România Liberă / septembrie 2004
Regizorul nipon Hayao Miyazaki a avut privilegiul de a fi primul cineast autor al unui film de animaţie prezent în competiţie la Veneţia. Opera sa Castelul rătăcitor al lui Howl evocă o frumoasă poveste de dragoste trăită de o tînără de 18 ani îndrăgostită de frumosul magician Howl. O vrăjitoare nu vede cu ochi buni acest love story şi o transformă pe frumoasa Sophie într-o bătrînă de 90 de ani. Mai trebuie notat că regizorul japonez a cîştigat în 2002 Ursul de aur la Berlin.

Cel mai recent film semnat de Spike Lee reprezintă o comedie dedicată lesbienelor fără copii aflate în căutare de spermă. Ajuns şomer, Jack Armstrong (jucat de Anthony Mackie), fost director la un institut de biotehnologie, acceptă contra a 10 mii de dolari să le facă fericite pe femeile în căutare de taţi biologici. Comerţul cu paternitatea aruncă lumini şi um-bre asupra definiţiei familiei în lumea modernă.

Regizoarea indiană Mira Nair le-a propus spectatorilor de la Veneţia ecranizarea Bîlciului deşertăciunilor de Thakeray, o mare frescă de epocă evocînd as-censiunea socială a tinerei orfeline Becky Sharp în înalta societate britanică din secolul al XIX-lea. Becky este interpretată de Reese Witherspoon, actriţă care afirma cu prilejul obişnuitei conferinţe de presă că eroina sa este un personaj radical, prototipul unei feministe care a inspirat atîtea opere în literatura secolului XX".

O distribuţie de zile mari a avut şi filmul lui Michael Radford (autorul lui Il Postino) Neguţătorul din Veneţia după Shakespeare, care are pe generic numele lui Al Pacino (în rolul lui Shylock), Jeremy Irons (Antonio) şi Ralph Fiennes. Avînd focalizat mesajul pe diferenţa dintre culturi, filmul lui Michael Radford nu duce lipsă de scene tari, turnate chiar la Veneţia, unde se desfăşoară competiţia Leilor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus