august 2010
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2010
Pe 6 august 2010 gara din Alexandria s-a umplut de copii frumoşi, mulţi şi gălăgioşi. Oraşul a devenit brusc neîncăpător. Căminul în care i-am cazat pe tinerii actori s-a transformat într-o imensă sală de repetiţii iar Casa de Cultură a devenit într-o zi un adevărat teatru. Echipa de la Shtanga Boyz, un mini-brand în sine, a lucrat zile şi nopţi (mai mult nopţi ce-i drept) pentru ca discoteca din Alexandria să se transforme într-o sală de joc veritabilă. Primele trei zile au fost încărcate de workshop-uri, repetiţii şi evenimente speciale. Epuizaţi dar entuziasmaţi, tinerii artişti s-au lăsat purtaţi de traineri într-o lume necunoscută, s-au descoperit pe sine şi au dobândit în acelaşi timp cunoştinţe teoretice de arta actorului. Iany Panait, actor în trupa de teatru Orpheus ne-a povestit următoarele: "Am fost 3 zile la workshopurile de coregrafie ale lui Florin Fieroiu. Nu eram prea sigur la început ce făceam acolo, eu, care îmi doresc să fiu actor, dar după astea 3 zile tot ce ştiam despre dumnealui mi s-a confirmat: a fost grozav! Trainerii de la atelierele de teatru m-au făcut să mă simt şi m-au tratat ca pe un viitor actor. Cât despre piesa noastră, am descoperit că e la fel de greu să faci comedie, cum e să faci dramă. Trebuie să fii tot timpul aproape de public, să nu-l pierzi".

Pe lângă atelierele de teatru ţinute de tineri absolvenţi de la UNATC cu fiecare trupă în parte, festivalul le-a oferit copiilor şi ocazia de a participa la 2 workshop-uri tematice, unul de dramaturgie (susţinut de Mihaela Michailov) şi unul de coregrafie (condus de Florin Fieroiu şi Andreea Duţă).

Printre evenimentele speciale s-au numărat spectacolul Profu' cu Razvan Vasilescu, Oleanna (UNATC) cu Mircea Postelnicu şi Victoria Răileanu, Capete înfierbântate cu Alexandru Potocean, spectacolul de teatru-dans Dar cu pianistul cine dansează?, cu Tunde Baczo, Alin State şi Tibor Cari, spectacolul Podu' de la Teatrul Metropolis cu Horaţiu Mălăele, George Ivaşcu, Meda Victor, Cinci rendez-vous-uri mortale de Liviu Lucaci şi Dumnezeul de a doua zi de Mimi Brănescu cu Mirela Oprişor şi Vlad Zamfirescu. Totodată, la Cinemateca târzie regizorul Florin Şerban şi-a prezentat filmul Eu când vreau să fluier, fluier, iar Cristian Tudor Popescu a moderat o discuţie de baza filmului L'enfant de fraţii Dardenne.

Iată şi câteva impresii culese de la participanţi:
"Pe scenă am avut foarte mari emoţii. Cred că noi toţi am dat ce-i mai bun din noi şi ceea ce m-a impresionat a fost faptul că deşi spectacolul nostru n-a fost o comedie, am primit multe aplauze. Agitaţie multă cu decor, machiaj, costume, dar am scos-o la capăt.
În anii următori voi fi student, dar voi veni coordonator de trupă - Ideis nu se dă bătută.
În ceea ce priveşte organizarea, este impecabilă şi se vede că în Ideo Ideis se acţionează cu mult suflet şi dăruire. Cel mai important e să crezi în ideea de echipă şi să nu laşi niciodată micile conflicte să distrugă lucrurile frumoase pe care le faceţi, împreună.
Mulţumim Andreea şi Alex, mulţumim Ideo Ideis pentru şansa de a face parte din fenomenul Ideo Ideis
." (Cătălin Jugravu, trupa de teatru Ideis)

"Ştiam de festival de mai multă vreme, dar nu m-am gândit până acum să particip. Îl vedeam undeva sus, trebuia să muncesc mult ca să ajung acolo, şi am făcut-o, printr-un spectacol cu amprenta mea, care să mă reprezinte. Piesa noastră este surprinzătoare prin aceea că deşi este o lecţie de crimă - dezastrul la care duce logica - conţine un comic al mecanismului." (Laura Maria Vlădoiu, trupa de teatru Infinit)

"Lumea de aici este foarte degajată, sinceră şi naturală. Şi deşi programul din primele zile a fost încărcat de workshopuri şi ateliere, m-am simţit bine - toţi ceilalţi participanţi sunt... ca noi, toţi avem aceeaşi pasiune - teatrul. Am aflat de festival de la coordonatoarea noastră, şi nu ne-am fi gândit că piesa noastră, pe care am repetat-o în amfiteatrul liceului, va fi acceptată. Sper să ajung şi anul viitor! " (Cristina Negucioiu, trupa de teatru Infinit)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus