septembrie 2004
Bourne Supremacy
Cu:
Matt Damon
Franka Potente
Brian Cox
Julia Stiles
Karl Urban, Gabriel Mann, Joan Allen

Producători: Frank Marshall, Patrick Crowley, Paul L. Sandberg
Scenariul: Tony Gilroy (bazat pe romanul scris de Robert Ludlum)
Regia: Paul Greengrass


În 2000, un erou neaşteptat s-a născut o dată cu lansarea filmului Bourne Identity, ecranizarea romanului omonim scris de Robert Ludlum - un best seller peste tot pe unde s-a publicat.
Un asasin antrenat impecabil, Bourne încearcă să-şi refacă memoria, dintr-un complex de piese puzzle, ce îi revin în minte dintr-un trecut ceţos. Un thriller sofisticat şi mereu la limită, Bourne Identity l-a avut în centru pe Matt Damon - Jason Bourne şi a reuşit să realizeze un box office impresionant, cel mai mare obţinut de un titlu al studiourilor Universal în 2002 şi să devină cel mai bine vândut DVD şi VHS al studioului în anul 2003.

Acum, călcând pe urmele primei serii, Universal Pictures pune pe ecran a doua serie scrisă de Robert Ludlum - Supremaţia lui Bourne.

În urmă cu 2 ani, Jason Bourne credea că a scăpat de un trecut agitat, dar acum acest trecut îl bântuie din nou. Jason şi Marie (Franka Potente) au încercat să rămână anonimi, ducând o viaţă retrasă şi modestă. Ei se mută din oraş în oraş, încercând să fie măcar cu un pas înaintea unei ameninţări potenţiale şi să evite senzaţiile neplăcute pe care le produce o "greşeală telefonică", menită să-i verifice şi să-i readucă într-o lume, pe care ei speră că au părăsit-o definitiv.

Când un agent operativ îşi face apariţia în satul în care trăiesc, după multiple mutări, Jason şi Marie au o singură opţiune: să fugă. Dar, odată ce jocul de-a şoarecele şi pisica reîncepe, Jason Bourne, cel creat de o operaţiune numită Treadstone, care a dat naştere multor asasini cu sânge rece, se întoarce. Doi ani în urmă, Bourne s-a îndepărtat de lumea periculoasă în care acţiona, cu promisiunea ca va evita orice contact cu aceasta. Dar această lume nu îl va lăsa să stea deoparte. Matt Damon reintră ca Jason Bourne în lumea lui plină de umbre şi de flash back-uri ale trecutului, trecut care nu îi este 100% clar. Supremaţia lui Bourne continuă povestea unui ucigaş în retragere şi readuce pe ecran anumite întrebări rămase fără răspuns în Bourne Identity.

Şi alţi actori se reîntorc în pielea unor personaje memorabile din Bourne Identity: Franka Potente este din nou Marie, Brian Cox este agentul Ward Abbott, Julia Stiles este Nicky. Lor li se alătură cunoscuta Joan Allen, aici agentul Pamela Landy.

Combinând nişte locaţii exotice din diverse părţi ale lumii cu acţiunea la limită, regizorul Paul Greengrass menţine un stil agresiv, proaspăt, rafinat şi nonconformist, adică stilul din Bourne Identity.


Producţia:

În plin sezon cinematografic, Universal lansează în acest an un thriller plin de substanţă şi de stil, păstrând personajele şi reţeta primului episod, care s-a numit Bourne Identity, film care a avut un succes internaţional notabil.

Personajul lui Ludlum, Jason Bourne a fost practic scuturat de praful pus peste Războiul Rece în care acţiona în carte şi a fost plasat în perioada de după căderea Cortinei de Fier.

"Am făcut un film deştept de spionaj, un thriller alert", spune Marshall. Matt Damon nu este tipul de spion sau ucigaş, dar s-a dovedit că alegerea lui a funcţionat perfect. El a dovedit că este bun, că s-a integrat în povestea filmului şi de aceea studioul a dorit continuarea acţiunii.

Matt Damon spune: "Nu am fost prima persoană care a candidat pentru personajul Jason Bourne. Eu am avut atuul că sunt tânăr şi că nu arăt ca o stâncă rece care ucide. Dar jucând peste aşteptări, am simţit că am şansa să fac ceva diferit de ceea ce am jucat chiar şi în alte filme de acţiune. Am lucrat din greu să fac cât mai multe cascadorii, să-mi joc rolul cât mai credibil".

Bourne Identity a avut un mare succes la public, pentru că a adus ceva nou în genul filmului de spionaj.

Supremaţia lui Bourne, a doua carte cu acest personaj a lui Robert Ludlum, a fost publicată în 1986. A fost nr.1 în topul best-seller-urilor întocmit de The New York Times, timp de 25 de săptămâni.

Producătorii veterani, Marshall şi Patrick Crowley, s-au angajat să înnoiască povestea şi să o abordeze pe ecran, într-un mod neconvenţional. Din povestea lui Ludlum, s-a păstrat faptul că personajul este amnezic şi că se autosurprinde având anumite abilităţi deosebite - ştie limbi străine şi are nişte reflexe de atac şi apărare, suspect de bine puse la punct. Bourne se trezeşte încet la realitate, iar trecutul său, îi revine în scurte flash-uri, care mai de care mai violente.

Marshall spune: "Nu am vrut să facem un sequel. Ceea ce a făcut primul film să fie valoros, a fost elementul surpriză: o distribuţie atipică şi o acţiune mult deasupra unui film de acţiune obişnuit. Deci dacă vrei să faci un sequel, la aşa ceva te condamni singur să pierzi dinainte, pentru că vei face ceva la care spectatorii se aşteaptă".

Damon spune: "Am ţinut la ideea că acţiunea întotdeauna dezvoltă un personaj, îl pune în valoare. Am vrut să construim o poveste, în care acţiunea face parte integrantă din personaje şi din situaţiile în care acestea sunt puse astfel, încât să poţi crede că personajele sunt oameni obişnuiţi, puşi în circumstanţe deosebite".

La sfîrşitul filmului, Jason şi Marie sunt într-un sat însorit al Greciei, la malul mării şi par că acolo îşi vor continua viaţa şi îşi vor consuma dragostea. Din acest punct acţiunea trebuia reluată şi amplificată, fără a se apela la clasica răzbunare.

Acţiunea filmelor Identitatea şi Supremaţia lui Bourne este diferită de cea din cărţile lui Ludlum. Discutând cu prietenul şi totodată agentul literar al lui Ludlum, producătorii au aflat că, "Razboiul Rece, ca atare, nu era aşa important pentru el. Important era cum războiul influenţa oamenii, cum firme internaţionale şi guvernele unor ţări manipulau şi restricţionau oamenii. Despre asta îi plăcea lui Ludlum să scrie.". Acestea fiind spuse, rezultă că ceea ce producătorii şi scenariştii au făcut cu eroul Jason Bourne era în spiritul autorului. De fapt l-au luat şi l-au plasat în secolul 21, cu tot ce înseamnă acest secol ca tehnică, conflict şi relaţii interumane.

Pentru Supremaţia lui Bourne s-a pornit de la două idei: una din cartea lui Ludlum şi anume, că Marie este la un moment dat luată ostatică şi se cere o răscumpărare astfel ca Jason să apară, iar a doua - ameninţarea lui Jason că îşi va urmări duşmanii şi îi va distruge dacă se mai apropie de el.

Producătorul Gilroy i-a scris o lungă scrisoare lui Matt Damon, explicându-i de pe ce baze se pleacă în scrierea şi realizarea celei de-a doua părţi. Atitudinea lui Bourne este: ştiu că am mâinile pătate de mult sânge şi ceea ce ştiu cel mai bine este că nu mai vreau să fac ce am făcut. Este încercarea lui Bourne de a se reintegra în rasa umană.

În alegerea regizorului, producătorii au plecat de la filmul Bloody Sunday al regizorului britanic Paul Greengrass. Exista o apropiere între cele două şi felul în care regizorul pleacă de la o acţiune şi atmosfera calmă transformând-o într-un iad, i-a convins pe producători că este omul potrivit. Crowley spune că filmul Bloody Sunday - premiat la Berlin şi la Sundance Film Festival, l-a şocat. Felul în care regizorul mânuieşte camera, este potrivit pentru acţiunea rapidă şi povestea oarecum atipică, pentru Hollywood din Supremaţia lui Bourne.

Geengrass are o dorinţă nestăvilită de a aborda scenariul, din perspective neobişnuite. Faptul că este european, influenţează tot ceea ce face, de la iluminarea platoului până la indicaţiile pe care le dă actorilor. El a fost jurnalist de investigaţii şi un regizor premiat pentru documentare şi ideea de a face un film de lung metraj de acţiune l-a incitat. Voia aventură în viaţa lui profesională şi ea a apărut odată cu scenariul de la Supremaţia lui Bourne.


Spion versus spion

Jason Bourne încearcă să se îndepărteze de lumea violentă, în care se pare că a acţionat. Dar, forţe oculte îl împing mereu, către lumea plină de umbre acum, de feţe cunoscute altădată.

Actriţă germană, Franka Potente, revine ca Marie, personaj care aduce bunătate şi lumină, fiind şi o influenţă pozitivă asupra lui Jason, în ceea ce priveşte acceptarea trecutului şi îndepărtarea de el.

Franka spune: "Au trecut doi ani de când Marie şi Jason s-au reîntâlnit pe plaja din Grecia. Este clar că Bourne este complet vindecat şi că s-a angrenat într-o relaţie stabilă cu Marie. Amintirile din trecut revin mereu şi par a se apropia tot mai mult până când ele îi forţează pe amândoi să fugă."

Un personaj cheie din trecutul întunecat al lui Jason Bourne este Ward Abbott, interpretat de Brian Cox.

Greengrass spune: "Brian aduce tot ce e necesar pentru un adversar redutabil - poate fi alunecos sau dur, patetic sau ameninţător şi sinistru."

Există, într-adevăr, un spectru larg între alb şi negru, pe care Brian Cox îl poate acoperi cu succes şi profesionalism. În film este un fel de dinozaur din epoca Războiului Rece, este un adevărat agent de modă veche.

În Supremaţia lui Bourne, Jason nu este singurul readus în lumea spionajului. Mai există un personaj, Nicky, cea care l-a văzut ultima pe Bourne în viaţă. Ea este rechemată de Abbott, pentru a fi o interfaţă între CIA şi Bourne. Nicky este interpretată tot de Julia Stiles. Ea spune: "Nicky era implicată până peste cap în Bourne Identity. Acum, după ce a fost liberă o perioadă, ea îşi dă seama că informaţiile pe care le deţine, o fac la fel de puternică ca Abbott. Ea ştie că operaţiunea Treadstone a schimbat viaţa unor oameni şi că Jason este o consecinţă a acestei operaţiuni. Nicky este prinsă între datoria de a îndeplini ordinele şefilor şi datoria morală de a-l ajuta pe Jason, care i-a salvat viaţa."

Un personaj nou, dar important şi având o atitudine corectă este Pamela Landy - o agentă isteaţă, care-şi urmăreşte operaţiunile proprii. Are toleranţă 0 la duplicitate şi la minciună.

Joan Allen, cea care o interpretează pe Pamela Landy spune: "Personajul meu încearcă să pună în ordine piesele de puzzle. Ea vrea să-şi urmeze intuiţia care îi spune că Bourne trebuie ajutat, dar în balanţă se află informaţiile furnizate de Abbott, cu care Pamela are o relaţie antagonică."


Lumea lui Bourne

Încă din preproducţie, o preocupare foarte importantă pentru producători a fost alegerea locaţiilor pentru filmare. Bourne a fost până acum în Italia, la Paris şi Zurich. În a doua parte, realizatorii au dorit să nu folosească clişee şi locurile filmate de toată lumea. Ei au vrut să păstreze anumite locuri caracteristice Războiului Rece, aşa cum sunt ele prezente în cărţile lui Ludlum.

Berlin, centrul Războiului Rece, oraşul spionilor era, desigur, de neevitat. El s-a servit şi de Moscova, pe alocuri.
Berlin era un oraş de graniţă între Est şi Vest, iar Moscova era placa turnantă pentru toate acţiunile de spionaj.
Alte locaţii utilizate au fost India - regiunea Goa, o zonă foarte atractivă, cu peisaje frumoase, cu plantaţii de cocos. Această zonă este locul preferat de turiştii tineri şi deci, un mediu în care Jason şi Marie pot trece neobservaţi.

80% din filmări s-au făcut în Germania, la Berlin, pe străzi şi în studiourile Babelsberg, precum şi în Potsdam. În Berlin s-au utilizat cele mai populare locuri care sunt: Mitte (centrul), Alexanderplatz, Friedrichshain, Ostbahnhof (Gara de Est).

Realizatorii au fost de acord că acţiunea trebuie să aibă acelaşi ritm ca în Bourne Identity, adică să-ţi taie răsuflarea. Un exemplu este săritura de pe podul de pe Friedrichstrasse.

Pentru pregătirea fizică, actorii au avut o tabără în afara Berlinului, unde s-au antrenat. Pentru scenele de mişcare şi urmărire s-a utilizat un vehicul special pentru cascade, condus din afară şi pe care se pot amplasa o sumedenie de camere, care să-l filmeze pe actorul - şofer, din cele mai ciudate unghiuri. Vehicolul este atât de spectaculos în mişcare, încît Matt Damon a ratat primele două duble din cauza entuziasmului manifestat prin zâmbete şi chiote.

Realizatorii au fost neîncrezători că Matt va învăţa repede să conducă acel vehicul şi că se va descurca în scenele subacvatice. Dar Matt a învăţat în câteva ore totul şi a executat cu profesionalism toate scenele dificile.


Distribuţia:

MATT DAMON (Jason Bourne) a primit în 1998, alături de prietenul său de o viaţă, Ben Affleck, Oscar-ul pentru cel mai bun scenariu original, cu filmul Good Will Hunting, povestea unui tânăr matematician genial, cu un trecut foarte dificil, care nu-şi poate fructifica potenţialul. Damon a fost nominalizat la Oscar pentru rolul principal pe care l-a avut în acest film. În plus, el împreună cu Affleck au primit şi Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu, iar Damon a avut o nominalizare la Globul de Aur pentru prestaţia sa din film. Filmul, regizat de Gus Van Sant a mai avut şapte nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, iar Robin Williams a cîştigat Oscar-ul pentru cel mai bun rol secundar.

Unul dintre cei mai talentaţi şi mai solicitaţi actori de la Hollywood, Damon a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun actor şi datorită rolului unui oportunist angajat să convingă un tînăr american plin de bani, să se întoarcă acasă din Italia, în filmul The Talented Mr Ripley (Talentatul domn Ripley), regizat de Anthony Minghella. Din distribuţia filmului au mai făcut parte Gwyneth Paltrow şi Jude Law.

Damon a jucat alături de Will Smith în The Legend of Bagger Vance, în regia lui Robert Redford şi în All the Pretty Horses regizat de Billy Bob Thornton. Alături de Ben Affleck a jucat în Dogma, un film de Kevin Smith. În 1998, Matt Damon a avut un rol principal în filmul de război Saving private Ryan (Salvaţi soldatul Ryan), regizat de Steven Spielberg. În 1997, Damon a apărut în Chasing Amy, tot în regia lui Kevin Smith şi a avut rolul unui tânăr avocat idealist în The Rainmaker (Omul care aduce ploaia), film regizat de Francis Ford Coppola, având la bază romanul de succes, scris de John Grisham.

În urmă cu 2 ani, Matt Damon a jucat în primul film din seria Bourne, intitulat Bourne Identity. Recent l-am putut urmări pe Matt Damon în comedia Stuck on You alături de Greg Kinear şi Eva Mendes. O altă superproducţie în care a jucat Damon a fost Ocean's eleven, film ce l-a avut ca regizor pe Steven Soderbergh şi în care au mai jucat George Clooney, Brad Pitt şi Julia Roberts. Va juca şi în continuarea acestui film intitulată Ocean's Twelve. Vocea lui Damon poate fi recunoscută în filmul de animaţie Spirit: Armăsarul Vestului Sălbatic. Tânărul actor s-a remarcat pentru prima dată în 1996, când a făcut parte din distribuţia filmului Courage Under Fire, având rolul unui soldat din războiul din Golf ,cu probleme de conştiinţă survenite în urma unui incident din timpul luptelor.

În 1998, Damon şi Affleck împreună cu Chris Moore, co-producător al filmului Good Will Hunting, au pus bazele companiei Pearl Street Productions.

FRANKA POTENTE (Marie Kreutz) reia rolul pe care l-a deţinut şi în Bourne Identity. S-a remarcat pe plan internaţional datorită rolului pe care l-a deţinut în filmul Run Lola Run, în 1999. Acţiunea o înfăţişează pe Lola într-o cursă contra cronometru, pe străzile unui oraş din Germania, pentru a strânge 20000 de dolari, ca să-şi salveze prietenul. Run Lola Run a câştigat Premiul Publicului, la Festivalul de Film Sundance şi premiul pentru cel mai bun film străin, la gala premiilor Independent Spirit 2000. A fost nominalizat şi la premiul BAFTA pentru cel mai bun film într-o limbă diferită de limba engleză.

Născută şi crescută la Munster, în Germania, Franka Potente s-a pregătit pentru cariera sa la Munchen şi New York. Franka Potente a putut fi urmărită în filmul Blow (Visul alb), alături de Johnny Depp şi Penelope Cruz, iar în 2001 a făcut parte din distribuţia filmului The Princess and the Warrior.


BRIAN COX (Ward Abbott) şi-a început cariera înainte să împlinească 15 ani, fiind ucenic la un teatru din Dundee, în Scoţia, ţara sa natală. Doi ani mai târziu, s-a înscris la prestigioasa Academie de Muzică şi Arte Dramatice din Londra, începând astfel o carieră de succes pe scenă, carieră ce continuă şi astăzi. Cox a avut numeroase roluri, în piesele jucate în West End, printre acestea aflându-se As You Like It, Peer Gynt, Romeo şi Julieta, Othello, Cromwell, Julius Caesar sau Macbeth.

Cariera sa cinematografică a debutat cu rolul lui Leon Trotski din Nicholas and Alexandra. Au urmat producţiile In Celebration şi Manhunter, ultimul în regia lui Michael Mann, cu această ocazie, luând naştere personajul Hannibal Lecter. Lista filmelor britanice şi americane în care a jucat Brian Cox include titluri precum, Braveheart, Chain Reaction, Kiss the Girls, Desperate Measures sau For Love of the Game. Recent a jucat în Troy (Troia), în rolul lui Agamemnon. În 2003 a jucat în două filme mai importante: X2 şi Adaptation. În 2002 a apărut în 7 filme, mai importante fiind 25th hour (A 25-a oră), The Ring (Avertizarea), Bourne Identity şi The Rookie.



Realizatorii:

PAUL GREENGRASS (Regizor) a lucrat cel mai mult în Marea Britanie în teatru , film şi televiziune. Anterior filmului Supremaţia lui Bourne, a scris scenariul şi a regizat mult apreciatul şi premiatul film Bloody Sunday.

Acesta a fost un film despre un marş pentru drepturi civile, ţinut în Irlanda de Nord, care s-a transformat într-un carnagiu cu 13 victime - în 1972. Filmul a primit Ursul de Aur, la Berlin şi Premiul Publicului la Sundance Film Festival în 2002. Pentru acest film Greengrass a fost Cel mai bun regizor în 2002 - desemnat de British Independent Film awards.

Filmografia lui mai include: The Murder of Stephen Lawrence (premiul BAFTA şi Premiul Special al Juriului la BANFF TV Festival) The Fix, The Theory of Flight (Cel mai bun film la festivalul de la Bruxelles 1999) şi Resurrected. A scris şi regizat multe filme documentare.


TONY GILROY (Scenariul) a realizat scenariile câtorva filme de succes, între acestea numărîndu-se Dolores Clairbone şi The Devil's Advocate (Pact cu diavolul), ambele regizate de Taylor Hackford. Alte scenarii scrise de Gilroy sunt cele pentru producţiile The Cutting Edge, For Better and For Worse, Extreme Measures culminând cu adaptarea pentru Armageddon.

Înaintea scenariului pentru Bourne Identity, Gilroy a mai realizat scenariul pentru Proof of Life, şi acest film fiind regizat de Hackford şi avându-i în distribuţie pe Meg Ryan, Russell Crowe şi David Morse.


ROBERT LUDLUM (autor al romanului), autor a peste 20 de romane de mare succes, publicate în 32 de limbi şi 40 de ţări, este considerat un mare maestru al suspansului şi al conflictelor internaţionale. A reuşit să-i cucerească pe cititori cu romane ca The Scarlatti Inheritance (1971), Rhinemann Exchange (1974), The Icarus Agenda (1988) şi trilogia, ce-l are ca personaj central pe Jason Bourne -Bourne Identity (1980), Bourne Supremacy (1986) şi Bourne Ultimatum (1990).

Născut la New York, Ludlum a fost marinar al flotei SUA în timpul celui de-al doilea război mondial, participând la misiuni în Pacificul de Sud. În martie 2001, Ludlum a murit în urma unui atac de cord, lăsând numeroase cărţi la stadiul de proiecte. Romanul Paris Option a fost publicat după moartea sa.
Regia: Paul Greengrass Cu: Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox, Julia Stiles

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus