iulie 2010


 

24 de trupe rock noi vor merge mai departe după ce juriul concursului Stufstock Newcomers a ascultat zilele trecute piesele a peste 60 de formaţii înscrise anul acesta. În cea de-a doua etapă artiştii vor da "examenul de live", în urma căruia 12 dintre ei vor avea şansa să se lanseze printr-un concert pe scena Stufstock Newcomers din Vama Veche.

Juriul, format din Alex Revenco (Jurnalul Naţional, Preşedintele juriului), Mircea Oculeanu (Radio Guerilla), Guido Janssens (fost GM EMI Publishing Belgium, fondator Emagic Entertainment în Olanda şi România), Vlad Gorneanu (ZOB), Dana Papadima (Asociaţia Pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural), Hefe (Bring The Noise) şi Florin Silviu Ursulescu (Radio Romania Actualităţi) s-a reunit zilele trecute în Elephant Pub de pe Gabroveni şi a ascultat şi notat muzica nouă a celor peste 60 de trupe înscrise. Genurile abordate de "newcomers" sunt foarte variate, de la metal, classic rock progressive,alternative rock sau industrial, la chillout jazz, nu-jazz, post punk,indie alternative, reggae, electronica pop.
 
"Ca şi în alte domenii, noii veniţi reprezintă prezentul şi poate şi viitorul rockului românesc", spune Alex Revenco, Preşedintele juriului Stufstock Newcomers. "Depinde numai de cei în cauză. Într-un peisaj muzical sărac în lucruri noi, formaţiile care candidează la Stufstock Newcomers au prezentat, în majoritatea lor, alternative la rock-ul bătrânesc şi fără personalitate. Iniţiativa Stufstock Newcomers este absolut benefică şi sperăm cu toţii ca dintre trupele care vor apărea pe scena Newcomers de acest an să confirme cât mai multe", adaugă Revenco.

Trupele care vor merge mai departe, la "semifinala" din iulie 2010, sunt, în ordine alfabetică:
AIM (Bucureşti, classic rock progressive)
Apocalips (Sânnicolau Mare, metal)
Chester (Bucureşti, emo pop-punk)
Cuantune (Bucureşti, nu jazz)
The Da Da's (Bucureşti, alternative pop-punk)
Daybreak (Bucureşti, chillout jazz)
East Roots (Bucureşti, reggae)
Fort 13 (Bucureşti, industrial)
Magnolia (Bucureşti, electronica pop)
Mes Quins (Bucureşti, electronica pop punk)
Nivelu' 4 (Braşov, ska-punk)
Respect (Cluj-Napoca, progressive metal)
Robin and the Backstabbers (Bucureşti, alternative rock)
Schlitz (Cluj Napoca, punk rock)
Searing Blaze (Braşov, gothic metal)
Semiosis (Craiova, experimental rock)
Sophisticated Lemons (Bucureşti, indie alternative)
Stonebox (Bucureşti, alternative rock)
Teoria Minţii (Cluj-Napoca, alternative rock)
Tiarra (Bucureşti, gothic metal)
Tiptil (Bucureşti, nu-jazz post punk)
Touluse Lautrec (Bucureşti, alternative rock)
Up To Eleven (Bucureşti, alternative rock)
White Walls (Constanţa, metal core)
 
 
Stufstock Newcomers
 
Ca în fiecare an, Stufstock lansează şi susţine şi în 2010 muzica nouă a artiştilor aflaţi la început de drum, în proiectul Stufstock Newcomers. Alături de scena Rock şi de scena Fusion World, organizatorii pregătesc şi pentru ediţia din august 2010 scena Newcomers, dedicată trupelor tinere.
 
Prima condiţie a concursului a fost ca artiştii care vor să se înscrie să poată susţine un repertoriu propriu de minim 45 de minute.Peste 60 de trupe şi-au trimis demo-urile până la data de 18 iunie 2010. La finalul primei etape a jurizării au fost alese 24 de formaţii care vor intra în semifinală şi vor concerta în luna iulie 2010 într-un club din Bucureşti, ce va fi anunţat ulterior. În urma acestui concert, 12 trupe vor cânta pe scena Newcomers din Vama Veche.
 
Cele mai bune trupe care susţin câte un concert pe scena Newcomers vor fi, de asemenea, premiate. Premiul întâi, în valoare de 10.000 de euro, constă în producţia unui album, cu tot ce presupune o realizare profesionistă, de la înregistrare, până la lansare şi promovare ulterioară. Premiul al doilea, în valoare de 5.000 de euro, se va concretiza în producţia unui videoclip, iar premiul al treilea, în valoare de 1.500 de euro, aduce formaţiei câştigătoare un kit muzical pentru sala de repetiţii (o staţie de chitară, una de bas şi un set de cinele). Premiul publicului (de popularitate) înseamnă un turneu în cinci oraşe pentru trupa care îl va câştiga, organizat de Capricorn & Capricorn Productions, producătorii Stufstock 2010.
 
De asemenea, organizatorii vor lua în considerare cele trei trupe câştigătoare pentru deschiderea concertelor de la scena Rock din 2010.
 
Stufstock 2010, aflat la a opta ediţie, va avea loc între 16 şi 22 august, pe plaja din Vama Veche. Organizatorii vor aduce şi anul acesta, pe trei scene, de această dată - scena Rock, scena Fusion World şi scena Newcomers - trupe rock care deja au făcut nopţi albe cu mii de fani în Vamă, în anii trecuţi, cât şi muzică nouă, pe care Stufstock o lansează şi o susţine, ca în fiecare an. Primele nume de pe afişcare au confirmat sunt Zdob şi Zdub, E.M.I.L., Luna Amară, Byron, Trupa Veche şi Trooper. Alături de concertele extraordinare cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit de şapte ani publicul, vara aceasta evenimentul va deveni mult mai complex şi va susţine şi alte forme de exprimare artistică: teatrul, filmul, fotografia, literatura, totul sub umbrela eco. Festivalul este produs de compania Capricorn & Capricorn Productions.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus