septembrie 2004
''It would be nice to make a successful comeback, to get larger, better roles,'' but even if I don't, I think I am making peace with myself, with acting and with those I love. I'm finding peace.''
Mickey Rourke


16 septembrie 2004. Totuşi şcolile au început. Mai bine mai tîrziu decît deloc. La alţii şcoala vieţii continuă.

E ziua lui Mickey Rourke, cel poreclit scrumiera umană de către partenera sa din 9 săptămâni 1/2. Deh, pe ea n-a bătucit-o decât fratele Baldwin senior. Dar Mickey s-a bătucit singur (şi ajutat de alţii, în cariera sa de boxer profesionist, 1991-95), astfel încât faţa lui arată ca cea a personajului interpretat de el în 1989, Johnny Handsome. Înainte de operaţie.

Azi The Rourke face 54 de ani. După faţă ai zice că are 100. Sau cel puţin cît sărbătoriţii de ieri, Oliver Stone şi TLJ. Legătura cu Oliver Stone - Stone a scris Anul dragonului, (1985), unul din cele mai bun roluri ale lui Rourke, regizat de prietenul său, Michael Cimino.

De cîtva timp Mickey trăieşte cu Loki, o corcitură de 11 ani de chihuaha cu whippet. Loki are mai puţini ani decât a aşteptat Mickey pentru un adevărat come back. În anii care au trecut Rourke a călătorit pînă la capătul nopţii, a fost în iad, a locuit acolo şi acum s-a întors. Hollywood-ul nu vrea să ştie, pentru că Mickey l-a scuipat în gură şi i-a tras şuturi în kur şi întoarcerea sa iniţială a fost de fapt cantonarea în filme de serie B, direct pe video. La jumătatea anilor 80, Rourke, cel mai promiţător star din Tinseltown era şi cel mai dificil actor, cel care şi-a dat foc singur la valiză. Reputaţia sa cult, de legendă a dăinuit în Franţa şi, în mod ciudat, în România, unde Mickey a continuat să fie star, din vremea la care la casetele video se uitau securiştii şi membrii privilegiaţi de partid. În America pe Mickey l-au aruncat la gunoi, odată cu degetul pe care şi l-a tăiat şi l-a trimis fostei sale iubite în vraiştea sa. Uraganul Rourke a durat vreo zece ani şi nu a cruţat nimic. Nimic din Mickey Rourke. Pentru cei ce vor să cerceteze mai îndeamănunt http://www.thebadboymickeyrourkewebsite.com/. Şi un recent interviu interesant din The Gate cu mr.Harley Davidson: http://www.thegate.ca/interviews/m-rourke.php

***


În 1997 naşul Coppola care ştie şi el ce ştie despre Hollywood şi comeback-uri i-a dat un rol mic dar cool în The Rainmaker. Apoi roluri mai mici sau mai mari la Steve Buscemi în Animal Factory, Sean Penn în The Pledge, Vincent Gallo în Buffalo 66, Jonas Ackerlund în Spun, Tony Scott în Man on Fire (premiera românească în octombrie). Dar cel mai frumos rol, în care Mickey îşi povesteşte de fapt viaţa, este cel din Once upon a time in Mexico, un fel de Mariachi 3 sau Desperado după 10 ani. Acolo Rourke joacă în cadru alături de Loki. Şi urmează marea şansă de comeback (şi subiectul nostru #3)tot din partea lui Robert Rodriguez... se pare că sugestia de a-l lua pe Rourke îi aparţine lui Johnny Depp. Bravo, Johnny, ai marcat un punct în plus la mine, dincolo de fazele cu Iggy şi Terry Gilliam!!!

Filmul se numeşte SIN CITY este adaptarea benzii desenate - romanului grafic omonim, ultra violent, noir, cult de Frank Miller. Rodriguez a ales trei segmente, Sin City" (alias "The Hard Good-Bye"), "The Big Fat Kill" and "That Yellow Bastard". Alături de Mickey, care joacă bruta cu suflet de catifea, pe numele său Marv, în film mai apar Bruce Willis, Josh Harnett, Clive Owen, Britanny Murphy, Rosario Dawson, Jessica Alba, Eljah Wood, Carla Cugino, Nick Stahl Maria Bello şi Michel Madesn, un fel de văr -cumătru de-al lui Mickey, despre care va fi vorba într-unul din episoadele viitoare. Fratele lui în spirit şi techile, Tarantino a promis că va regiza un segment din Sin City pentru celălalt frate din apus până la răsărit, Roberto, pentru suma de 1 dolar, adică la fel cât a primit Rodriguez pentru că a făcut muzica la Kill Bill.

***


SIN CITY va avea premiera pe 1 aprilie 2005 în SUA. Nu e păcăleală de unu aprilie ci totală dileală. Filmul o să vină şi la noi, e sigur, nu ştim încă când, dar vine în săli. Rodriguez a reuşit ceva revoluţionar, cu fundaluri virtuale, în alb-negru cu pete de culoare a co-regizat filmul cu Miller.
A renunţat să facă proiectul de studio A Princess of Mars (după Edgar Rice Burroughs). Şi-a dat demisia din Director-s Guild of America, sindicatul regizoral, un fel de Mahomed sau munte în profesie, pentru a putea co-regiza alături de un ne-profesionist (împotriva regulilor DGA). Acest profan este unul din cei mai importanţi artişti contemporani, a revoluţionat Batman (cu Year One şi The Dark Knight Returns) şi a creat nihilistul Elektra Assasin. Check him out: http://www.moebiusgraphics.com/miller.php

Şi dacă vreţi să vedeţi un trailer cum nu aţi mai văzut, forget Kill Bill pentru că Sin City va fi nu numai filmul anului ci şi al decadei.... http://www.movie-list.com/s/sin-city.html

Iar dacă vă interesează să aflaţi mai multe despre Robert Rodriguez, Troublemaker, studiourile lui, site-ul, albumul său de debut ca şi chitarist, filmuleţele de şcoală accesaţi http://www.loshooligans.com/main.htm, din păcate bucăţi mari de site sunt în construcţie...

din movieland-ul virtual,
Alin Ludu Dumbravă

PS
Şi tot în Sin City (porecla Los Angeles-ului şi piesa de generic final din Snake Eyes de Brain De Palma, la mulţi ani pe 11 septembrie) a murit ieri (15 septembrie) Johnny Ramone, al treilea membru al trupei Ramone în 2001 a murit Joey, şeful, de cancer limfatic, în 2002, Dee Dee, basistul, după ce că se lăsase de droguri de o supra-doză bineînţeles, şi acum Johnny, după o luptă crâncenă cu cancerul la prostată. 55 de ani. One, two, three, four, Blietkrieg Bop. A mai rămas Tommy, bateristul din line-up-ul original.

Un link cu ştirea la CNN. În rest, scoateţi casetele sau cd-urile cu Ramones şi daţi la maxim, dacă aveţi ceva de băut, băgaţi. Dacă nu, mergeţi să cumpăraţi şi băgaţi după aia! Somebody, somebody, somebody put something in my drink!!! and they did.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus