august 2010
Cruciada Culturii 2010
Iubitorii de muzică clasică din toată lumea îl sărbătoresc în 2010 pe Frédéric Chopin. Aniversarea celor 200 de ani de la naşterea compozitorului îl readuce la Bucureşti pe Sam Haywood, pianistul care, în luna mai 2010, l-a acompaniat pe Joshua Bell în recitalul extraordinar susţinut la Ateneul Român.

Pe 26 septembrie 2010, începând cu ora 19:00, Ateneul Român va fi gazda unui nou eveniment de ţinută din cadrul Cruciadei Culturii. Pianistul britanic Sam Haywood va susţine un recital deosebit la Bucureşti. Artistul va interpreta piese de pe ultimul său album, pe care a avut onoarea de a le înregistra la pianul Pleyel din 1848, pe ale cărui clape a cântat Frédéric Chopin în urmă cu 170 de ani.

Sam Haywood aduce din nou romantismul la Bucureşti.

Charles-Valentin Alkan (1813-1888)
Barcarola în sol minor, op. 65 nr. 6
Frédéric Chopin (1810-1849)
Barcarola in fa diez major, op. 60
Balada nr. 2 în fa major, op. 38
Balada nr. 4 în fa minor, op. 52
Scherzo nr. 2 în si bemol minor, op. 31

Frédéric Chopin
Scherzo nr. 1 în si minor, op. 20
Chopin în aranjamentul lui Haywood
Romanţa (din Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în mi minor, op. 11)
John Field (1782-1837)
Nocturna nr. 2 în do minor, H. 25
Frédéric Chopin
Nocturna în re bemol major, op. 27 nr. 2
Poloneza nr. 6 în la bemol major, op. 53 (Eroica)

Sam Haywood a cules critici foarte bune peste tot în lume atât ca solist concertist, cât şi ca partener în recitaluri camerale. În primăvara lui 2010, pianistul a început un turneu în America şi Europa alături de Joshua Bell, turneu care va continua la începutul anului 2011. Într-un interviu acordat pentru Radio România Muzical în luna mai 2010, Joshua Bell spunea despre Sam Haywood: "Cântă fantastic, are un bun gust muzical desăvârşit şi este un artist minunat." Tot anul acesta, pianistul britanic a susţinut un turneu în Marea Britanie alături de Steven Isserlis, unul dintre cei mai importanţi violoncelişti ai momentului.

Dragostea lui Sam Haywood pentru muzica clasică s-a remarcat încă de la 4 ani, când a început să înveţe să cânte la pian, inspirat de serile în care asculta discuri alături de bunica sa. Primul mare succes l-a avut după 9 ani de studiu susţinut, când a fost desemnat câştigătorul competiţiei BBC Young Musician of the Year. Apoi, a urmat prestigiosul Premiu Isserlis oferit de Societatea Filarmonică Regală din Londra, o lungă perioadă de studiu la Viena, sub îndrumarea lui Paul Badura-Skoda, unul dintre cei mai mari pianişti contemporani, şi la Londra, în cadrul Academiei Regale de Muzică.

Biletele pentru recitalul Sam Haywood din 26 septembrie 2010 se găsesc pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Vodafone şi Orange şi în librăriile Humanitas la preţul de 75, 100 şi 150 RON.

Cruciada Culturii a fost iniţiată la începutul anului 2010 de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST cu scopul de a scoate la lumină repere veritabile şi de a aduce la un loc oameni de cultură cu idei şi viziuni comune. Cruciada Culturii este susţinută de UniCredit Ţiriac Bank şi Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. Primele bătălii din cadrul Cruciadei Culturii au fost conduse de Sarah Chang şi Joshua Bell. Mai multe informaţii despre proiect se găsesc pe www.cruciadaculturii.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus