septembrie 2004
Concert Alexandru Andrieş 50/30/20
1954 -...m-am născut în oraşul Stalin

"Am avut norocul să fac parte dintr-o generaţie de mare valoare culturală şi să fiu înconjurat de oameni care m-au ajutat foarte mult şi m-au încurajat în ceea ce am vrut să fac.

În primul rând, părinţii mei.

Nu m-am gândit niciodată că o să ajung să cânt pe scenă sau să scot discuri.

Nu m-am gândit că mi-aş putea face o meserie din asta şi, probabil, în asta a constat şi secretul reuşitei mele."


1974 -...fiindcă sunt un pic artist, am un înger securist

"În perioada în care am început să cânt, pictam mult. Mi-am dorit să fiu pictor, dar am trăit un episod care m-a supărat foarte tare. O bursă pe care ar fi trebuit să o iau eu, a fost acordată odraslei unui personaj din partid. Constatam că la expoziţii nu prea intra nimeni, dar toţi colegii mei erau claie peste grămadă când era vorba de vreun concert. Şi atunci m-am gândit că mai important e să găseşti calea cea mai potrivită de comunicare. Aşa am descoperit că, în muzica noastră, textul era de cele mai multe ori un pretext. Nu puteam să cânt exclusiv jazz, pentru că în acest gen de muzică, textul e cel mai adesea anexa muzicii. La polul opus e folkul, ca muzică citadin-militantă. Aici textul e cel important, iar muzica e o anexă a textului. Eu am încercat să mă mişc prin aceste zone."



1984 -... să nu-l dai pe azi pentru mâine

"Nu am făcut niciodată cântece din dorinţa de a ajunge în top sau de a impresiona pe cineva.
M-au chemat mai întâi la Club A, am ajuns să cânt la festivalurile de jazz, am cunoscut muzicieni foarte buni, care m-au ajutat să mă dezvolt.

În 1984, când aveam treizeci de ani, a apărut primul disc. Ascultând acum Interioare am avut o mare surpriză. Este un album realizat bine, deşi e mult mai direct, mai simplu, şi mult mai puţin elaborat decât cele de după.

Muzica mea nu mai este aceeaşi ca acum douăzeci de ani. Dacă nu ar exista o schimbare, ar însemna că anii au trecut pe lângă mine degeaba. Experimentul este motorul unui artist şi, chiar dacă nu fac lucruri total opuse, caut mereu direcţii noi."


2004 -... la mine în cântec e totul clar

"Ştiu că multă lume vine la concertele mele ca să audă, în primul rând, de cine mă mai leg, la cine mai bat apropouri, şi abia în al doilea rând să asculte ce mai cânt. Cred însă că e normal să existe un mesaj, să existe o poveste în ceea ce spui. Dacă m-aş apuca acum să creez o muzică ce ar respecta toate regulile compoziţiei, dar care ar renunţa la poveste, nu cred că aş avea mare priză la public. Asta, indiferent cât de bună ar fi muzica respectivă. Dacă vrei să te asculte publicul, vorbeşte cu publicul. Iar pentru mine este important să comunic cu cei care vin la concertele mele, cu cei care îmi cumpără discurile."



Ascultaţi două din piesele lui Alexandru Andrieş în Atelier LiterNet.


****



Este de invidiat.

Un muzician, un pictor, un arhitect şi un scriitor - nu este o enumerare întâmplătoare ci chiar ordinea în care a început să se dedice acestor îndeletniciri - coexistă într-o singură persoană. De fapt, o adevărată personalitate.

Un profesionist cu opţiuni şi performanţe care stârnesc doar superlative - afirmaţie în favoarea căreia stau mărturie vrafuri de elogii, premii şi distincţii - indiferent de ocupaţia căreia i se consacră, vremelnic sau permanent.

Un om cu certitudini şi echilibru, într-o lume chinuită de nesiguranţă şi singurătate.

Un bărbat cu dimensiuni fabuloase, într-o lume terorizată de supremaţia unităţilor de măsură.

Ei bine, da. În 2004, Alexandru Andrieş atinge 50/30/20. Cincizeci de ani de viaţă. Treizeci de ani de carieră. Douăzeci de ani de apariţii discografice.

Este încă o performanţă. Una care se cere sărbătorită. Şi vă invităm să luaţi parte la această sărbătoare:

50/30/20 - luni 4 noiembrie 2004, ora 19.30 la Sala Palatului.

****


Fişă activitate:

S-a născut pe 13 octombrie 1954.
Studii: Institutul de Arhitectură Ion Mincu
Membru al Ordinului Arhitecţilor, Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Uniunii Scriitorilor, Asociaţiei Ziariştilor din România
Angajat al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu

Debut:
- solistic: 1974 - Club A
- scenic: 1979 - Festivalul de jazz & rock, Braşov
- discografic - 1984 - LP, Electrecord

Număr de concerte: 3159 (1974 - 2003)

Manager: Aurel Mitran, Fundaţia Aurel Mitran, tel +4021 -315 68 90, fax +4021 - 315 97 90, e-mail: [email protected]


Fişă tehnică

Când? 4 noiembrie, ora 19.30
Unde? Sala Palatului, Bucureşti
Cine? Alexandru Andrieş şi invitaţi surpriză
Sponsor: Rompetrol
Organizator: Fundaţia Aurel Mitran
Sunet & lumini: Stage Expert
Preţul biletelor : decent
Case de bilete: unde vezi cu ochii, dar mai cu seamă la: Sala Palatului, Librăriile Cărtureşti, Magazinul Muzica


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus