septembrie 2004
Incredibil dar adevărat: Eu am fost plecat. Iată de ce n-am scris. Nu că aş fi uitat.
Şi uite ce s-a mai întâmplat.
Numai în Movieland.


1. De când am scris de el, Alexander cel Mare (v.link) a fost mutat ca premiera în America de pe 5 pe 24 noiembrie din cauza fricii de noii super-eroi. Nu sunt Spider-man sau Batman; nici Team America. Sunt o serie de super-eroi atipici, The Incredibles, creaţi special şi animaţi pentru ecran de Pixar sau probabil penultimul film Pixar pentru Disney. Pixar (Toy Story, Monster's Inc., Finding Nemo) mai are în contract doar Cars (care iese în decembrie 2005).


2. The Incredibles este filmul de animaţie cel mai aşteptat al anului, un super-aşteptat mega-blockbuster cu posibilităţi de franciză uluitoare care va domina weekendul 5 noiembrie şi probabil va schimba configuraţia topului anului 2004. Wanna know more: http://disney.go.com/disneypictures/incredibles/main.html care e un site de-a dreptul incredibil, cu multe informaţii despre cine sunt Incredibilii, un teaser, două trailere şi chiar un joc debil de colorat şi printat. La noi filmul intră pe 26 noiembrie 2004, cât despre Alexander, tot nu se ştie încă.


3. A apărut DVD-ul anului: nu şi la noi.
Marţi 21 septembrie, în America şi aiurea. Star Wars, cel mai bibilit, curăţit şi dorit dvd care nu vine la români, bulgari şi nici deocamdată la cehi, dar Lucasfilm pune marfă în valoare de 115 milioane USD pe piaţă. Se pare că grosul banilor îi vor reveni tot lui, pentru că înţelegerea cu 20th Century Fox a fost ca Fox să ia bani din distribuţia video numai pentru primul film, urmările cash in Lucas. Scandalul cu curăţirea şi intervenţia lui George Lucas în trilogia originală (sau the holy trilogy, cum i se mai spune de uber-fani) a mocnit tot anul, acum internetul plânge de fanii care urlă virtual: sacrilegiu, de ce l-ai modificat, de ce ni l-ai stricat. Fanii mai urlă că Star Wars nu e al lui şi nici al său ci al urmaşilor, urmaşilor săi. La fel ca şi gunganii, cei mai urâţi de la ewokşi încoace. Principalele modificări-sacrilegiu ale lui Lucas făcute la trilogie, peste ediţia specială din 1997, sunt introducerea lui Hayden Christiansen ca faţa lui Annakin alias Darth (pe săracul Sebastian Shaw l-au scos din film, noroc că a murit acum zece ani, norocul lui Lucas pentru că nu-l poate da în judecată) şi continuă şi ajung la apogeu, sau orgasm, cu Greedo care trage acum odată cu Han Solo (pentru profani, în 1977 Han Solo trăgea în Greedo, fără nici un avertisment, în 1997 Greedo trăgea el acum primul, acum cică trag deodată). Ştiu, nici eu n-am putut să dorm. Dar cine vrea să ştie mai mult să dea click aici.

Oricum Lucas a făcut acelaşi lucru cu THX 1138, care a ieşit pe dublu dvd, machiat digital, curăţat, chiar şi în săli în America pentru o distribuţie limitată.

Mai există un dvd-ul anului dar nu a ieşit încă, Lord of the Rings: The Return of the King, ediţia specială pe 14 decembrie, alături de machete Minas Tirith, 4 discuri plus unul bonus Howard Shore, sau numai patru discuri (fără Howard Shore), dar deh, fraierii au parte doar de cel dublu care a ieşit deja.


4. RIP. Russ Meyer a murit pe 18 septembrie în Los Angeles. Avea 82 de ani.

Regele softcore, regizor cult de skinflicks, azi reconsiderat ca auteur feminist. Meyer a fost cameraman de război, apoi a intuit revoluţia sexuală care urma să vină devenind regizor, scenarist, producător şi operator al filmelor sale scandaloase: The Immoral Mr. Peas, Vixen, Supervixens, Beyond the Valley of Ultra-vixens, Lorna, Mudhoney, Mondo topless, Motorpsycho, Faster Pussycat Kill Kill). Autobiografia sa A Clean Breast, trei volume, costă 250 de dolari şi a scris-o în vreo zece ani.

Alături de criticul Roger Ebert, Meyer a scris în 1969 Beyond the Valley of the Dolls. Filmul a costat 900.000 de dolari şi a încasat 40 de milioane. Ebert e mândru de atunci de film şi scrie necontenit de el. Mai ales că el a plăcut lui Malcolm Mc Laren adică impresarului de atunci al trupei Sex Pistols. Şi el a vrut să-l ia pe Russ Meyer să regizeze Who killed Bambi? Meyer l-a chemat pe Ebert să co-scrie, dar producţia filmului a încetat după doar o zi.

Tributul lui Ebert pentru prietenul său Russ poate fi accesat aici.


Din Movieland (virtual sau nu)
Alin Ludu Dumbravă


Erată. Referitor la Ramones (v.link)

M-am luat după CNN şi am zis că există un singur supravieţuitor al trupei originale, şi anume Tommy. E adevărat şi în acelaşi timp fals. Pentru că Tommy a cântat doar pe primele două albume, apoi a produs discurile trupei. Şi adevăratul toboşar este Marky Ramone, alias Mark Bell, el este cel care apare pe 80 % din înregistrări. Trebuie să spun că sunt foarte mândru că l-am văzut în concert, alături de Misfits, cei cu care cântă mai nou. Marky a fost introdus în 2002 alături de ceilalţi membri ai trupei în Rock'n Roll Hall of Fame (minus Joey, care a murit în 2001). Şi mai e un supravieţuitor Ramone, C.J., cel care l-a înlocuit pe Dee Dee. 1,2,3,4: Ladies and gentlemen: The Ramones.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus