Observator Cultural / iulie 2010
Clădirea din strada Ion Mincu numărul 11, în care îşi desfăşoară activitatea de peste zece ani Editura Curtea veche, a fost sechestrată abuziv sîmbătă dimineaţă, 17 iulie 2010. În jurul orei 6.00, firma de bodyguarzi Civis Pază a blocat toate porţile cu lacăte şi lanţuri, tăind accesul către toate computerele, documentele şi actele contabile ale editurii. În cursul zilei de ieri, Secţia 2 de Poliţie a constatat falsul în actele depuse de pretinsul proprietar şi a dispus anularea avizului pentru planul de pază. În aceste condiţii, trebuia permis accesul reprezentanţilor editurii în sediul din Ion Mincu nr. 11. Cu toate acestea, un grup de 15 oameni trimişi de Schalli Alexandru, moştenitorul care nu are de partea sa nici o hotărîre judecătorească definitivă şi irevocabilă, a blocat - fără nici un temei legal! - accesul în clădire. Angajaţii Editurii Curtea veche nu au acces în clădire, astfel că întreaga activitate a editurii este blocată.

Curtea veche îşi desfăşoară cu acte legale activitatea în această clădire de mai bine de zece ani, în ultima perioadă aflîndu-se la mijloc în conflictul legal dintre fosta proprietară a imobilului, care l-a donat în mod legal, prin act autentic, către Statul Român, şi Primăria Municipiului Bucureşti, de la care îl revendică acum. Cu toate acestea, pînă în acest moment, procesul nu a fost încheiat, neexistînd nici o hotărîre definitivă şi irevocabilă în acest sens. Mai mult, chiriaşii acestui imobil, care cumpăraseră de la Stat imobilul în temeiul Legii 112/2005, au pe rolul instanţelor un proces în care solicită să li se recunoască dreptul legal de a folosi imobilul pentru următorii 5 ani.
 
Nu există nici o hotărîre judecătorească prin care să fim obligaţi să nu ne desfăşurăm activitatea în imobilul din Ion Mincu sau prin care să se dispună evacuarea noastră din imobil. În România anului 2010, ar trebui ca toate executările să fie făcute de executorii judecătoreşti şi nu de grupuri infracţionale.

Este evident pentru oricine că sîntem victimele unui abuz, iar în acest moment, ne întoarcem către toţi autorii şi colaboratorii noştri şi facem un apel către ei pentru a ne sprijini în încercarea de a depăşi acest moment dificil. Nu este permis ca, în anul 2010, un astfel de eveniment să se poată produce în chiar centrul Capitalei! Un asemenea abuz poate dezechilibra iremediabil o activitate culturală şi aşa văduvită de orice fel de sprijin din partea autorităţilor centrale şi locale! Lungul şir de abuzuri ar trebui să se oprească aici! Cu cît va fi amînată mai mult soluţionarea situaţiei, cu atît creşte riscul pierderii unei părţi importante din patrimoniul editurii: documente importante, manuscrise unice, calculatoare conţinînd informaţii esenţiale. Le mulţumim celor care ni s-au alăturat pînă acum şi vă invităm pe toţi să vă spuneţi părerea despre inimaginabilul abuz la care sîntem supuşi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus