iulie 2010
Stufstock aduce în 2010 prima ediţie a unui eveniment fotografic ce cuprinde workshopuri gratuite de fotografie, care se adresează atât amatorilor, cât şi profesioniştilor. Sub numele Vama sub lumini de Oscar, primul workshop se va desfăşura sub îndrumarea lectorilor Cosmin Someşan, Luca Achim, Cătălin Săvulescu şi Cristian Crisbăşan. Un alt workshop sub umbrela Shoot the Rockstar este cel susţinut de Andrei Pungovschi, care se adresează fotografilor ce au deja experienţă şi va surprinde poveşti ale oamenilor care se intersectează în Vama Veche. Shoot the Rockstar va avea loc în perioada 16-21 august 2010, iar regulamentul şi formularele de înscriere pot fi descărcate de pe stufstock.com, până la data de 6 august 2010.  

Timp de o săptămână, participanţii la workshopul Vama sub lumini de Oscar vor urma cursuri teoretice şi practice, la Baza Sportivă din Vama Veche. Natura interactivă a atelierelor, temele relevante pentru Vama Veche şi concursurile organizate vor da ocazia participanţilor să se exprime liber, creativ. Workshopul organizat de 4K Broadcast Solutions pune la dispoziţia pasionaţilor de fotografie, gratuit, cunoştinţele unora dintre cei mai buni lectori de fotografie - Cosmin Someşan, Luca Achim, Cătălin Săvulescu şi Cristian Crisbăşan - şi cele mai bune sisteme de lumină continuă de la Dedolight  şi KinoFlo, companii care au în palmares numeroase premii Oscar, CINEC şi Emmy pentru inovaţie şi tehnologie.
 
În fiecare zi, pe toată durata workshopului, în Vamă vor avea loc vernisaje ale unor fotografi români apreciaţi: Anca Cernoschi ("Natural"), Cristina Ţintă ("Mai aproape de stele"), Vlad Eftenie ("Katia"), Florin Ghioca ("Copiii Războiului"), Andrei Zincenco ("Călătorii") , Cosmin Someşan ("O lume 3D"), Cristian Calen ("Un moment din viaţă") şi Radu Carnaru ("Feminin"),  expuse într-un spaţiu neconvenţional, deschis publicului larg.

Workshopul Vama sub lumini de Oscar este format din şase module cu teme diferite: fotoreportaj, fotografia de noapte, nud, fotografia de produs, portret şi editare de imagine. Fiecare modul va cuprinde două secţiuni: cea de teorie, unde cursanţii vor primi noţiunile de bază şi cea aplicativă (Hands On), în care, sub îndrumarea lectorilor, vor putea să lucreze efectiv cu echipamentele profesionale. La finalul fiecărui modul se va organiza o întâlnire în care se va face analiza imaginilor, iar cele mai bune fotografii vor fi premiate.

De asemenea, cunoscuţii fotografi Vlad Eftenie şi Florin Ghioca vor susţine prezentări speciale despre Street photography, respectiv despre fotografia de conflict şi război. "Din câte ştiu, este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva în România", spune Florin Ghioca, unul dintre puţinii fotografi de război din România la ora actuală, "cu atât mai mult cu cât participarea publicului se face în mod gratuit şi liber; astfel de iniţiative lipsesc la noi cu desăvârşire. Oamenii sunt tot mai interesaţi de fotografie iar tehnologia actuală le permite tot mai multor persoane să se apropie de arta fotografică. De aceea, noi, care am descoperit bucuria de a imortaliza, de a păstra imaginile fotografice în urmă cu mai mulţi ani, suntem bucuroşi să împărtăşim din experienţa noastră celor care vor să înveţe", adaugă el.

În afara cursurilor şi a vernisajelor, zilnic vor avea loc  proiecţii de fotografii pe diferite teme: Vama Veche, portret, peisaj sau fashion.

Cel de-al doilea workshop de fotojurnalism se adresează doar celor care au deja experienţa fotografiei. Sub îndrumarea discretă a fotografilor Andrei Pungovschi şi Cătălin Abagiu, care vor fotografia, la rândul lor, câte un personaj, participanţii vor căuta să spună în imagini poveşti ale unor oameni care se intersectează în Vama Veche. "Pentru unii, satul este locul în care trăiesc, pentru alţii, o evadare de sfârşit de săptămână sau o slujbă de vară", spune Andrei Pungovschi. "Provocarea, pentru fiecare dintre participanţi, este să câştige încrederea oamenilor pe care îi vor fotografia şi, implicit, accesul în vieţile acestora", adaugă el. Vor participa fotografii Adriana Neagoe, Alexandra Dincă, Andrei Nacu, Bogdan Dincă, Bogdan Baraghin, Octav Ganea, Mircea Restea, Mihai Barbu şi Cosmin Motei. Temele alese vor fi legate de Stufstock în primul rând prin locaţie, identitatea festivalului fiind strâns legată de imaginea localităţii Vama Veche şi de tot ce înseamnă atmosfera din acel loc. Workshopul îşi propune să arate câteva poveşti, centrate în jurul unor personaje.

În ultima zi vor fi alese fotografiile care vor face parte din reportajele finale şi ordinea lor în fiecare "poveste". Fotografiile vor fi prezentate într-o expoziţie organizată ulterior la Bucureşti.

Andrei Pungovschi (27 de ani) a lucrat ca fotoreporter la Mediafax, Ziarul Financiar şi Columbia Missourian. În iulie 2007 i-a fost acordat premiul de excelenţă la competiţia de fotojurnalism Pictures of the Year International, la categoria Sports Action din Seward Park, în Seattle. Munca sa a fost, de asemenea, apreciată în cadrul College Photographer of the Year, The Missouri Press Association şi Norhtweast Regional Emmy. Andrei a beneficiat de două burse în Statele Unite ale Americii, la University of Montana şi University of Missouri, precum şi de un internship de fotojurnalism la Associated Press, Seattles. Andrei Pungovschi a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti.
 
Aflat la a opta ediţie, Stufstock va avea loc între in 16-22 august 2010, pe plaja din Vama Veche. Organizatorii vor aduce şi acum trupe rock care deja au făcut nopţi albe cu mii de fani în Vamă, în anii trecuţi, cât şi muzică nouă, pe care Stufstock o lansează şi o susţine, ca în fiecare an. Line-up-ul Stufstock 2010 însemnă Zdob şi Zdub, E.M.I.L., Trooper, Luna Amară, Kumm,Omul cu şobolani,ZOB,Byron, Implant pentru Refuz,Altar şi Trupa Veche. Dar, pe lângă concertele extraordinare cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit de şapte ani publicul, vara aceasta evenimentul va susţine şi alte forme de exprimare artistică: filmul, fotografia, literature şi teatrul, totul sub umbrela eco. Festivalul este produs de compania Capricorn & Capricorn Productions.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus