Adevărul literar şi artistic / septembrie 2011

Regizorii Alexandru Dabija, Rodrigo Garcia, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim, Tompa Gabor, Theodor Cristian Popescu pregătesc, în provincie, spectacole la Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Cluj şi Sibiu. Printre  producţiile din afara Capitalei se numără O noapte furtunoasă, în regia lui Alexandru Dabija (Iaşi), Nastasia, regizat de Victor Ioan Frunză (Brăila) şi Ultimul mesaj al cosmonautului..., montat de Radu Afrim (Cluj).
 

Bugetele teatrelor au scăzut cu 20 la sută, unele proiecte au îngheţat, confruntate cu una dintre cele mai negre penurii financiare, dar altele, sfidând criza,  au continuat şi vor fi arătate publicului în toamna aceasta. 
 

Stagiunea 2010-2011 va debuta la Iaşi, la Teatrul "Vasile Alecsandri", în  octombrie, cu premiera spectacolului O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, în viziunea regizorală a lui Alexandru Dabija. Montarea de pe scena Teatrului la Cub va marca momentul aniversării a 170 de ani de la prezentarea primelor spectacole sub o singură administraţie naţională, moment considerat ca fiind actul de naştere al Teatrului Naţional ieşean.

Tot cu un spectacol de‑al regizorului Alexandru Dabija, În vizită, de Roland Schimmelpfennig, se deschide duminică, 19 septembrie 2010, stagiunea din Timişoara.

Nonconformistul Rodrigo Garcia
 

Teatrul "Mihai Eminescu" din Timişoara promite o stagiune provocatoare şi prin prezenţa celebrului dramaturg şi regizor argentinian Rodrigo Garcia. Artistului, în vârstă de 46 de ani, cunoscut pentru compania Carnicería Teatro / Măcelăria Teatru  şi pentru că prepară homari vii  pe scenă, i s-au mai jucat în România spectacolele Agamemnon sau Made in China.

Regizorul a fost distins anul trecut cu "Premiul Noi Realităţi Teatrale", în Polonia, alături de Pippo Delbono. La Timişoara, Rodrigo Garcia  foloseşte pentru noul spectacol texte scrise de el cu mult timp în urmă, amestecând fragmente diferite într-o creaţie nouă, în care vor juca actorii Ion Rizea, Claudia Ieremia, Alina Reus, Andrea Tokai şi Romeo Ioan.

Afrim şi cosmonauţii de la Cluj

La Teatrul "Lucian Blaga" din Cluj, Radu Afrim pregăteşte pentru 2 octombrie  2010 premiera la Ultimul mesaj al cosmonautului către femeia pe care a iubit-o cândva în fosta Uniune Sovietică, de David Greig.  "Este un spectacol cu secvenţe pline de umor despre doi cosmonauţi ruşi care rămân în spaţiu", povesteşte Radu Afrim.

Tot la Cluj, în această toamnă, va avea premiera şi un spectacol semnat de regizorul şi de coregraful belgian Marc Bogaerts, pe un scenariu original, intitulat Bosch. Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova deschide stagiunea cu Balconul, de Jean Genet, în regia lui Nicu Nitai (Israel), la data de 25 septembrie 2010. Din cauza crizei economice, anumite proiecte legate de "Anul Caragiale" au fost amânate pentru 2011.

Felii cu Ofelia Popii, la Sibiu

La Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, vineri, 10 septembrie 2010, are loc avanpremiera  spectacolului Opinia publică, de Aurel Baranga, dramaturg pe care Alex. Ştefănescu îl numea un "I. L. Caragiale produs de cultura comunistă".

Spectacolul este regizat de Theodor Cristian Popescu, în vreme ce Dragoş Buhagiar semnează scenografia. Un alt proiect, Felii, de Lia Bugnar în care Ofelia Popii interpretează un caleidoscop de personaje, are premiera oficială la 2 octombrie 2010. Spectacolul, în coregrafia lui Florin Fieroiu, poartă semnătura  scenografică a aceluiaşi Dragoş Buhagiar.

De asemenea, Don Juan se întoarce de la război, de Ödön von Horváth, va avea premiera la 3 octombrie 2010, în Hala Simerom din Sibiu. Regia este semnată de Anca Bradu, iar scenografia, de Florica Mălureanu.

Nastasia de la Brăila

La Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov,  premiera acestei stagiuni va fi Casa, de Evgheni Grişkoveţ, în regia lui Cristi Juncu, cu Adrian Titieni în rol principal, care va fi reprezentată la 17 septembrie.  Teatrul "Maria Filotti" din  Brăila a pregătit în perioada interimatului, până la alegerea directorului Mircea Bodolan, spectacolele Peer Gynt, de Henrik Ibsen, în regia lui Vlad Cristache, şi Nastasia. Poveste de cartier, după George Mihail Zamfirescu, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Regizorul mai pregăteşte pentru toamna lui 2010, de data aceasta la Târgu-Mureş, un binom teatral: Iunie de Egressy Zoltán şi Viaţa lui Helge de Sybille Berg, spectacole în scenografia Adrianei Grand. Premierele vor ieşi la Târgu-Mureş la 20 septembrie 2010.

La Târgovişte, stagiunea se va deschide cu Tacâmuri de pui. La Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti fi montat spectacolul Pescăruşul, de A. P. Cehov, în regia Andreei Vulpe. Ulterior, regizorul teatrului, Cristi Juncu, va pune în scenă un text contemporan.

Regele gol, la Botoşani

La Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani, primul proiect nou este Scuzaţi, doamnă profesoară, o adaptare după Liudmila Razumovskaia, în regia lui Volin Costin.  O altă parte a trupei lucrează cu regizorul Ion Ciubotaru la spectacolul Regele gol, de Evghenii Şvarţ. Premierele celor două spectacole vor deschide, la începutul lui octombrie 2010, ediţia a V-a a Zilelor Teatrului "Mihai Eminescu", unde va fi invitat şi un spectacol din Ucraina, montat după o piesă a lui Matei Vişniec.

La Piatra Neamţ, stagiunea începe la 25 septembrie  2010 cu premiera Yerma de Federico Garcia Lorca, un spectacol de teatru-dans (flamenco), regizat de Beres Laszlo. Coregrafia este a lui Lorand Andras,  scenografia este semnată de Dobre Judith, iar  din distribuţie fac parte Isabela Neamţu, Horia Suru, Lucreţia Mandric, Cezar Antal.

Sub direcţia noului director Mircea Ionescu, stagiunea se deschide la Giurgiu, de la 15 septembrie 2010, cu trei premiere: D'ale carnavalului (regia Dan Tudor, cu Adriana Trandafir, Magda Catone), Domnul Goe,  tot de nemuritorul Nenea Iancu, în regia lui Florin Antoniu, şi Feeling (titlul original Blues pentru saxofon alto) de Doru Moţoc, în regia lui Dan Tudor. 

Măsura teatrelor maghiare

Stagiunea Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, condus de reputatul Tompa Gabor, va fi deschisă, la 22 septembrie 2010, de spectacolul Măsură pentru măsură, de Shakespeare, în regia lui Matthias Langhoff.  Vor urma  Lysistrata, de Aristofan, în regia lui Dominique Serrand, şi Alcoolicii, de Andras Visky, în regia lui Tompa Gabor. După aceste premiere va începe proiectul-documentar Roşia Montană, realizat de trei regizori tineri, Gianina Cărbunariu, Andreea Vălean şi Radu Apostol.

La Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timişoara, stagiunea a debutat duminică, 5 septembrie 2010, cu premiera unui spectacol de marionete pentru adulţi, Capdelemn.  Spectacolul a fost montat de Zoltán Gálovits, autorul piesei, şi de  Richárd Vass,  actorul care este şi creatorul marionetei.

După ce secţia germană a Teatrului Naţional "Radu Stanca"  va avea premiera spectacolului Prah / Tatăl în Germania, aceeaşi trupă  va juca în premieră, la 3 octombrie 2010, într-un alt  spectacol nou de la Sibiu, Frumoasa din pădurea adormită / Dornroschen (tradus în limba română), în regia şi adaptarea scenică a lui Cristian Pepino.

Silviu Purcărete revine în Capitală

Printre cele mai importante premiere din Capitală se numără: Femeia care şi-a pierdut jartierele, în regia lui Silviu Purcărete (Teatrul de Comedie), Viaţa e vis de Calderón de la Barca, regia Dragoş Galgoţiu (Teatrul Odeon), S-a sfârşit cum a-nceput, de Sean O'Casey, regia Horaţiu Mălăele (Teatru Naţional Bucureşti), Nevestele vesele, de Shakespeare, montat de Alexandru Tocilescu (Teatrul Metropolis).

Teatrul de Comedie va ieşi la sfârşitul acestei luni cu o premieră care reuneşte cuplul de actori Ştefan Bănică Jr. - Emilia Popescu, Cui i-e frică de Virginia Woolf?, în regia lui Gelu Colceag.  În pregătire la "Comedie" se află  Capcana timpului, în regia Gabrielei Dumitru, şi Femeia care şi-a pierdut jartierele, în regia lui Silviu Purcărete. Din distribuţia spectacolului lui Purcărete, care va avea reprezentaţii, în a doua jumătate a toamnei anului 2010, la Romexpo, fac parte George Mihăiţă şi Horaţiu Mălăele, alături de Mihaela Teleoacă şi Dorina Chiriac, care împart, alternativ, acelaşi rol. Femeia care şi-a pierdut jartierele, după Eugène Labiche, a mai fost montat de Purcărete la Limoges în 2000, în vreme ce cel mai recent spectacol pus în scenă de regizor în Bucureşti a fost Teatrul comic, de Goldoni, la Teatrul Bulandra, în 1992.

După ce la Teatrul Odeon, la 23 septembrie 2010, se va lansa a doua sală a teatrului, cu spectacolul Blifat, montat de Alexandru Mihail,  va urma premiera Viaţa e vis, de Calderón de la Barca, în  regia lui Dragoş Galgoţiu.

La Teatrul Bulandra se află, în repetiţii, spectacolul Însemnările unui necunoscut, după Dostoievski, text dramatizat de profesorul Ion Cojar. Spectacolul de la Sala "Toma Caragiu", regizat de Alexandru Darie, îi va avea în distribuţie pe Tamara Buciuceanu-Botez, Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu, Ion Besoiu, Marian Râlea. La Sala Izvor se repetă Artă, de Yasmina Reza, în regia lui Cristian Juncu. Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim şi Şerban Pavlu apar pe afiş.

Pe lângă Spitalul special, regizat de Ştefan Iordănescu,  la Teatrul Naţional din Bucureşti sunt programate noile producţii S-a sfârşit cum a-nceput, de Sean O'Casey, regia Horaţiu Mălăele (Sala Mare), şi  Livada de vişini, de A. P. Cehov, regia Felix Alexa (Sala Amfiteatru). La Sala Mare se află în repetiţii şi spectacolul Dineu cu proşti de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru. Datele estimate pentru primele reprezentaţii sunt 8 şi 9 octombrie 2010. 

Teatrul Metropolis va revigora repertoriul cu Nebuna din Chaillot, de Jean Giraudoux, regizat de Alice Barb. Alte premiere aşteptate sunt Nevestele vesele, de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu, şi Baba care ascultă ABBA, de Catherine Aigner, pus în scenă de Theo Herghelegiu. Horaţiu Mălăele intenţionează să monteze la Metropolis Toulouse Lautrec, după Mario Moretti.

La Teatrul Nottara se pregătesc spectacolele  True West, de Sam Shepard, în regia lui Alexandru Măzgăreanu, şi Clipe de viaţă, de William Saroyan, montat de Cristian Dumitru.  (Dan Boicea)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus