iunie 2010
Concert simfonic în Herăstrău, 2010
UPDATE: Din cauza vremii nefavorabile, concertul Orchestrei Naţionale Radio programat pe 25 iunie 2010, la Teatrul de Vară Herăstrău se amână pentru luni, 28 iunie 2010, ora 19:00, la Sala Radio. Biletele cumpărate rămân valabile! Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.

Orchestra Naţională Radio vine în întâmpinarea publicului larg cu o iniţiativă cu totul neobişnuită pentru o orchestră simfonică: aceea de a-şi prelungi stagiunea cu un concert în aer liber.

Pe 25 iunie 2010, în nocturnă, de la ora 21:30, la Teatrul de vară Herăstrău vor răsuna adevărate hit-uri ale muzicii clasice: de la Balada de Ciprian Porumbescu, la Rhapsody in Blue de Gershwin sau Rapsodia I de Enescu.

Solişti vor fi doi tineri şi carismatici muzicieni, adevărate vedete ale genului: Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, iar la pupitru va fi un dirijor care la fiecare apariţie în faţa publicului culege îndelungi aplauze: Tiberiu Soare.

Spaţiul în care va avea loc concertul este unul special, Teatrul de Vară Herăstrău fiind prevăzut cu o scenă imensă, acoperită cu o cupolă neagră şi 2.500 locuri pentru spectatori.

Biletele (15,75 RON) s-au pus în vânzare la casele de bilete ale Sălii Radio şi Teatrului Constantin Tănase, precum şi la staţia de metrou Unirii 1. Pentru cei care se vor hotărî în ultimul moment, biletele se vor putea cumpăra şi din parc, înaintea concertului. Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.

Programul care va fi prezentat în seara de 25 iunie la Bucureşti conţine lucrări de popularitate din muzica clasică românească şi universală: Rossini - Uvertura la Coţofana hoaţă, Bizet - Farandola din suita Arleziana, C. Porumbescu - Balada, Saint Saëns - Introducere şi Rondo capriccioso, Mozart - Uvertura la Nunta lui Figaro, Gershwin - Rhapsody in Blue, Strauss - Kaiser Waltz, Enescu - Rapsodia I şi este acelaşi cu cel ce urmează a fi prezentat pe 29 iulie la Shanghai, cu ocazia celui mai important eveniment cultural românesc al EXPO 2010, concertul Orchestrei Naţionale Radio.

La EXPO 2010 concertul va avea loc în sala Auditorium, în faţa a peste 3000 de spectatori, printre care cei doi şefi de stat, preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Hu Jintao, delegaţii oficiale ale ţărilor participante la expoziţie, personalităţi din viaţa politică, economică, culturală internaţională, concertul fiind organizat de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu Radio Romania, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Orchestra Naţională Radio s-a înfiintat odată cu momentul lansării postului public de radio, în 1928, din initiaţiva si sub conducerea compozitorului Mihail Jora. Critica muzicală românească şi internaţională subliniază valoarea acestei formaţii valoroase în cadrul vieţii concertistice contemporane, asemenea orchestrelor de tradiţie ale Radiodifuziunilor lumii, cu un profil de unicat în dialogul cu publicul, muzicienii şi formaţiile simfonice româneşti.

La 33 de ani, Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Interpretările sale pasionale, dublate de o tehnică impecabilă, poezie şi sensibilitate, au impresionat publicul din Europa, America şi Asia. Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio din 2002, a susţinut concerte şi recitaluri în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Théâtre des Champs Elysées şi Théâtre Châtelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, în compania unor dirijori renumiţi:Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma să formeze "Romanian Piano Trio". În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani.


Pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene, iar în Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams şi Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony. A susţinut recitaluri în diverse formule alături de artişti cunoscuţi ca Lory Wallfisch, Peter Zazofsky, Nathaniel Rosen, Andres Diaz sau recitaluri solo. După ce a fost timp de trei ani lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov (din toamna lui 2002) ca solist al Filarmonicii şi membru al cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară si strainătate. În fiecare vară este invitat ca profesor la festivalul internaţional de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra în colaborare cu Boston University.


Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat - clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, cea de interpretare muzicală - tubă - clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate - secţia dirijat orchestră, cu Horia Andreescu şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. Tânărul artist îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, colaborând cu orchestrele Filarmonicilor din Braşov, Craiova, Satu Mare, Ploieşti, Constanţa, Bacău, Botoşani, Timişoara, Oradea, Iaşi, Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio, Opera din Braşov. În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei româneşti a operei "Münchausen" de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană "Profil", al cărui dirijor este de la înfiinţarea acestuia în 2002. Cu acelaşi ansamblu şi-a făcut şi debutul în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" (ediţia 2005). Între 2002 şi 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti - secţiile de muzică de cameră şi operă, iar în prezent este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus