iunie 2010
Violonistul Dan Claudiu Vornicelu a fost un om prea sensibil pentru o lume copleşită de împietrire sufletească şi de goană trupească. Sunetul viorii lui avea o dimensiune magică, era ancorat într-o lume ireal de frumoasă. Nu pot să uit interpretarea Concertului în Re major pentru vioară şi orchestră de Piotr Ceaikovski cântat de Dan Claudiu Vornicelu la Concursul Internaţional George Enescu din anul 1991, când obţinea Premiul I. Puritatea şi căldura expresiei sale muzicale îl îndreptăţeau să aspire la culmile ale artei interpretative.

S-a născut la 11 octombrie 1973 şi a început studiul viorii la patru ani şi jumătate, iar la şase ani debuta ca solist al Orchestrei Simfonice din Bacău. A fost apoi ales, la doar şapte ani să interpreteze rolul copilului George Enescu din filmul muzical de televiziune Săteasca, premiat la Festivalul Filmului Muzical de la Praga cu Marele Premiu - Creanga de aur. A studiat la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti, în paralel beneficiind de îndrumările lui Mihai Constantinescu. A urmat studiile de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Ştefan Gheorghiu, Dan Cumpătă, Viniciu Moroianu şi Raluca Voicu. S-a perfecţionat apoi cu Ruggiero Ricci, la Berlin, în 1990. Ulterior a participat la cursuri de măiestrie cu Federico Agostini, Werner Scholtz, Ion Voicu şi Petru Munteanu.

A obţinut numeroase premii I la concursuri internaţionale precum Wieniawski (Polonia, 1982), Kocian (Cehoslovacia, 1984), Citta di Stresa (Italia 1987), Kloster Schöntal (Germania, 1989), Tibor Varga (Premiul II, Premiul I neacordându-se, Elveţia, 1989), George Enescu (Premiul I şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a III-a pentru pian şi vioară în caracter popular românesc, în la minor, op. 25 de George Enescu, Bucureşti, 1991) şi Pacem in Terris (Bayreuth, 1991).

Violonistul Dan Claudiu Vornicelu a concertat cu orchestre simfonice precum: Filarmonica George Enescu din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra Suisse Romande, Orchestra Conservatorului din Metz, Filarmonica din Borna (Germania), Filarmonicile din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova, Bacău, Braşov, Ploieşti. Artistul a fost invitat la festivalul muzical de la Usedom (Germania), patronat de Kurt Masur şi a efectuat un turneu în Italia, ca solist al Filarmonicii din Craiova, în cadrul Anului Internaţional Mozart. Dan Claudiu Vornicelu a efectuat, de asemenea, un turneu în SUA, în calitate de membru al orchestrei Bamberg Symphoniker (Germania). A fost totodată membru al Orchestrei de Cameră a Asociaţiei Europene a Conservatoarelor.


În anul 2008 Dan Claudiu Vornicelu a obţinut titlul de doctor în muzică, cu distincţia magna cum laude, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde era asistent universitar, la Catedra de Instrumente cu coarde, vioară. În 2009 a publicat cartea Repere stilistice ale muzicii de cameră franceze.

Îşi sporea mereu viteza mentală şi arderea trăirilor artistice. Nu a mai putut lupta însă cu sine. După 14 iunie 2010 s-a aşternut tăcerea. Vioara sa nu va mai cânta. Studenţii lui nu vor mai primi darul lui pedagogic. Colegii nu se vor mai bucura de prezenţa sa plină de nobleţe. Rămâne un imens regret, o traumă nevindecabilă în relaţia interumană, un necuprins de ce...

Dumnezeu să îl ierte!

4 comentarii

  • Multumesc!
    o prietena, 25.06.2010, 12:56

    Va multumesc pentru acest articol.In sfarsit niste cuvinte pornite din suflet,in sfarsit cineva care stie despre cine vorbeste...

  • trist..
    MEDIARTYS, 28.06.2010, 09:07

    asa e arta in romania...are din ce in ce mai multe gauri negre care inghit valorile, si din ce in ce mai mult spatiu gol pentru nulitati.acesta este genocidul adevarat al natiei si sufletului romanesc...

  • Da!
    clarissa, 19.07.2010, 13:50

    Da! Un articol pe care toata lumea ar trebui sa-l citeasca. Artistul trebuie omagiat! Iar noi... cei ramasi trebuie sa plingem...sa plingem!

  • Multumim domnule Frandes!
    o prietena, 11.08.2010, 15:53

    Va multumim, domnule Frandes pentru acest articol...sunteti singurul care ati reusit sa va apropiati cel mai mult de ce a insemnat Dan in peisajul muzicii romanesti...ce pacat ca prea tarziu pentru el....ar fi fost foarte fericit sa stie ca nu a fost uitat si ca e apreciat ...se simtea singur si parasit de toti..

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus