şerban, producţii ale Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca

Mirella Patureau, jurnalist cultural, cercetător la Atelier de recherché sur Les arts du spectacle du CNRS, Paris, critic de teatru la RFI secţia română, traducător de dramaturgie contemporană românească a publicat o serie de articole despre teatrul românesc şi Festivalul Naţional de Teatru în Observator Cultural, Scena.ro.

Mustapha Aouar, Director Artistic şi coordonator al proiectelor internaţionale al Companiei Theatre de la Gare, spaţiu gazdă din periferia Parisului. Regizor, interesat de dramaturgia românească, doreşte să stabilească parteneriate cu companii teatrale mici din România.

Germania
Christian Bauer, Director al PPS-Promotion-Presse-Service
Dieter Topp, Director al KulturForum Europa/ PPS-Promotion-Presse-Service
Au publicat numeroase articole despre Festivalul Naţional de Teatru 2008 şi 2009, apărute pe 20 de portaluri de ştiri din Germania, unele dintre articole fiind publicate şi pe portalul românesc Art ACT.

Medana Weident, jurnalist cultural, a reflectat Festivalul Naţional de Teatru în emisiuni zilnice transmise la Postul de radio Deutsche Welle.

Medana Weident şi Friederike Felbeck au scris un articol despre Festivalul Naţional de Teatru, care a apărut în revista de specialitate Theater der Zeit, pe luna februarie 2010.

Yvonne Budenholtzer, Director Artistic şi selecţioner al festivalului New Plays from Europe a invitat spectacolul România! Te pup de Bogdan Georgescu, regia David Schwartz, produs de Teatrul Naţional din Iaşi, prezentat în 18 şi 19 iunie 2010 la Wiesebaden. New Plays From Europe este cel mai important festival de dramaturgie contemporană din întreaga lume.

Grecia
Alexandros Efklidis, critic de teatru, teoretician şi profesor la Aristotle University Of Thessaloniki, a publicat un articol despre Teatrul Grec în revista Scena.ro: "Ceilalţi Balcani, atât de aproape, atât de departe".

Bouboulina Nikaki, critic de teatru, traducător şi selecţioner pentru numeroase festivaluri francofone, a devenit un aliat al culturii române în relaţia cu instituţiile de spectacol din Grecia.

Olanda
Guido Wevers, Director şi Elly Rietbroek, Programator internaţional al Theater aan het Vrijthof, teatru gazdă şi organizator de festivaluri în Maastrich care intenţionează să-şi dezvolte oferta culturală. Directorii instituţiei şi-au manifestat interesul de a viziona unele dintre cele mai bune spectacole româneşti în vederea posibilei selecţionări pentru a fi prezentate pe scena teatrului Theater aan het Vrijthof.

Ungaria
Adrienne Darvay Nagy, critic de Teatru şi membru al Boardului de selecţie al Festivalului Shakespeare, Gyula.
Andreea Tompa, Critic de Teatru, Editor al Szinhaz Theatre Monthly magazine
În ultimii ani, în revista Szinhaz au apărut numeroase articole dedicate teatrului românesc. De asemenea Adrienne Darvay Nagy şi Andreea Tompa au publicat cronici despre spectacole româneşti în revista Theater, editată de Yale University.

Irlanda
John Fairleigh, Preşedinte al Stewart Parker Trust
Gemma Hussey, Preşedinte al Fundaţiei Culturale Româno-Irlandeze
Abbie Spallen, dramaturg
Phillip McMahon, dramaturg
Membrii Fundaţiei Culturale Româno-Irlandeze sunt mari susţinători ai culturii contemporane româneşti. În anul 2009 Ambasada Irlandei şi Fundaţia Culturală Româno-Irlandeză au iniţiat un premiu de dramaturgie. Câştigătorul primei ediţii este dramaturgul Mimi Brănescu. Textul lui va fi tradus în engleză (colaborare între Mimi Brănescu şi un dramaturg irlandez), va fi publicat în Irlanda şi se vor face demersurile pentru realizarea unui spectacol.

Republica Moldova
Irina Nechit Popa, Larisa Turea, Valentina Tăzlăuanu, teoreticieni, critici de teatru şi profesori, au reflectat Festivalul Naţional de Teatru în revistele culturale din Chişinău: Jurnalul de Chişinău, Timpul de Chişinău, "Sud-Est Cultural".
Ion Grosu, Director general al Teatrului National "Mihai Eminescu"
Petru Vutcarau, Director al Teatrului şi Festivalului Bienala Teatrului "Eugen Ionescu"
Cei doi directori de teatre urmăresc producţia spectaculară românească, intenţia lor este aceea de a invita unele dintre cele mai bune producţii ale anului la Chişinău.
Spectacolul România, te pup! de Bogdan Georgescu, regia David Schwartz, produs de Teatrul Naţional din Iaşi a fost invitat în cadrul Festivalului de la Chişinău.

Poland
Krystyna Meissner, membru al comisiei de selecţie pentru Dialog Festival, Varşovia a fost interesată de spectacolele Omul pernă, producţie a Teatrului "Maria Filotti" din Brăila şi Trei surori, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Cele două teatre producătoare vor fi contactate în vederea negocierii participării unuia dintre spectacole la "Dialog Festival", Varşovia.

Rusia
Roman Dolzhanskiy, Director Artistic al New European Theater Festival a rămas în legătură cu mai mulţi tineri regizori români în vederea posibilei lor invitări în festival ca reprezentanţi ai noului val.

Serbia
Batric Zarkovic, Manager şi Ljiljana Zarkovic, Director Artistic al Teatrului din Belgrad şi al Festivalului Internaţional de Teatru SLAVIJA
În urma participării lor în cadrul Festivalului Naţional de Teatru din anul 2008, spectacolul Platonov, produs de Teatrul Nottara a participat în martie 2009 la International Theatre Festival SLAVIJA. Pentru ediţia din 2010 a festivalului de la Belgrad organizatorii au invitat Teatrul German din Timişoara cu spectacolul Cântăreaţa cheală de Eugene Ionesco, regia Alexandru Dabija. Din motive legate de acordul dreptului de autor acest spectacol a fost înlocuit cu spectacolul Toate la timpul lor, regia Radu Alexandru Nica.

USA
Tom Sellar, editor al revistei Theater magazine editată de Yale University a dedicat un întreg număr teatrului românesc. Revista a avut o lansare şi în cadrul FNT 2009.
În toamna anului 2010 Tom Sellar, în calitate de editor şi co-autor, va publica un volum de studii dedicat teatrului din Est, care va cuprinde un capitol despre personalităţile teatrale din România.

Vallejo Gantner, Director Artistic al Performance Space 122 este unul dintre susţinătorii prezenţei tinerei generaţii de regizori-dramaturgi români la New York. Alături de ICR New York el intenţionează să dezvolte un proiect de colaborare şi promovare a spectacolelor realizate de regizori precum Gianina Cărbunariu, Radu Apostol, Bogdan Georgescu, Vera Ion.

Spectacolul Concreţii după Vladimir Sorokin, regia Alexandru Mihăescu, producţie a Teatrului LUNI de la Green Hours va fi prezent la Fringe Festival New York.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus