august 2010
Ce poate fi mai potrivit pentru un final de vară de care să ne amintim cu plăcere decât un week-end cu filme bune? Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român a găzduit la acest final de săptămâna proiecţia a opt filme unul şi-unul în cadrul retrospectivei Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF) 2010.

A fost, fără îndoială, alegerea perfectă pentru un cinefil cu gust rafinat, care urăşte vânzoleala din mall-uri şi nu gustă deloc filmele cu final previzibil propuse şi produse pe bandă rulantă de Hollywood.

Fără a se adresa unui public exclusivist, filmele selectate de organizatori în cadrul retrospectivei The Best of B-EST IFF 2010 au mers la sufletul cinefililor. S-a dovedit astfel că ideea unei retrospective a fost foarte inspirată, iar prin această iniţiativă B-EST IFF a câştigat un public nou pe lângă cel deja prezent în aprilie 2010 la cea de-a VI-a ediţie a festivalului. Ideea a fost bine percepută şi de mass-media, care a arătat un interes flatant pentru retrospectivă, tratând-o ca pe unul dintre evenimentele week-end-ului.

Este greu de crezut că dintre cei prezenţi în sală a regretat cineva alegerea făcută. S-a văzut în mod evident în reacţia din timpul vizionărilor; umorul rafinat al dialogurilor din producţia In the Loop sau subtilitatea replicilor din A Serious Man au smuls cascade de râs în sală. El secreto de sus ojos a întreţinut suspansul până la final şi a ţintuit publicul pe scaune, reacţie similară şi la Vincere. Dacă în cazul proiecţiei tuturor celorlalte filme sunetul şi imaginea au fost fără cusur, El secreto... a fost însoţit de un uşor bâzâit pe fundal, care, în ciuda tuturor eforturilor organizatorilor, n-a putut fi înlăturat. Cauza s-a descoperit imediat după încheierea proiecţiei: priza de alimentare cu energie electrică s-a defectat subit. Filmul a fost însă atât de interesant încât nimeni nu s-a ridicat să plece. Succesul din prima seară s-a repetat şi în celelalte două. Vincere, A Single Man şi A Serious Man au umplut sala, au provocat reacţii de uimire sau hohote de râs. S-a aplaudat în nenumărate rânduri. Chiar şi filmele considerate cu risc de a fi eclipsate de celelalte, precum Gigante sau Samson & Delilah, au ocupat aproape toate locurile şi au stârnit reacţii neaşteptate. Glyanets / Strălucire a dezvăluit o lume moscovită pe care o recunoaştem uşor şi în societatea românească, ceea ce nu putea să nu pună pe gânduri.

A fost, aşadar, un week-end ca un răsfăţ, aşa cum şi-au propus organizatorii, care promit să pregătească şi alte surprize asemănătoare într-un viitor apropiat.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus