Nu s-a inventat criza care să-l oprească pe violoncelistul Marin Cazacu să-şi urmeze proiectele.  În ciuda tuturor vicisitudinilor, muzicianul continuă să organizeze, cu ritmicitate anuală, Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii de pe Valea Prahovei.


Pentru că mi s-a întâmplat să particip la mai multe ediţii ale festivalului organizat şi anul acesta de Fundaţia "Prietenii muzicii - Serafim Antropov" şi Primăria Sinaia, ies de această dată din obiceiul de a scrie despre evenimente muzicale întâmplate deja pentru a-i tenta pe cititorii acestor pagini cu o ofertă culturală ce ar putea reprezenta deja nucleul unui program de turism cultural pe Valea Prahovei.
 

Ediţia a XI-a a Festivalului Enescu şi muzica lumii se va desfăşura între 8 şi 19 august  2010 la Sinaia, Braşov, Buşteni, Predeal, Câmpina şi Bucureşti. În Capitală va avea loc un singur concert, la Ateneul Român, cu Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, cu un program cât se poate de atractiv: Wagner - Preludiu şi Moartea Isoldei, Richard Strauss - Don Juan, Ceaikovski - Simfonia a IV-a. Acelaşi repertoriu va fi prezentat şi la Casa de Cultură din Buşteni la 17 august, dar şi la Cazinoul din Sinaia în închiderea festivalului, la 19 august 2010.
 

Cantonament pentru instrumentişti
 

Programul simfonic va fi pregătit de Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret (compusă din instrumentişti între 19 şi 26 de ani) în "cantonamentul" de la Sinaia, care va începe, în cazul lor, la 11 august 2010. Pentru Cristian Mandeal este o experienţă care se petrece a treia oară, dar de fiecare dată prospeţimea şi interesul celor care se implică în această aventură sunt stimulatoare în ambele sensuri.
 

Cu siguranţă, şi de această dată, cei care se vor afla în zonă vor avea şansa de a participa la concerte dominate de un entuziasm contagios, ce poate demonstra că muzica clasică nu este rezervată exclusiv elitelor, ci tuturor celor care au o minte deschisă.
 

Multe concerte cu tineri putem recomanda la această ediţie, fie că vorbim de cei deja consacraţi, de tipul Romanian Piano Trio (Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma) - în recital în data de 13 august 2010 la Cazinou -, fie de concertul soliştilor Orchestrei Române de Tineret (Cristina Bojin - flaut, Corneliu Meici - trompetă, Ladislau Cristian Andris - violă, Iulia Ghindă - vioară), de la Centrul Cultural "Carmen Sylva" Sinaia din 19 august 2010, ora 17.00, sau chiar de Concertul de deschidere din 7 august, de la Cazinoul din Sinaia, cu titlul "Generaţia mileniului III", aducându-i în faţa publicului pe Ioana Goicea, Georgeta Iordache, Andra Lucia Andrei - vioară, Horaţiu Luduşan, Adrian Precup - violoncel, Radu Greluş - clarinet, Iulian Niţică - fagot, Iosif Sătmărean - trompetă, Daria Tudor - pian.
 

Noutatea absolută a ediţiei o reprezintă faptul că de această dată va exista şi o a doua orchestră, cu numele Sinfonietta junior, compusă din muzicieni între 14 şi 18 ani - aşadar, elevi de liceu -, pregătită începând din 7 august şi dirijată la concertul final de Horia Andreescu.
 

Programul lor va cuprinde Simfonia nr. 40 de Mozart, Simfonia copiilor de Leopold Mozart şi Simfonia I de Beethoven, care vor putea fi ascultate la 13 august, la Casa Tineretului din Câmpina, şi la 14 august, la Cazinoul din Sinaia. Nu vor lipsi recitaluri camerale de diferite facturi şi în spaţii diverse, de la Parcul "D. Ghica" din Sinaia până la Biserica catolică din Sinaia şi Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Predeal, majoritatea concertelor fiind găzduite însă de Cazinoul din Sinaia.
 

Vă sfătuim să nu rataţi seara de 12 august 2010, în care vor concerta maeştrii care vor pregăti individual partidele orchestrelor de tineret, dar evoluează şi în ipostaze solistice: Maruxa Llorente - pian (Spania), Steluţa Radu - pian, Bogdan Zvorişteanu - vioară (Elveţia), Cristian Ifrim - violă (Spania), Marius Nichiteanu - violă (Germania), Marin Cazacu - violoncel, Săndel Smărăndescu - contrabas.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus