România Liberă / septembrie 2004
"Numai arătîndu-l pe Hitler ca pe o fiinţă umană putem face dreptate victimelor", mărturiseşte regizorul german Oliver Hirschbiegel Agenţiei France Presse, înaintea mult aşteptatului moment al întîlnirii filmului său, Der Untergang (Declinul), cu publicul german.

Realizat cu mari fonduri (13,5 milioane de euro), filmul intră mîine pe ecranele germane, după ce marţi a fost prezentat în cadrul Festivalului de la Toronto. Discuţiile au vizat în principal opţiunea regizorului şi a scenaristului Bernd Eichinger de a-l arăta pe Hitler din ultimele lui zile ca pe o fiinţă umană, nu ca pe un monstru. "Avem dreptul să facem portretul unui om responsabil de moartea a 40 de milioane de persoane?" - se întreabă pe o pagină întreagă cotidianul berlinez "Tagesspiegel". Hirschbiegel, în interviul acordat AFP, spune că a-l prezenta pe Hitler ca pe o fiinţă umană, care se sărută pasional cu Eva Braun şi varsă sos pe haină, era o modalitate mult mai bună pentru a-i cointeresa pe tinerii germani, care "nu mai pot auzi că Hitler a fost un monstru şi că germanii sunt responsabili", chiar dacă sunt în acelaşi timp curioşi.

Pentru cineastul care afirmă că nici una din cele 35.000 de cărţi nu l-a arătat pe Hitler ca pe un om, dictatorul era o persoană dotată cu "o voinţă enormă, dar şi cu o îngrozitoare dorinţă necondiţionată de a distruge", Dificilă sarcină a avut interpretul lui Hitler, respectatul actor elveţian Bruno Ganz, care trebuia să-i găsească personajului nişte resorturi care să-i permită să şi-l apropie. Iar acesta a declarat postului public de televiziune ARD: "N-aş fi putut interpreta acest personaj dacă l-aş fi urît pur şi simplu".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus