Şapte Seri / iulie 2010
Toy Story 3
1084 de zile - atât a durat lucrul la Toy Story 3, cea mai recentă parte a celebrei francize Disney-Pixar, în care multe minţi luminate alături de şi mai multe mâini talentate au adus povestea jucăriilor la desăvârşirea de care se bucură. În 15 ani de când există, Toy Story trasează în linii mari evoluţia Pixar, de la inovaţie (un Oscar în 1996 pentru contribuţii speciale oferit primului lungmetraj de animaţie din istorie creat integral pe computer) la rafinament - cu partea a treia, compania păstrează ştacheta sus-sus şi rămâne în liga restrînsă a celor care îşi respectă cu adevărat spectatorii şi numele propriu.

Şi dacă sunteţi dintre cei care se întrebau ce ar mai fi putut urma după Wall-E şi Up sau dintre cei care cred că aproape orice franciză înseamnă mai mult marketing decât creaţie, duceţi-vă să vedeţi minunea asta de film (de preferinţă la Imax, cu vocile originale), în care un scenariu inteligent e împănat cu poante pentru toate vârstele, cu personaje consistente, elemente spectaculoase şi măiestrie tehnică (3D splendid realizat în detaliu prin cromatică şi textură).

Poate despre plot aţi mai citit: Andy, stăpânul jucăriilor, trebuie să plece la colegiu, iar Woody (vocea lui Tom Hanks), Buzz Lightyear, Jesse, Mr. Potato Head şi prietenii lor ajung de voie, de nevoie la o grădiniţă. Urmează întâlnirea cu multe alte jucării, cu nişte copii monstruoşi, o evadare şi o despărţire, teroare şi duioşie, intense cât să ţină un adult lipit de scaun, dar suficient de delicate cât să nu sperie prea tare un copil. Dincolo însă de detalii tehnice, Pixar infuzează în Toy Story 3, ca şi în filmele recente, suflet - păpuşile astea de plastic se mişcă prin film mai firesc decât noi prin lume - şi îl îmbogăţeşte cu o dimensiune mai înaltă decât îi cer legile de marketing. Trilogia e cea mai reuşită creaţie de azi care să vorbească pe limba tuturor despre joc ca acţiune spirituală şi ordinea pe care o face în timp, spaţiu, imaginaţie sau, cum spunea Huizinga, despre "importanţa factorului ludic în civilizaţie".

Regia: Lee Unkrich Cu: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Ned Beatty, Don Rickles, Michael Keaton

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus