septembrie 2010
Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Adolescenţi - Kinodiseea, 2010
Din 24 septembrie 2010, odată cu startul celei de-a doua ediţii a "Kinodiseea", pe lângă vizionarea filmelor din program, copiii şi adolescenţii vor avea ocazia să participe şi la seria de ateliere cinematografice organizate ca anexă a programului festivalului.  
 
Anul acesta, coordonatorul atelierului de regie pentru adolescenţi va fi regizorul Florin Şerban, câştigător al Ursului de Argint şi al Premiului Alfred Bauer în cadrul Berlinalei 2010, pentru filmul Eu când vreau să fluier, fluier. Florin Şerban s-a remarcat, de asemenea, şi prin talentul său de a lucra alături de minorii puşcăriaşi ce au obţinut roluri în filmul său de debut. 
 
Actorul Andi Vasluianu (Hârtia va fi albastră, Cea mai fericită fată din lume) va fi coordonator al atelierului de actorie pentru adolescenţi. Scurtmetrajul Muzica în sânge, în care artistul deţine rolul principal, va fi proiectat în cadrul Zilei Filmului Românesc organizată de "Kinodiseea". 
 
Atelierele de actorie pentru copii, în care cei mici vor avea ocazia să înveţe cum să-şi dezvolte latura creativă şi artistică, vor fi  coordonate de către actorii Laurenţiu Bănescu (Restul e tăcere) şi Maria Nicola. De asemenea, Ariana Pendiuc, cea mai tânără româncă participantă în cadrul Festivalului de la Cannes, va susţine un curs despre tehnicile actoriei. 
 
Copiii şi adolescenţii preocupaţi de creaţie vestimenară au ocazia să se înscrie pentru atelierele de costume, coordonate de către Daniela Diaconescu. În cadrul acestora, participanţii vor putea învăţa, de exemplu, cum să-şi realizeze propria costumaţie pe care o vor  etala în cadrul Balului Mascat din închiderea "Kinodiseea", pe data de 30 septembrie 2010. 
 
Atelierul de efecte vizuale, realizat de către Alma Cazacu, va oferi celor mici ocazia de a învăţa şi înţelege bazele creării unei animaţii, în timp ce Ionel Popa, coordonatorul workshop-ului de efecte speciale şi machiaj, le va explica participanţilor modalităţile prin care aceştia se pot transforma în "zombie", "vampiri" sau "zâne". 
 
Atelierele cinematografice vor avea loc la Clubul Ţăranului Român în cadrul Muzeului Ţăranului Român şi librăria Cărtureşti, începând cu data de 25 septembrie şi până pe 30 septembrie 2010, când va avea loc  Balul Mascat şi festivitatea de premiere a celor mai buni cursanţi. Se vor organiza ateliere cinematografice pentru două categorii: cele destinate copiilor cu vârste între 6 şi 13 ani şi cele pentru adolescenţi cu vârste între 14 şi 18 ani. Workshop-urile vor consta în cursuri de actorie, regie de film, costume, efecte speciale şi machiaj de film coordonate de către profesionişti în domeniu. 
 
Programul atelierelor şi al evenimentelor poate fi descărcat direct de pe site-ul oficial al festivalului, www.kinodiseea.ro.
 
Anul acesta, "Kinodiseea" va aduce în cadrul festivalului pe o parte dintre realizatorii filmelor participante în competiţie, precum regizorul ungur Simon Szabo, realizatorul filmului Papirrepulok / Avioane de hârtie, selectat pentru competiţia filmului pentru adolescenţi şi Jesus del Cerro, ce se va afla în România pentru proiecţia filmului său Carlito are şansa vieţii.  Jesus del Cerro a realizat, printre altele, şi o serie de coproducţii în România, precum lungmetrajul Ho-Ho-Ho şi serialul de televiziune Cu un pas înainte (Pro TV). 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus