Libertatea / septembrie 2004
Raymond e personajul cel mai simpatic al bandei de hoţi cu care iese la înaintare surpriza verii: Oops, am încurcat borcanele! / Crime Spree. Regizor e un american (Brad Mirman) cunoscut pînă acum doar ca scenarist, iar hoţii (şase la număr) sînt interpretaţi de francezi (printre care Gerard Depardieu, Johnny Hallyday, Renaud). Dacă vă miroase a şuşă, cum scoatem şi noi, destule (filme de serie C făcute de regizori de care n-a auzit nimeni, cu mediocri actori străini şi mari actori români), ei bine, aflaţi că Oops... nu doar că e mult mai bun decît multe comedioare franceze cu Depardieu, dar e mai bun chiar şi decît multe filmişoare americane cu Harvey Keitel - care joacă, aici, rolul unui mafiot cu o agendă ascunsă.

Raymond însă, cum ziceam, le ia faţa de departe. Sau ar trebui să zic “moacele”: gloriile muzicii franceze Hallyday & Renaud, cu mutrele lor pe care s-au scris anii ca pe nişte discuri vinil (gag pentru cunoscători: momentul în care se „bat” pe muzica unui casetofon, cei care cîntă fiind, evident, tot ei!), Depardieu, Richard Bohringer, Said Taghmaoui, başca moacele de cartier (negri, graşi, latinos, etc.; preferatul meu: un barman bătrîn, care abia-şi tîrîie picioarele), başca bossul Mafiei - ca un Frankenstein casnic, care se uită la toată serialele juridice de la TV -, toţi sînt mortali. Iar Raymond (Albert Dray), grăsuţul grupului - vîrstă mijlocie, figură de băcan, calm, metodic, politicos -, e cel care primeşte şuturile-n fund şi care se distrează zgîlţîindu-se cu maşina roşie pe care-a şutit-o nonşalant, din faţa unei băcănii în care se dădea o spargere... Povestea nu e nimic nou sub soare, dar Oops... e plin de idei haioase & de situaţii dărîmătoare. În orice caz, rîzi nonstop. Pare un film de Kaurismaki făcut la Hollywood.

Nu-l rataţi!
Regia: Brad Mirman Cu: Gerard Depardieu, Harvey Keitel, Richard Bohringer

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus