septembrie 2010
Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, 2010
În perioada 5-12 septembrie 2010, în Port Cetate, Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară aduce în faţa publicului 20 de filme balcanice, majoritatea dintre ele rulând pentru prima dată în România.

Publicul şi invitaţii vor avea ocazia de a viziona 4 scurtmetraje de ficţiune, 1 scutmetraj de animaţie, 8 documentare şi 7 lungmetraje de ficţiune, din 8 ţări - Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia (ba chiar 11 având în vedere filmele realizate în coproducţie).

Printre oaspeţii străini care au răspuns "prezent" invitaţiei de a participa la festival, se numără regizorii Piro şi Eno Milkani din Albania, Ismet Arasan din Turcia, Kostadin Bonev din Bulgaria, Fotos Lambrinos din Grecia, Antonio Mitriceski din Macedonia. De asemenea, va fi prezentă producătoarea Martichka Bojilova din Bulgaria şi producătorii Aysegul Asar şi Salih Zeyhan din Turcia.

Din partea criticii balcanice va fi prezentă Antonia Kovaceva din Bulgaria.

Printre titlurile cele mai aşteptate se numără documentarele bulgăreşti Problema cu tânţarii (Bulgaria, 2007. R: Andrey Paounov) şi Coridorul nr. 8 (Bulgaria, 2008. R: Boris Despodov) - două filme care, deşi tratează probleme reale şi serioase, o fac într-un mod amuzant.

Problema cu ţânţarii şi alte istorii/ Problemăt s komarite i drughi istorii/ The Mosquito Problem and Other Stories
2007, Bulgaria, 100 min
Documentar/ Documentary
Regizor/ Director: Andrey Paounov
Director de imagine/ Director of photography: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov
Scenariu/ Script: Lilia Topouzova, Andrey Paounov
Premii: Premiul Grierson al Institutului de Film Britanic; Premiul Adolf Grimme; premii la Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun, Mediawave (Ungaria)
Awards: Grieson Award of BFI; Adolf Grimme Prize; awards in Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun, Mediawave (Hungary)

Sinopsis: Povestea tragicomică a unui orăşel de pe Dunăre (Belene) unde a fost un lagăr pentru deţinuţii politici şi un şantier pentru ridicarea unei centrale atomice. Autorităţile speră ca localitatea să devină o destinaţie turistică dar momentan se confruntă cu ţânţarii.

Andrey Paounov (n. 1974 Sofia) a fost barman la Praga, bucătar în Washington DC, grădinar la Toronto, operator boom la New York şi contabil la San Francisco. În prezent este un regizor şi scenarist, cunoscut pentru documentarul său de debut, Gheorghi şi fluturii, care a fost distins cu "Lupul de Argint" la Festivalul de la Amsterdam. Al doilea său film, Problema cu ţânţarii şi alte istorii a fost inclus în Săptămâna criticii la ediţia 46 (2007) a Festivalului de la Cannes.

Coridorul nr. 8/ Koridor nomer 8/ Corridor No. 8
2008, Bulgaria, 74 min
Documentar/ Documentary
Regizor/ Director: Boris Despodov
Director de imagine/ Director of photography: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov
Scenariu/ Script: Boris Despodov
Premii: Premiul juriului ecumenic, Berlinale (2008); Premiul pentru cineastul în ascensiune la Hot Docs Toronto; Premiul Inima oraşului Sarajevo pentru cel mai bun documentar

Sinopsis: Coridorul nr.8 a fost un proiect european de infrastructură pentru o şosea între Marea Neagră şi Marea Adriatică străbătând Bulgaria, Macedonia şi Albania. Precum multe altele în Balcani, proiectul a eşuat. Practic, un road movie pentru un drum care nu există.

Boris Despodov (n.1973 Sofia). Absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Sofia. Autor al mai multor filme de animaţie premiate. Îşi realizează singur afişele.

Pe lângă acestea, Bulgaria şi Serbia aduc documentare premiate la festivaluri internaţionale:

Corespondent de război/ Voenen korespondent/ War Correspondent
2008, Bulgaria, 89 min
Dramă/ Drama
Regizor/ Director: Kostadin Bonev
Director de imagine/ Director of photography: Konstantin Zankov
Scenarist/ Scriptwriter: Vladi Kirov
Actori/ Cast: Penko Gospodinov, Antony Argirov, Irini Zhambonas, Joana Bukovska
Premii: Cavalerul de Bronz la Moscova; Premiul publicului la Sofia; Premiul special la Plovdiv; premiul pentru cea mai bună actriţă la Volokolamsk (Rusia); 4 premii ale Centrului Bulgar al Cinematografiei (cel mai bun film TV, cea mai bună actriţă în rol secundar, cel mai bun sunet, cele mai bune costume)

Sinopsis: În 1917 un ofiţer bulgar străbate Dobrogea nu numai în calitate de corespondent de război, ci şi pentru a îndeplini rugămintea unui prieten. El va nota nu numai ravagiile războiului şi ale holerei dar şi întâlnirea faţă în faţă cu inamicul, reprezentat de un ofiţer român. Corespondentul de război este marele prozator bulgar Iordan Iovkov.

Patrula de graniţă/ Karaula/ The Border Post
2006, M.Britanie- Serbia şi Muntenegru- Croaţia- Slovenia- Macedonia- Bosnia şi Herţegovina- Ungaria- Austria
Comedie neagră/ Black comedy, 95 min.
Regizor/ Director: Rajko Grlić
Director de imagine/ Director of photography: Slobodan Trninić
Scenarist/ Scriptwriter: Rajko Grlić, Ante Tomić (după romanul acestuia Nista nas nesme iznenaditi)
Actori/ Cast: Toni Gojanović, Sergej Trifunović, Emir Hadzihafizbegović, Verica Nedeska
Premii: Marele Premiu Delfinul de Aur; Premiul pentru regie şi Premiul FIPRESCI la Tróia; Premiul pentru ecranizare la Vlissingen (Olanda); Arena de Aur la Pula; Premiul publicului la Triest; nominalizare la Scoica de Aur la San Sebastian.

Sinopsis: Filmul reprezintă prima coproducţie a tuturor fostelor republici, susţinută de Eurimages şi la care a participat chiar şi un producător din Kosovo. Începe ca o comedie în mediu cazon, într-o unitate la graniţa cu Albania, în care comandantul bosniac îşi tratează sifilisul şi îşi motivează absenţa de acasă prin pretinse mobilizări de trupe albaneze în zonă. În câteva zile lucrurile devin serioase.

Rajko Grlić (n. 1947 Zagreb) este, alături de regizorul de animaţie Duşan Vukotić, cel mai mare cineast croat. S-a format la FAMU din Praga precum Goran Paskaljević şi Emir Kusturica şi alţi mari cineaşti ex-iugoslavi ale căror filme sunt caracterizate de un stil cinematografic meticulos şi subiecte care îmbină drama cu umorul subtil. În prezent este profesor de cinema la Universitatea din Ohio. Cele 28 de filme pe care le-a regizat au obţinut 10 premii la festivaluri internaţionale, iar Bravo maestro (1978) a fost nominalizat la Palme d'Or la Cannes.

***

De foarte multe ori, filmele balcanice vorbesc despre România. Tocmai din acest motiv, Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va aduce în faţa publicului documentare balcanice, despre România: Povestiri din Ada- Kaleh (Turcia, 2008. R: Ismet Arasan) şi Europolis (Bulgaria-Austria, 2009. R: Kostadin Bonev. Recent premiat la Wiesbaden). În aceeaşi categorie se înscriu şi filmele cu participare românească: Dincolo de lac (muzica Gheorghe Zamfir) şi 9:04 (co-scenarist Sinisa Dragin).

Povestiri din Ada- Kaleh/ Adakale kayip yurdun ağrisi/ Adakale Stories
2008, Turcia/ Turkey, documentar/ documentary, 53 min,
Regizor/ Director: Ismet Arasan
Director de imagine/ Director of photography: Mutlu Sahim, Mustafa Sarikaya, Deniz Birgi
Scenarist/ Scriptwriter: Ismet Arasan
Premii: Portocala de Aur pentru cel mai bun documentar la Antalya; Premiul special al Radioteleviziunii turce (TRT); Menţiune de onoare la Troia

Sinopsis: În 1970 Insula Ada-Kaleh a fost acoperită de apele Hidrocentralei Porţile de Fier I, iar cetatea a fost mutată pe o altă insulă dar ulterior a fost uitată. După 18 ani de documentare (!), utilizând imagini şi documente vechi, ca şi mărturiile foştilor locuitori, mai ales turci, regizorul reconstituie cu emoţie imaginea unui paradis pierdut.

Ismet Arasan (n.1959 Ceatalgea). Abvsolvent al Institutului de Cinema şi Teatru al Universităţii Mimar Sinan din Istanbul. Profesor universitar şi cineast freelancer, specializat în documentare. Autor a 8 filme documentare.
Regia: Corneliu Gheorghita
Scenariul: Cornel Gheorghiţă, Adina Dulcu, Loïc Balarac
Gen:Drama/Fantastic
Distributie: Adriana Trandafir, Andi Vasluianu, Joseph Otteno,
Director de imagine: Ovidiu Mărginean

Europolis, oraşul din Deltă/ Evropolis- gradăt na Deltata/ Europolis, the Town of the Delta
2009, Bulgaria- Austria, 80 min
Documentar/ Documentary
Regizor/ Director: Kostadin Bonev
Directorde imagine/ Director of photography: Konstantin Zankov, Dimiter Mitov
Scenarist/ Scriptwriter: Vladi Kirov
Premii: Premiul pentru cel mai bun documentar Freiburg (2010); Marele Premiu Rhytonul de Aur la Plovdiv; menţiune la Los Angeles

Sinopsis: Filmul reconstituie povestea gloriei şi decăderii Sulinei, cândva supranumită de către scriitorul Eugeniu Botez (Jean Bart) Europolis din cauza afacerilor de amploare şi a cosmopolitismului ei.

Kostadin Bonev (n. 1951 Tryavna) A absolvit secţia de critică de teatru a NATFIZ din Sofia. Ulterior s-a specializat în regie cu Gheorghi Diulgherov. Scenarist şi regizor a peste 20 de filme, majoritatea documentare.

Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Asociaţia "Film România" (AFR) şi Fundaţia Pentru Poezie "Mircea Dinescu" cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Român, Primariilor Calafat şi Cetate.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus