august 2010
Primul festival dedicat Cimitirului Vesel va avea loc în perioada 12 - 15 august 2010 fireşte, la Săpânţa, în Maramureş. Iniţiat şi produs de un irlandez, Peter Hurley (cu sprijin local: Părintele Luţai, Primăria din Săpânţa, Consiliul Local, Consiliul Judeţean Maramureş), Drumul lung spre Cimitirul Vesel, la prima sa ediţie, pune faţă în faţă două culturi: românească şi irlandeză.

Numele festivalului a stârnit atenţia în diferite moduri: pe unii i-a făcut curioşi, pe alţii i-a făcut să zâmbească.  De la început, publicul vizat a fost definit foarte clar: oameni cu preocupări spirituale, care sunt în căutarea sinelui, care ştiu că fără trecut nu există viitor, care vor autenticul şi esenţa, exigenţi şi, neapărat, cu respect faţă de ceea ce îi înconjoară. Pe aceste coordonate a fost gândit întreg desfăşurătorul festivalului. Cei care vin la Săpânţa nu vor vedea umbrele de plastic inscripţionate cu diverse nume de sponsori, nu vor vedea bannere puse pe copaci, nu vor putea juca fotbal cu peturi şi nici nu vor fi serviţi cu sandwich-uri semicongelate. Spiritul locului e altul şi cei care au creat Drumul lung spre Cimitirul Vesel vor să îl păstreze şi chiar să îl reinventeze - să dea înapoi spaţiului amintiri din multe vremuri.

După multe deliberări, s-a decis că intrarea în zona de festival şi la întâmplările festivalului va fi liberă (singura condiţionare fiind bunul simţ), mai puţin în seara de 14 august 2010, la concertul extrordinar Voices from The Merry Cemetery. Accesul la concert se face pe bază de invitaţie sau de bilet. Biletele s-au pus în vânzare prin Reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi online pe http://www.eventim.ro) şi costă 150 de lei.


În continuare, programul detaliat şi alte informaţii legate de acesta.

Joi, 12 august 2010
Întâlnire cu Săpânţa: sosire, cazare, turul localităţii, vizită la Cimitirul Vesel
Bucureşti, ora 17.40: trenul cu vagoane speciale pleacă din Gara de Nord spre Sighet. Shaun Davey şi invitaţii lui, artişti din România vor fi în tren. În funcţie de cererea publicului se va adăuga un vagon de dormit clasa I cu toate utilităţile. Publicul* se întâlneşte cu artiştii şi cu muzica lor. Trenul va ajunge în Sighet după aproximativ 14 ore de călătorie**. Drumul va fi filmat de regizorul Cătălin Leescu, care va realiza un film al festivalului.
Săpânţa, ora 21.00: Şezătoare - ne întâlnim să spunem poveşti, să ne cunoaştem, să depănăm gânduri.

Vineri, 13 august 2010
Bucureşti, ora 17.40: Gara de Nord - un tren cu vagoane speciale porneşte spre Sighet, ducând invitaţii de seamă ai festivalului. Accesul publicului se face pe bază de rezervare*.
Săpânţa, orele 14 - 20: Ateliere de creaţie şi învăţare: olărit (ceramică) - meşterul Brunar Tănase şi familia, cioplit în lemn - meşterul Ştefan şi meşterul cioplitor Pupăză, ţesut, dans maramureşean, muzică tradiţională - Aromânii Fâşeroţi.
Săpânţa, ora 21.00: Şezătoare - ne întâlnim să spunem poveşti, să ne cunoaştem, să depănăm gânduri.

Sâmbătă, 14 august 2010
Săpânţa, orele 12 - 20: Ateliere de creaţie şi învăţare: olărit (ceramică) - meşterul Brunar Tănase şi familia, cioplit în lemn - meşterul Ştefan şi meşterul cioplitor Pupăză, ţesut, dans maramureşean, muzică tradiţională - Aromânii Fâşeroţi.
Săpânţa, ora 21.00 - concert extraordinar: "Voices from Merry Cemetery" - suită muzicală compusă de Shaun Davey, pe textele epitafurilor din Cimitirul Vesel. Interpretează: corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească, instrumentişti aleşi dintre cei mai buni muzicieni tradiţionalişti ai Irlandei şi autorul însuşi. Accesul se face pe bază de bilet - http://www.eventim.ro - sau de invitaţie. Număr de locuri limitat.

Duminică, 15 august
Săpânţa, ora 15.00 - recital Gheorghe Turda şi invitaţii lui.
Săpânţa, ora 18.00 - muzica irlandeză faţă în faţă cu muzica tradiţională românească
Shaun Davey & Grigore Leşe şi invitaţii lor: Grupul Iza, Aromânii Fâşeroţi, Rapsozii Gorjului, Fanfara din Bucovina, Mambo Siria, grup de ucrainieni, un băiat din Munţii Apuseni ***, Rita Connolly, Liam O'Flynn, Seamus Begley, John Brian Masterson, Ian Roderick Mcvey, David Simon Brophy, Neil Martin, Gerry O'Beirne, Noel Eccles, Alyth Catriona McCormack.

Luni, 16 august 2010
Săpânţa, ora 11.00 - concluzii, dezbateri - presa, invitaţi, artişti, organizatori
Săpânţa, ora 15.00 - plecare din Săpânţa / microbuz
Săpânţa, ora 17.15 - trenul cu vagoane speciale pleacă spre Bucureşti.

Note:
* Pentru rezervări la trenul special în vagon de dormit (clasa I) sau cuşete (clasa a II-a) contactaţi CFR, Cezar Ionescu: 0722 655 717. Orice alt tip de rezervare în vagon la clasa I sau a II-a se va face online sau prin Agenţiile CFR.
** La sosirea în Sighet cu trenul special, toţi oaspeţii festivalului (cei care îşi anunţă prezenţa la festival) vor fi aşteptaţi de un microbuz.
*** Invitaţii lui Grigore Leşe sunt artişti descoperiţi de domnia sa în diverse zone ale ţării. Unii dintre ei nu au nume de scenă.

www.LaSapanta.com

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus