iunie 2010
Joi, 24 iunie 2010, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti va acorda înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa filosofului Thomas Nagel, profesor la University din New York. Evenimentul se va desfăşura în Sala Stoicescu a Facultăţii de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36 - 46, sector 5), începând cu ora 10.00. De la ora 14,30, la sediul Facultăţii de Filosofie, amfiteatrul Mircea Florian, Thomas Nagel va ţine conferinţa cu titlul Antiredutionism and the Natural Order.

Unul dintre cei mai influenţi filosofi americani contemporani, reprezentant de seamă al filosofiei analitice, profesorul Thomas Nagel a dovedit, într-o carieră de peste patruzeci de ani, că realizările sale au îmbogăţit multe domenii precum: filosofia minţii, etica, filosofia politică şi epistemologia.

Thomas Nagel s-a născut la 4 iulie 1937, la Belgrad. Familia sa a părăsit sud-estul Europei, creând astfel condiţiile necesare pentru o carieră academică strălucită, care nu ar fi fost posibilă în fostul bloc comunist. A studiat la univerisităţi renumite precum Cornell, Oxford, şi a finalizat doctoratul la Universitatea Harvard, în 1963. Şi-a început cariera de profesor la Universitatea Berkeley (1963 - 1966), iar între 1966 şi 1980 a predat filosofie la Universitatea Princeton. Din 1980 este profesor de drept şi filosofie la Universitatea din New York.

Realizările sale impresionante au atras multe invitaţii academice de la marile universităţi din America şi Europa. Astfel, Thomas Nagel a fost profesor invitat la Universitatea Rockefeller (1973-1974), Universitatea din Pittsburgh (1976), Universidad Nacional Autónoma de México (1977), Universitatea Witwatersrand (1982), UCLA (1986-1987), All Souls College, Oxford, (1990), U.C. Berkeley (2004).

Prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti profesorului Thomas Nagel, Facultatea de Filosofie adaugă prestigiului ştiinţific şi academic al Universităţii din Bucureşti omagiul adus unei personalităţi de prim rang a comunităţii academice americane.

Un fragment din volumul Perspectiva de nicăieri de Thomas Nagel, apărut la Editura Vellant, poate fi citit aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus