Adevărul literar şi artistic vă propune un itinerar al celor mai importante evenimente artistice de văzut în vacanţă. Film, teatru şi muzică, în ţară sau în străinătate: Festivalul de Teatru de la Avignon, Festivalul de Film Anonimul şi Festivalul de Muzică Clasică de la Lucerna sunt doar câteva dintre răsfăţurile verii 2010.


Film

Anonimul nu se predă

Principalul eveniment cinematografic local al perioadei estivale va fi Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul, ajuns la cea de-a şaptea ediţie, care se va desfăşura în locul consacrat, adică în micul orăşel construit la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, în perioada 9-15 august 2010. Deşi Consiliul Naţional al Cinematografiei (CNC) a considerat că festivalul nu mai merită să primească niciun leuţ din partea instituţiei, organizatorul - Fundaţia Anonimul - a reuşit să găsească fonduri private şi s-a încăpăţânat să continue manifestarea deja tradiţională din inima Deltei.
 

Structura festivalului va rămâne aceeaşi, cu şapte filme aflate în competiţia de lungmetraj, care vor fi departajate, ca şi anul trecut, prin votul celui mai exigent dintre specialişti: publicul. Aşadar, cinefilii sunt aşteptaţi încă o dată, în călduroasa lună august a lui 2010, să-şi ia cortul în spinare, să traverseze cu bacul de la Tulcea şi să campeze în orăşelul filmului de la Sfântu Gheorghe, pentru porţia de cinema independent de calitate pe care le-au pregătit-o organizatorii.

Powell & Pressburger, omagiaţi la Karlovy Vary
 

Făcând doar doi paşi peste graniţă, celebrul Festival Internaţional de Film de la Karlovy Vary, aflat la cea de-a 45-a ediţie a sa, vă aşteaptă în staţiunea cehă, începând de poimâine, 1 iulie, până la 10 iulie 2010. La această ediţie, celebrul regizor rus Nikita Mihalkov va fi omagiat prin decernarea Globului de Cristal, pentru "uimitoarea sa contribuţie artistică la cinema-ul internaţional".

Evenimentul de vârf al acestei ediţii, care nu ar trebui ratat de niciun cinefil veritabil, este secţiunea-omagiu dedicată filmelor legendarului duo de realizatori Michael Powell şi Emeric Pressburger. De parcă filmele însele nu ar fi fost suficiente, invitaţii secţiunii sunt de excepţie. Mai întâi, Thelma Schoonmaker, renumita monteuză şi prietenă apropiată a lui Martin Scorsese, considerată una dintre cele mai mari autorităţi în opera lui Powell & Pressburger.

Este şi normal, pentru că ea a fost soţia lui Michael Powell, din 1984 până la moartea regizorului în 1990, la 85 de ani (diferenţa de vârstă dintre Thelma şi geniu era de 35 de ani), mariaj pe care l-a descris ca pe o "extaziantă uniune fericită". Cel care i-a prezentat-o lui Powell pe viitoarea soţie este nimeni altul decât Martin Scorsese, după cum se ştie, un uriaş admirator al titanului britanic, neprecupeţind nicio ocazie de a-şi declara admiraţia pentru opera lui Powell.

Thelma Schoonmaker va prezenta premiera cehă a variantei restaurate digital a capodoperei The Red Shoes, filmul despre care Scorsese a declarat de nenumărate ori că l-a marcat pe viaţă şi l-a făcut să devină cineast. Ceilalţi doi invitaţi de marcă sunt fraţii Andrew şi Kevin Macdonald, în calitate de nepoţi ai scenaristului şi regizorului (de origine maghiară) Emeric Pressburger. Andrew este producătorul filmelor lui Danny Boyle, printre care Trainspotting, iar fratele său Kevin este regizorul filmului Last King of Scotland, premiat cu Oscar, precum şi autorul unei biografii a bunicului său. (Doinel Tronaru)  


Teatru

A 64-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon se va desfăşura între 7 şi 27 iulie 2010 şi va cuprinde, pe lângă spectacole de teatru sau de dans în săli sau pe stradă, expoziţii sau lansări de carte şi numeroase dezbateri care vor încerca să ofere un spaţiu critic accesibil spectatorului cu orice fel de pregătire.

În 9 iulie 2010, dezbaterea "Ce înseamnă contemporan" va încerca să răspundă la întrebările "Cum poate să reflecte un produs literar-artistic epoca sa?". Scriitori, teatrologi, filosofi, istorici sau literaţi vor deschide teme interesante: "cu ce se aseamănă literatura", "când literatura întâlneşte teatrul", "atributele puterii", "impostura intelectuală", "depăşirea crizei mondiale / personale", "cum creează muzica dependenţă".

În oraşul-teatru se contorizează, în fiecare vară, peste 100.000 de intrări plătite la evenimentele din festival. Organizatorii alcătuiesc un program cu aproape 40 de spectacole din întreaga lume, care au aproape 300 de reprezentaţii. Peste 20 de spaţii de joc  pot primi, în funcţie de arhitectura locului, între 50 şi 2.000 de spectatori, la o singură reprezentaţie. Aproape 40.000 de spectatori se pot bucura de evenimente gratuite. Peste 3.000 de artişti vin în festival, în fiecare an. Oraşul prosperă, în această perioadă fiind estimate profituri de aproape 23 de milioane de euro.

Teatru şi peisaje splendide

O altă destinaţie perfectă pentru o vacanţă culturală este şi oraşul finlandez Tampere, unde se desfăşoară, între 2 şi 8 august 2010 un festival internaţional de teatru. Tampere Theatre Festival va pune anul acesta accent pe creaţia contemporană locală, oferind o selecţie din cele mai bune spectacole din Finlanda.

Toate reprezentaţiile vor fi subtitrate şi vor avea disponibile rezumate în limba engleză. Nu vor lipsi, însă, nici alţi creatori europeni. Din Irlanda au fost invitate trupele The Performance Corporation şi Brokentalkers. Din Estonia va fi prezentă trupa teatrului NO99. Reputatul regizor letonian Alvis Hermanis va prezenta, la Tampere, alături de trupa Teatrului Emilia Romagna din Italia, spectacolul The Young Ladies of Wilko, inspirat după romanul polonezului Jaroslaw Iwaszkiewicz.

Premiere mondiale la Edinburgh

La fel de "fierbinte" pe harta teatrului contemporan internaţional va fi şi Scoţia, unde va avea loc Festivalul Internaţional de la Edinburgh (13 august - 5 septembrie 2010). Operă, dans, teatru, muzică, dezbateri şi ateliere de creaţie. Sunt câteva repere ale celui mai mare festival de artele spectacolului din lume. În festivalul de teatru se vor juca spectacole precum The Sun Also Rises, al trupei americane Elevator Repair Service, în premieră mondială.

Producţia a fost inspirată după romanul lui Ernest Hemingway, iar regia este semnată de John Collins. Din program vor mai face parte Vieux Carré, după Tennessee Williams, spectacol al trupei The Wooster Group din New York, regizat de Elisabeth LeCompte, Caledonia, după Alistair Beaton, tot o premieră mondială, a Teatrului Naţional din Scoţia, în regia lui Anthony Neilson şi Diciembre, de Guillermo Calderón, spectacol spaniol, realizat de Teatro en el Blanco (în traducere liberă "teatrul care atinge ţinta"), în regia lui Guillermo Calderón.

În ajunul Crăciunului, în anul 2014, Chile, Peru şi Bolivia sunt în război. Un soldat vine în permisie, pentru a petrece sărbătoarea alături de surorile sale gemene. Dar, în momentul în care se hotărăşte să dezerteze, declanşează un conflict în familie, care arată viziuni diferite asupra războiului. Una dintre surori este gata să-l ascundă, cealaltă se înfurie.  (Dan Boicea)  


Muzică

Hélène Grimaud la Lucerna

Festivalul de Muzică Clasică de la Lucerna, Elveţia (12 august-18 septembrie 2010), e unul dintre festivalurile cu ţinută din Europa şi unul care reuneşte nume grele: Sir Simon Rattle, Claudio Abbado sau Maris Jansons sunt doar câţiva dintre dirijorii care au urcat pe scena festivalului de-a lungul timpului.

Ediţia din acest an se anunţă puternică: tema este erosul, iar muzica va urma linia celebrelor poveşti de iubire din istorie. Pentru amanţii clasici există operă: Tristan şi Isolda. Pentru cei sensibili, există pianistul Lang Lang, unul dintre cei mai populari şi fini din lume. Iar pentru mistici, prezenţa pianistei de origine franceză Hélène Grimaud, care va concerta din Ravel şi Brahms la 22 august, va fi un regal.

Oraşul lui Mozart saltă cortina

La Salzburg, Austria, în oraşul lui Mozart, între 25 iulie şi 30 august  2010 îşi deschide porţile un festival interactiv mai degrabă decât "clasic". Sub motto-ul Sus cortina! festivalul oferă publicului nu doar acces la muzică bună şi... clasică, ci şi la culisele ei. Frânturi de intimitate care înseamnă repetiţii cu publicul sau conversaţii în piaţa oraşului, aproape de o scenă în aer liber, într-o atmosferă relaxată.

Pe lângă muzică vor mai fi şi o expoziţie de costume de epocă şi o sesiune de documentare-proiecţii din istoria festivalului. Serile, publicul va fi aşteptat la un pahar de vin bun într-un cadru burghez - cu piese de mobilier originale, care au fost păstrate de la  ediţiile trecute ale Festivalului de la Salzburg. Evenimentul are deja o tradiţie de peste 70 de ani. Prima ediţie a fost în 1920.

Robert Wilson şi Rufus Wainwright

O combinaţie spectaculoasă de muzică clasică, contemporană şi teatru, asta înseamnă Festivalul de la Spoleto, Italia, care se va desfăşura până la 4 iulie. Dincolo de invitaţi din lumea glamour, festivalul e un festin şi pentru că se întâmplă într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Italia:  oraşul dezvăluie o catedrală, două teatre superbe şi o piaţă maiestuoasă, unde se desfăşoară concertele şi viorile răsună în aer liber. Deşi include şi muzică clasică de bună calitate, cel mai sofisticat lucru de văzut la Spoleto rămâne un spectacol după sonetele lui William Shakespeare, în regia lui Robert Wilson şi pe muzica lui Rufus Wainwright...

Jazz, în Vamă şi la Gărâna

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Stufstock se desfăşoară între 16 şi 22 august 2010 pe plaja din Vama Veche, primele trupe confirmate fiind Luna Amară, Trooper şi Trupa Veche. Pe lângă concertele cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit, de şapte ani, publicul, anul acesta evenimentul va cuprinde şi alte forme de exprimare artistică - teatrul, filmul, fotografia, literatura -, totul sub umbrela eco. Muzica va fi prezentă în trei spaţii de concerte: scena Rock, situată pe plajă, în nordul Vămii, scena Fusion World Stage, care va reuni mai multe tipuri de muzică, de la jazz, blues la electro, şi va fi amplasată tot pe plajă, şi scena Newcomers, unde vor cânta trupele noi, alese în urma unei preselecţii organizate în Bucureşti.

Nu trebuie neglijat nici Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna, deja un reper printre iubitorii muzicii de calitate. Ediţia a 14-a a manifestării va avea loc între 23 şi 25 iulie 2010, în sălbaticul peisaj al Poienii Lupului, şi va aduce nume grele ale genului, precum Bela Fleck şi Patricia Barber. (Ana-Maria Onisei)



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus