septembrie 2004
King Arthur
Cu:
Clive Owen - Arthur
Keira Knightley
- Guinevere
Ioan Gruffudd - Lancelot
Stellan Skarsgard - Cerdic
Stephen Dillane - Merlin
Hugh Dancy
- Galahad

Montajul: Conrad Buff, A.C.E. / Jamie Pearson
Scenografia: Dan Weil
Imaginea: Slawomir Idziak
Produs De: Jerry Bruckheimer
Scenariul: David Franzoni
Muzica: Hans Zimmer
Regia: Antoine Fuqua


Sinopsis:

Istoricii au crezut secole de-a rândul că Regele Arthur este numai un mit, o figură de legendă în jurul căruia s-au născut poveşti frumoase şi aventuroase. Legenda a fost însă ţesută în jurul unui erou adevărat, un bărbat care oscila între ambiţiile proprii şi simţul datoriei. Filmul produs de Jerry Bruckheimer, aduce în faţa spectatorilor un rege Arthur (Clive Owen) care doreşte să părăsească Britania şi să se întoarcă la pacea şi stabilitatea Romei. Înainte de a pleca, o ultimă misiune îl face să înţeleagă, împreună cu Cavalerii Mesei Rotunde - Lancelot, Galahad, Bors, Tristan, Gawain - că Britaniei îi trebuie un lider atunci când gloria Romei va apune. Un lider care să apere Britania de toate invaziile, în special de Saxoni, şi care să conducă insula spre timpuri noi. Sub îndrumarea lui Merlin, un fost duşman de altădată, şi alături de frumoasa şi curajoasa Guinevere (Keira Knightley) Arthur va avea puterea şi îndrăzneala de a schimba cursul istoriei.

Jerry Bruckheimer (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Black Hawk Down) aduce publicului o aventură palpitantă, desfăşurată în grandoarea unor vremuri cavalereşti şi dezvăluie originile unei minunate legende, poate cea mai grozavă dintre poveştile istorice care au existat vreodată.


Despre film

King Arthur este povestea unui lider şi războinic care i-a condus pe britoni în lupta împotriva saxonilor. Este povestea bărbatului care a devenit miezul unei legende. "Acest lucru m-a incitat la alcătuirea filmului" afirmă producătorul Jerry Bruckheimer, cel mai mare "povestitor" de la Hollywood. "Adevărul este că Regele Arthur a trăit cu mult mai devreme decît este descris în mai toate filmele realizate pînă acum. David Franzoni a abordat subiectul altfel decât versiunile precedente, dintr-un punct de vedere ce oferă acurateţe istorică poveştii Regelui Arthur".

"Există un anume moment istoric pe care îl putem puncta. Există un nume şi există o bătălie. Numele este Lucius Artotius Castus şi lupta este cunoscută ca Bătălia de la Badon Hill" afirmă Franzoni. "Bătălia a schimbat faţa Britaniei şi a creat legenda care supravieţuieşte de sute de ani şi care a fost reinventată de o mulţime de ori. Am considerat că este o mare oportunitate să mă întorc în timp şi să încerc să găsesc acei oameni, să descriu cum erau în realitate" continuă Franzoni.

Pentru a prinde acel ceva mai puţin romantic, esenţa amăruie a "regelui Arthur" Jerry Bruckheimer a apelat la Antoine Fuqua, regizorul de la Training day. "Am fost un fan a lui Antoine mulţi ani înainte de a avea ocazia să lucrez cu el" afirmă Bruckheimer. "A făcut o reclamă pentru noi la Dangerous minds şi mi-am dorit întotdeauna să fac un film cu el". Fuqua, născut în Pittsburgh, a crescut cu miturile şi filmele despre Regele Arthur şi Cavalerii Mesei Rotunde.

"Am crescut cu poveşti despre King Arthur, cu filme mari, istorice. În ani, am studiat mitologia şi problemele istorice legate de legenda regelui Arthur. Când eram copil, mă jucam cu băieţii de-a cavalerii, iar când am devenit artist. Filmul acesta a fost visul meu. Jerry Bruckheimer mi-a oferit ocazia acestui film şi nu am ezitat câtuşi de puţin. "Cred că Jerry este persoana potrivită pentru film, deoarece acestă versiune este puţin amară, poţi simţi violenţa şi mirosul morţii. Poţi simţi răceala şi disperarea. Este foarte apocaliptic. În lume, la acea vreme, nu prea era multă speranţă - speranţa pe care o reprezintă de fapt Regele Arthur"


Despre poveste

Povestea care se derulează în film a fost creată cu mulţi ani în urmă, de scenaristul David Franzoni, atunci când atenţia lui a fost captată de un anumit personaj numit Lucius Artorius Castus. "Asta s-a întâmplat înainte să devin scenarist de profesie. Obişnuiam să hoinăresc prin librării, şi odată am pus mâna pe o lucrare a unui student care susţinea o posibilă geneză a legendei regelui Arthur. Am cumpărat-o şi nu m-am mai dezlipit de ea".

Castus a fost trimis în Britania de către Marcus Aurelius, liderul Romei, care controla lumea vestică. "De obicei, când e vorba de un mare mit, există şi o sursă mare" afirmă Franzoni, care a investit personal în film, idei, suflet, imaginaţie. "David Franzoni este o combinaţie stranie de savant nebun şi istoric" afirmă Mike Stenson. "Munca alături de David Franzoni este un vis devenit realitate" declară Chad Oman. "Este un cercetător neobosit, un scriitor talentat, incredibil de generos cu timpul lui, întotdeauna gata să-ţi ofere părerea lui sau să-ţi răspundă la o întrebare".

Franzoni s-a inspirat din istorie: În Estul Europei, undeva, pe un tărîm care a devenit ulterior Rusia, exista o rasă de războinici ce constituia adversarul cumplit al Romei. Este vorba de Sarmaţi, ce trăiau la capătul Imperiului Roman, pînă când, în anul 175 AD, au pierdut o mare bătălie cu Marcus Aurelius, în zona în care se află astăzi oraşul Viena. Marcus Aurelius le-a oferit supravieţuitorilor o şansă: să lupte pentru cauza Romei sau să moară. Sarmaţii au ales cauza Romei şi s-au înrolat în armata romană, Unii ai fost trimişi în Egipt, unii în Britania.

Prin secolul V AD, măreţia Romei a început să pălească. Hoardele barbare atacau la marginile imperiului. În Saxonia, saxonii pregăteau atacauri dinspre nord şi est. O unitate de cavalerie, condusă de Lucius Artorius Castus, pe jumătate roman , jumătate briton, este desemnat să apere Britania de saxonii barbari, care se apropiau de dincolo de linia Zidului lui Hadrian. Grupul lui Castus, din care făceau parte Lancelot, Castus, Gawain, Galahadm Bors, Tristan, Dagonet, reuneau luptători necruţători, priviţi cu ură de woads, locuitorii care se aflau sub comanda lui Merlin, un lider de gherilă şi un şaman totodată.

Franzoni axează povestea în jurul unei ultime misiuni pe care Arthur şi oamenii săi de încredere o au de îndeplinit înainte de a se întoarce la liniştea Romei. Împreună cu trupele sub comanda sa, Arthur călătoreşte în Nord, prin ţinutul woadilor, pînă în inima ţării. Misiunea lui este să-l salveze pe Marius, un nobil roman, şi pe familia acestuia, de saxonii care avansează necontenit. După misiunea de salvare, un număr de femei şi copii, printre care frumoasa Guinevere, se îndreaptă spre sud, spre Zidul lui Hadrian, care marca limita Imperiului Roman. Fiecare pas înainte este secondat de trupele saxone, conduse de un războinic fără milă, temutul Cerdic. Pe drum, Arthur este convins de Guinevere, de importanţa pe care el şi grupul lui o au în viaţa celor din jur, de faptul că ei sunt singurii care îi pot apăra de saxonii nemiloşi ce masacrează mii de oameni nevinovaţi în calea lor.

Într-o ultimă instanţă, Arthur şi cavelerii săi se angrenează într-o luptă decisivă pentru viitorul Britaniei. Bătălia de la Badon Hill, a fost feroce, năclăită într-o mare de sânge. Pe de o parte saxonii, ce veneau dinspre nord, pe de altă parte Arthur, şi cavalerii sarmaţi, împreună cu britonii. Este totodată momentul în care Arthur realizează care este adevăratul lui destin, care se va transforma în cea mai frumoasă legendă istorică a tuturor timpurilor.



Despre distribuţie

CLIVE OWEN (Arthur) este englez de origine şi a studiat la Royal Academy of Dramatic Arts. La 24 de ani a devenit cunoscut publicului pentru rolul lui Stephen Crane jucat în serialul de televiziune Chancer.

După rolul lui Jack Manfred în Croupier, mare succes al anului 2000 în SUA, Clive Owen a urcat constant. Robert Altman i-a oferit un rol în Gosford Park, un film premiat, şi a apărut alături de Matt Damon în Bourne Identity. În ultimii trei ani a jucat roul şoferului în reclamele "BMW" de tip "Fire" şi a jucat pe scenele din West End în A Day in the Death of Joe Egg.

Cel mai recent a fost văzut în Beyond Borders cu Angelina Jolie şi I'll Sleep When I'm Dead, la care a colaborat din nou cu regizorul din Croupier, Mike Hodges.


* * *


KEIRA KNIGHTLEY (Guinevere) de la comedia Bend It Like Beckham, Keira a avut o ascensiune meteorică. După ce a jucat rolul Larei din Doctor Zhivago - filmul mini serie de televiziune,, actriţa londoneză de origine a jucat alături de Johnny Depp în Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl.

Knightley a jucat la început prin cluburi şi la şcoală. Este fiica actorului Will Knightley şi a scriitoarei Sharman MacDonald. A debutat cu roul Natashei Jordan în A Village Affair, şi a mai apărut în Innocent Lies, Treasure Seekers, Coming Home. Primul ei rol de principal a fost în Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace unde a fost regina Amidala. De atunci a mai apărut în miniserialul de televiziune Oliver Twist, Princess of Thieves, şi thrillerul psihologic The Hole.

După Bend It Like Beckham a mai jucat în Pure, o producţie semnată de Gillies MacKinnon. Knightley a jucat recent cîteva roluri impresionante în producţii alături de Hugh Grant, Colin Firtg, Liam Neeson, Alan Richman şi Emma Thomson. În viitorul apropiat va putea fi văzută în Tulip Fever, în regia lui John Madden.

* * *

STELLAN SKARSGARD (Cedric) este un actor extrem de versatil care a început cariera pe scena Royal Dramatic Theatre din Stockholm. A apărut în numeroase filme printre care Ronin, The Unbearable Lightness of Being, The Hunt for Red October Good Will Hunting, Amistad, City of ghosts, The Ox, Breaking the Waves, Insomnia, Passion of the Mind şi cel mai recent în Dogville. Recent a terminat filmările la The Exorcist: The Beginning. Stellan Skarsgard a fost nominalizat la numeroase premii şi distins cu premii de către industria cinematografică suedeză şi la Festivalurile de Film din Berlin, Telluride, Chicago, San Sebastian.


Despre realizatori

ANTOINE FUQUA (regizor) este unul dintre talentele avangardiste ale generaţiei sale. Fuqua şi-a dezvoltat un stil propriu, în care îşi stilizează filmele pentru ca tematica să rezoneze cu personajele şi publicul. În pelicula Tears of the Sun, cea de a patra producţie care îi poartă semnătura, Bruce Willis interpreetează rolul Lt. Waters din Navy Seal, care este trimis într-o misiune de recunoaştere în Nigeria. Fuqua şi-a confirmat dreptul de tînăr regizor cu o viziune unică, aparte, şi în pelicula Training Day. Filmat în întregime la Los Angeles, Training Day este cronica unei zile brutale din viaţa unui poliţist corupt- Denzel Washington- )care a primit un premiu Oscar pentru performanţa sa) şi a unui tînăr pe care îl pregăteşte - Ethan Hawke - (care a fost nominalizat la premiul Oscar). Este o poveste intensă, dinamică, ce aruncă o rază de lumină strălucitoare în întunericul lumii drogurilor.

În prezent, Fuqua lucrează la Family Reunion, împreună cu soţia sa Lela Rochon (Waiting to Exhale, Any Given Sunday) şi Darryl Quarles. Fuqua a reuşit să impresioneze criticii şi publicul chiar de la primul său film The Replacement Killers, în care era distribuit starul internaţional Chow Yun Fat şi actriţa distimsă cu premiul Oscar, Mira Sorvino. A urmat ulterior comedia cu nuanţe de thriller Bait, cu Jamie Foxx şi David Morse.

Sensibilitatea aparte a lui Fuqua şi talentul multiplu l-a propulsat în rîndul celor mai apreciaţi şi mai căitaţi regizori pentru videoclipuri şi reclame. A realizat reclame pentru Toyota şi Sprite, Reebok, şi videoclipuri pentru Arrested Development, Prince, Stevie Wonder şi toni Braxton. Fuqua a fost distins cu un premiu MTV pentru Best Rap Video şi alte două prestigioase Music Video Production pentru videoclipul lui Coolio, Gangsta's Paradise.


* * *

Lui JERRY BRUCKHEIMER (producător) îi poţi recunoaşte semnătura de pe o nouă producţie chiar dacă şi pe întuneric, sau dacă priveşti filmul la un ecran cu diagonala de 27 cm!. Este unul dintre cei mai de succes producători din toate timpurile, un om de televiziune, un mogul care adoră să spună poveşti şi care ţi le oferă în cel mai fastuos mod cu putinţă. Filmele produse de Bruckheimer au adus încasări de peste 13,5 miliarde dolari de pe tot cuprinsul globului. Dintotdeauna un bun povestitor, Bruckheimer a învăţat cum să ţină o poveste vie. Primele filme care le-a făcut erau reclame de cîte 60 de secunde, pentru care a primit premii în oraşul natal, Detroit. Unul dintre aceste mini filme. "Bonnie and Clyde" a fost realizat pentru Pontiac. Modul în care a fost făcut a impresionat, astfel că numele tînărului realizator (avea 23 de ani) a fost consemnat la vremea respectivă în revista Time. După ce a venit în New York, şi avea 4 ani de experienţă pe Madison Avenue, Bruckheimer, nu avea încă 30 de ani şi a fost invitat la Hollywood unde a realizat Farewell, My Lovely, American Gigolo, Flashdance. Filmele sale au adus încasări, pe atunci, de 100 milioane dolari doar în Statele Unite. A făcut ecgipă cu Don Simpson şi au rămas parteneri în viitorii 13 ani.

În 1985 şi 1988, National Association of Theater Owners l-a desemnat pe Bruckheimer drept "Producătorul Anului".

În 1995, Don Simpson şi Jerry Brickheimet au prudus hit după hit. Doar în acel an au lansat Bad Boys, cu Will Smith - Martin Lawrence, Dangerous Minds cu Michelle Pheiffer, Crimson Tide cu Denzel Washintob şi Gene Hackman.

În 1996, Bruckheimer a lansat The Rock, cu Sean Connery şi Nicolas Cage iar filmul a adus încasări de 350 milioane dolari, pe glob."The Rock a fost declarat filmul favorit al anului de către NATO, dar a fost ultimul film produs de Bruckheimer împreună cu Don Simpson, care a murit în timpul filmărilor. Pe cont propriu, Bruckheimer a lansat în 1997 Con Air, film care l-a ridicat pe Nicolas Cage în Panteonul starurilor internaţionale şi a adus încasări de 230 milioane dolari. A mai adus un premiu Grammy şi două nominalizări la Oscar.

În 1998, Touchstone Pictures produce Armageddon cu Bruce Willis Billy Bob Thornton, Ben Afleck, Liv Tyler şi Steve Buscemi. Armageddon a adus 560 milioane dolari din distribuţie internaţională, iar coloana sonoră a filmului, realizată de Aerosmith, a devenit disc de platină şi a fost onorat cu o nominalizare la Oscar. Cel de al doilea hit al lui Bruckheimer, în acelaşi an, a fost Enemy of the state, cu Will Smith şi Gene Hackman. Au urmat Gone in 60 Seconds cu Nicolas Cage şi Angelina Jolie, Coyote Ugly, a cărui coloană sonoră , interpretată de LeAnn Rimes, s-a menţinut doi ani în Billboard chart. Melodia I Can't Fight the Moonlight s-a vândut în peste 500.000 de copii, iar în 2002, albumul a devenit triple platinum.

În toamna anului 2000, Walt Disney Pictures a lansat Remember the Titans cu Denzel Washington, film inspirat de echipa de baseball a unui liceu din Virginia. Cu ocazia Memorial Day în 2001, Disney a lansat Pearl Harbor, în regia lui Michael Bay, cu Ben Afleck în rolul principal. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar pentru trei categorii şi a adus încasări de 450 milioane dolari internaţional şi 250 milioane din video şi DVD.

Pe 7 iunie 2002, Touchstone Pictures a lansat Bad Company cu Anthony Hopkins şi Chris Rock. O comedia de acţiune în regia lui Joel Schumacher filmul evocă eforturile unui bătrîn spion CIA de a transforma un băiat isteţ de stradă într-un agent bine şcolit, pentru o misiune deosebit de periculoasă.

În 2003, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl a cîştigat fani de pretutindeni în lume şi a devenit campionul încasărilor din cariera lui Bruckheimer, cu 630 milioane dolari. Filmul, cu Johnny Depp, Keira Knightley, şi Orlando Bloom în rolurile principale, în regia lui Gore Verbinski, a primit cinci nominalizări la premiul Oscar. Starul filmului, Johnny Depp a fost onorat cu Best Actor Award de către Screen Actors Guild şi o nominalizare la Academy Award pentru rolul căpitanului Sparrow. Veronica Guerin film bazat pe viaţa jurnalistei irlandeze ucisă la Dublin de mafie, cu Cate Blanchett în rolul principal, în regia lui Joel Schumacher, a fost lansat în octombrie 2003, în SUA, după ce în vară fusese prezentat publicului irlandez. Filmul i-a adus lui Cate Blanchett o nominalizare la Globul de Aur, pentru naturaleţea cu care a interpretat rolul ziaristei irlandeze.

În iulie 2004, Touchstone Pictures lansează King Arthur, o altfel de istorie a legendarului rege. Filmul îi are pe Clive Owen în rolul regelui şi pe vedeta "piraţilor", Keira Knightley în rolul lui Guinevere. Bruckheimer va colabora din nou cu Nicolas Cage la "National Treasure" în regia lui Jon Turtletaub, o comedie de acţiune ce urmează să fie lansat la finele anului 2004.

Producţiile semnate de Jerry Brickheimer au fost onorate cui 35 de nominalizări la premiul Oscar, cinci premii Oscar, opt nominalizări la Grammy, cinci premii Grammy, 23 de nominalizări la Globul de aur, patru premii Golden Globe, 20 de nominalizări la Emmy, şase premii Emmy, patru People's Choice Awards, numeroase premii MTV.

Regia: Antoine Fuqua Cu: Clive Owen, Keira Knightley, Stellan Skarsgård, Ioan Gruffudd, Mads Mikkelsen

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus