iulie 2010
Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", Muzeul Unirii Iaşi, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, Muzeul Literaturii Române Iaşi, Muzeul Naţional de Istorie a României, Biblioteca Naţională a României a organizat pe 29 iunie 2010, orele 18.00, vernisajul expoziţiei Vasile Alecsandri: un prieten al Casei Regale, prilejuită de împlinirea a 120 de ani de la moarte.

Poet, dramaturg, academician, ministru şi diplomat Vasile Alecsandri (1821-1890) a adus o contribuţie remarcabilă la formarea statului român modern. Susţinător şi participant la revoluţia de la 1848, membru în comitetul Unirii de la 1859, Vasile Alecsandri a ştiut şi a reuşit în mod admirabil să surprindă în opera sa literară, principalele momente ale istoriei naţionale.

Apropiat la familiei regale, în special al reginei Elisabeta, marele poet român a participat activ la serile culturale organizate de regină, el fiind cel care a iniţiat-o în tainele liricii populare şi cel care a îndemnat-o să-şi semneze creaţiile literare cu pseudonimul literar de Carmen Sylva. Regina Elisabeta a României l-a considerat întotdeauna pe Vasile Alecsandri un apropiat al sufletului ei, un poet şi un om nobil, "la care talentul şi virtuţile sufleteşti au fost nedespărţite".

În cadrul expoziţiei organizate la iniţiativa Muzeului Naţional Cotroceni, vor figura manuscrise literare, ediţii princeps, cărţi rare cu autograful poetului, corespondenţă, acte şi fotografii, obiecte personale din casa de la Mirceşti (trusa de scris, sigiliu cu monogramă, mapă, tabacheră, amuletă cu lănţişor, bicorn din catifea), brevete, diplome, medalii, portrete, busturi, costume purtate de mari actori ai vremii în reprezentaţiile pieselor de teatru scrise de poet, în total peste 150 de exponate, parte din acestea fiind aduse pentru prima dată în atenţia publicului.

Prin această expoziţie, organizatorii şi-au propus să aducă în memoria publicului bucureştean o mare personalitate a politicii şi culturii româneşti, despre care Titu Maiorescu afirma: "Farmecul limbii române el ni l-a deschis; iubirea omenească şi dorul de patrie el le-a întrupat; frumuseţea pământului nostru natal şi a aerului nostru el a descris-o; când a fost chemat poporul să-şi jertfească viaţa în războiul din urmă, el singur a încălzit ostaşii noştri cu raza poeziei. A lui liră multicordă a răsunat la orice adiere care s-a putut ridica din mijlocul acestui popor".

Expoziţia este deschisă în perioada 29 iunie - 15 august 2010 şi poate fi vizitată de marţi până duminică între orele 9.30-17.30.

Partener: Konica Minolta
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Bucureşti, Radio France Internaţional, Agenţia Naţională de Presă "Agerpres", Onlinegallery.ro, Cronica Română, LiterNet.ro, Căminul, Şapte Seri, Casa Lux, România Liberă, Fundaţia Culturală Magazin Istoric, Istorie şi Civilizaţie, Senso TV, Traveller Magazin.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus